Αναπτυξιακή ευκαιρία για τους έλληνες αγρότες αποτελεί η νέα ΚΑΠ

Αναπτυξιακή ευκαιρία για τους έλληνες αγρότες αποτελεί η νέα ΚΑΠ

Αναπτυξιακή πνοή στην αγροτική , με βασικούς στόχους τη διατροφική αυτάρκεια και το πλεόνασμα, ώστε να συμβάλλει…
ο αγροτικός χώρος με ένα θετικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία, θέλει να δώσει η ΠΑΣΕΓΕΣ στη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020, όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Τζανέτος Καραμίχας, στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας που διοργανώθηκε στη .

Όπως επεσήμανε στην τελική πρόταση που θα κατατεθεί από τη χώρα μας την 1η Αυγούστου του 2014 στόχος της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι αυτή να εστιάζει στη σύγκλιση, την περιφερειακή και την εθνική, «όσο το δυνατόν νωρίτερα», όπως διευκρίνισε.

Όπως εξήγησε, «το 2028 υποχρεωτικά θα πάμε στο flat rate, αλλά όσο νωρίτερα πάμε στη σύγκλιση, τόσο γρηγορότερα θα ενεργοποιήσουμε και τις δυνάμεις τις αγροτικές ώστε να ενεργήσουν με παραγωγικά κριτήρια και στις νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτά, όπως επεσήμανε, είναι ζητήματα που απασχολούν την ΠΑΣΕΓΕΣ και επιδίωξη του φορέα είναι μια καταρχήν συμφωνία και στη συνέχεια θα βρεθεί ο τρόπος που θα εφαρμοστεί και η σύγκλιση.

Αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ γενικότερα, τόνισε ότι «φεύγουμε από τα ιστορικά δικαιώματα και η άμεση ενίσχυση θα δίνεται με στρεμματικό κριτήριο, περίπου το 50% και το υπόλοιπο με άλλα κριτήρια, με κυρίαρχο το πρασίνισμα, την περιβαλλοντική πολιτική».

Όπως σημείωσε, αυτό το δεδομένο συνάδει σε μια μεγάλη αλλαγή και μια δεύτερη είναι ότι πολλά επιμέρους ζητήματα που διευθετούνταν με οριζόντιες αποφάσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής, δηλαδή των οργάνων της Ευρώπης, σήμερα θα τα αποφασίζουμε μόνοι μας, έχοντας έτσι ουσιαστικά μια επανεθνικοποίηση της κοινής αγροτικής πολιτικής που παύει να είναι κοινή.

«Πέφτει δηλαδή μεγάλο βάρος στο τι θα αποφασίσουμε εμείς σε σειρά ζητημάτων, όπως το πώς θα πάμε στο στρεμματικό κριτήριο όπου σταδιακά πρέπει όλοι να παίρνουν ανά στρέμμα το ίδιο σε όλη την Ε.Ε. και σου βάζει διάφορα όρια να αποφασίσεις ο ίδιος πώς θα φθάσεις εκεί», εξήγησε. Ένα από τα πιο βασικά ζητήματα, όπως ο ίδιος σημείωσε, είναι ότι κάθε μια χώρα-μέλος της ΕΕ θα μπορεί να μεταφέρει τα ποσά εκεί που νομίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση.

Όπως εκτίμησε, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ οι αγρότες και η χώρα δεν θα είναι χαμένοι, υπό την προϋπόθεση ωστόσο, όπως διευκρίνισε ότι με έναν εσωτερικό διάλογο «θα πάμε σε μια εσωτερική συμφωνία που θα βάλουμε συγκεκριμένους στόχους».

Με μια τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα και εφόσον αυτή υλοποιηθεί με ακρίβεια, ο ελληνικός αγροτικός χώρος θα είναι ωφελημένος, καθώς θα δημιουργηθεί μια αυτόνομη αγροτική οικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή «αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν με τη δύναμη της βαρύτητας, μην κάνοντας τίποτε, τότε θα είναι χαμένοι όχι μόνο οι Έλληνες αγρότες αλλά και η χώρα», επεσήμανε.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «αποτελεσματικό εργαλείο» που δίνει «την απαραίτητη ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, στηρίζει την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή και ενισχύει τους νέους αγρότες».

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η νέα ΚΑΠ σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της ελληνικής γεωργίας, αφού στόχος της είναι να καταστεί ο ευρωπαϊκός αγροτικός κλάδος δυναμικότερος, πιο ανταγωνιστικός και να ανταποκρίνεται καλύτερα στο όραμα της Ευρώπης του 2020.

Αναπτυξιακή ευκαιρία για τους έλληνες αγρότες αποτελεί η νέα ΚΑΠ Αναπτυξιακή ευκαιρία για τους έλληνες αγρότες αποτελεί η νέα ΚΑΠ

Αναπτυξιακή ευκαιρία για τους έλληνες αγρότες αποτελεί η νέα ΚΑΠ

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: