Γράφει ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζαμε ανέκαθεν στην Πατρίδα μας και όπως γνωρίζουμε επιδεινώθηκε περισσότερο καθώς οι διαστάσεις του διογκώθηκαν εδώ και μερικά χρόνια εξαιτίας της αδυναμίας του 60% των νέων μας να βρούνε επικερδή απασχόληση.
Και η «διαρροή εγκεφάλων» είναι ακόμη πιο έντονη σε κατηγορίες νέων και προικισμένων επιστημόνων που ξενιτεύονται καθημερινά αναζητώντας απασχόληση με αμοιβές αξιοπρεπείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δημοσιεύθηκαν χτες στη Γαλλία και προκάλεσαν σάλο τα αποτελέσματα σχετικής με το θέμα της «διαρροής εγκεφάλων» έρευνας που έκανε η Harris Interactive μετά από παραγγελία του Γαλλικού Ιδρύματος Montaigne.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθώς η ανεργία καλά κρατά στη Γαλλία και οι πιθανότητες βελτίωσης του οικονομικού κλίματος δεν φαντάζουν πιθανές στο εγγύς μέλλον.
Αντιθέτως οι Οικονομίες της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αμερικής προσφέρουν πολλές προοπτικές για επιτυχή αποκατάσταση ιδιαίτερα σε αποφοίτους κορυφαίων Γαλλικών ιδρυμάτων, όπως των Sciences Po, INSA Lyon and Polytechnique που βρίσκονται στο επίπεδο του Harvard και του Yale.
Μολονότι οι πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης είναι πολύ καλές για αποφοίτους των διακεκριμένων γαλλικών ΑΕΙ οι προσφορές και οι προοπτικές που υπάρχουν ιδιαίτερα στη Γερμανία και το Ηνωμένο βασίλειο αποτελούν ισχυρά δέλεαρ οδηγώντας νέους και ταλαντούχους αποφοίτους τους προς τις χώρες αυτές…
Η «διαρροή εγκεφάλων» είναι μια πραγματικότητα που θα ταλανίσει πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες τα επόμενα χρόνια κάτι που επηρεάζει ακόμη και την κραταιά Γαλλία.
Σίγουρα τα θέματα της σταδιακής απώλειας της εθνικής υπερηφάνειας και του ξεριζωμού των νέων επιστημόνων που ζούμε στην Ελλάδα της τρόικα δεν θα περίμενε κανείς να αποτελέσουν κοινωνικό χαρακτηριστικό στην Γαλλία του κ Ολλάντ, αλλά τελικά και σε αυτό το θέμα μπορεί κανείς να διαπιστώσει εκείνο το κλασικό πια: Ελλάς – Γαλλία…Συμμαχία!…
Tags: ΑΕΙ, Αμερική, Γαλλία, Ελλάδα, καθηγητής, τροϊκα, χρόνια