Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απελευθέρωση ομοσπονδιακού κονδυλίου 300 εκατομμυρίων δολαρίων ως… ενίσχυση της πόλης του Ντιτρόιτ, η οποία κήρυξε πτώχευση τον περασμένο Ιούλιο. Από τα χρήματα αυτά, τα 150 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την αποκατάσταση ή την κατεδάφιση των ερειπωμένων σπιτιών στην πόλη όπως ανακοίνωσε Λευκός Οίκος αποκαλώντας το έργο αυτό ως την κατασκευή «του Ντιτρόιτ του εικοστού πρώτου αιώνα». Συνολικά , σχεδόν 80.000 κτίρια εγκαταλείφθηκαν σε αυτό το πρώην «στολίδι του αυτοκινήτου», από την έναρξη της κρίσης στην αγορά ακινήτων .
Επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για τη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας αλλά και για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης, ανέφερε επίσης ο Λευκός Οίκος. Το ποσοστό της εγκληματικότητας στο Ντιτρόιτ δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό τα τελευταία 40 χρόνια και η αστυνομία χρειάζεται κατά μέσο όρο 58 λεπτά για να φτάσει στον τόπο του συμβάντος, έναντι 11 λεπτών σε εθνικό επίπεδο. Γι αυτό προβλέπεται η πρόσληψη αστυνομικών και πυροσβεστών και η αναβάθμιση του εξοπλισμού τους σύμφωνα με την κυβέρνηση Ομπάμα.
Ο Λευκός Οίκος είπε επίσης ότι 140 εκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακά κεφάλαια θα επενδυθούν για τη βελτίωση του δικτύου δημοσίων μεταφορών της πόλης. Μέσα στο φάκελο, περιλαμβάνονται και 24 εκατομμύρια δολάρια για την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Εν τούτοις αυτό το πακέτο διάσωσης εξακολουθεί να είναι περιορισμένο σε σχέση με το μέγεθος του χρέους που συσσωρεύτηκε στο Ντιτρόιτ και ήταν στα μέσα Ιουλίου 18, 5 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου ισοδύναμο με το κυπριακό ΑΕΠ και προκάλεσε τη μεγαλύτερη έως σήμερα πτώχευση αμερικανικής πόλης. Τα τελευταία 60 χρόνια το Ντιτρόιτ έχει χάσει το μισό πληθυσμό ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Tags: ΑΕΠ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, εγκληματικοτητα, έργο, κυβέρνηση, πτώχευση, χρήματα, χρόνια