Ολοκληρώθηκε η απογραφή, στο πλαίσιο του μέτρου της διαθεσιμότητας, των διοικητικών υπαλλήλων των έξι πανεπιστημίων. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας συνολικά 1700 διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων από τους 1968 που είχαν υποχρέωση απογράφηκαν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Η προθεσμία απογραφής έληξε σήμερα το βράδυ στις οκτώ κι ενώ το υπουργείο είχε δώσει δύο παρατάσεις λόγω, όπως ανέφερε, της υπερφόρτωσης του συστήματος που προκλήθηκε από την υψηλή συμμετοχή των τελευταίων ωρών.
Η ατομική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων επιλέχθηκε ως λύση μετά την άρνηση έξι από τα οκτώ ιδρύματα που υπάγονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας να στείλουν τους καταλόγους με τα στοιχεία των υπαλλήλων τους στο ΑΣΕΠ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, για τους 268 υπαλλήλους που δεν απογράφηκαν θα επιληφθούν τα πειθαρχικά συμβούλια των ιδρυμάτων τους.
Σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή προβλέπει την αυτοδίκαιη υπαγωγή τους σε καθεστώς αργίας.
18:57 θρίλερ εξελλίσσεται η υπόθεση της απογραφής των περίπου 2.000 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που υπάγονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Στις 14:00 έληξε και η παράταση της προθεσμίας που είχε δώσει στους υπαλλήλους το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση και οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχουν απογραφεί περίπου οι 3 στους 5 υπαλλήλους.
Το υπουργείο Παιδείας παρέτεινε σιωπηρά, πριν από λίγη ώρα, το περιθώριο απογραφής των διοικητικών υπαλήλων των Πανεπιστημίων μέχρι τις 8 το βράδυ.
Η σιωπηρή παράταση κρίθηκε αναγκαία καθότι οι «επισκέψεις» υπόχρεων στην ειδική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί γι” αυτό το σκοπό συνεχίζονται, όπως τουλάχιστον διατείνεται το Υπουργείο.
Πάντως το υπουργείο, έως αργά χθες το απόγευμα, δεν είχε δημοσιοποιήσει επίσημα στοιχεία για το πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι είχαν απογραφεί, έστω λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. Επισήμως γιατί, σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου υπήρξαν προβλήματα στο σύστημα, προβλήματα που προέκυψαν από την αυξημένη απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των οχτώ πανεπιστημίων!
Επίσης, πηγές του υπουργείου δήλωναν πως ανέμεναν να απογραφεί την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τις κυρώσεις όσων δεν συμμετάσχουν στην απογραφή, οι οποίοι αντί να τεθούν σε αργία θα τεθούν τελικώς σε αξιόλογηση από τον ΑΣΕΠ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος απήυθυνε και χθες έκκληση προς τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, «να ανοίξουν όλα τα Ιδρύματα και να αφήσουν την Πολιτεία και τον νόμο να λύσουν όλα τα ζητήματα». Ο υπουργός εξάλλου ήταν αυτός που σημείωσε πως μέχρι και χθες τα 3/5 των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ είχαν απογραφεί στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας.
Από την πλευρά τους πάντως οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ σε χθεσινή ανακοίνωσή τους υπογράμμιζαν πως :«Το Υπουργείο Παιδείας αντί για τη «λίστα διαθεσιμότητας» των 1.349 απολύσεων, παραλαμβάνει αύριο το πρωί 1.250 δηλώσεις ανυπακοής των υπαλλήλων των ΑΕΙ, οι οποίες απευθύνονται στη Διεύθυνση Προσωπικού Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Τμήμα Γ” Διοικητικού Προσωπικού.
Ενώ από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί του Πανεπιστημίου Αθηνών σε δικιά τους ανακοίνωση τόνισαν:
«Ως Μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), θέλουμε να εκφράσουμε την βαθύτατη ανησυχία μας για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία του Πανεπιστημίου το σχέδιο διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι, αν το σχέδιο αυτό πραγματοποιηθεί, θα οδηγηθούμε σε αδυναμία να επιτελέσουμε στοιχειωδώς το διδακτικό και ερευνητικό μας έργο. Πιστεύουμε μάλιστα ότι η συνεχιζόμενη απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αίρει τις όποιες προϋποθέσεις ανάπτυξης έχει η ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Τέλος οι φοιτητές από την πλευρά τους, έχουν συγκεντρώσει περίπου 18.800 υπογραφές μέσω του Διαδικτύου (www.anoixtessxoles.gr) υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων, δηλώνοντας «ότι τα πανεπιστήμια είναι χώρος ακαδημαϊκής δραστηριότητας και όχι εργαλείο για πολιτικά παιχνίδια». Οι φοιτητές τονίζουν ότι αν δεν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο.
xespao
Tags: ΑΕΙ, Βουλή, Εκπαίδευσης, έργο, Κοινωνία, οικονομία, παιχνίδια, σχέδιο, υπουργείο