Θέμα ημερών εκτιμάται ότι είναι η επιστροφή του Άγγελου Φιλιππίδη στην Ελλάδα, γεγονός που θα επισπεύσει την έρευνα για το σκάνδαλο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα έγγραφα που αναμένουν οι τουρκικές αρχές…
αριθμούν 120 σελίδες. Μεταφράζονται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και θα παραδοθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ο ίδιος ο Άγγελος Φιλιππίδης έχει δηλώσει ότι παραιτείται από κάθε διεκδίκηση και ζητά να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, νέο γύρο διώξεων σε βάρος τριών επιχειρηματιών για τη δεύτερη παρτίδα επισφαλών δανείων που έδωσε το ΤΤ προετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές. Τα επισφαλή δάνεια έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί στο συμπληρωματικό πόρισμα του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος.
Μάλιστα, ο ένας από τους τρεις επιχειρηματίες, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, είναι πιο κοντά στο κατώφλι του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί. Η νέα έρευνα για τις δανειοδοτήσεις του ΤΤ αφορά κεφάλαια άνω των 104 εκατ. ευρώ που πήραν τρεις εταιρίες ακινήτων από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2009.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πόρισμα καταλογίζει στη διοίκηση του ΤΤ μια σειρά αιτιάσεων. Συγκεκριμένα, ότι δεν ζήτησε προσωπικές εγγυήσεις, δεν ζήτησε με σαφήνεια τον σκοπό την συγκεκριμένης επένδυσης, δεν παρακολούθησε τη διάθεση των κεφαλαίων, ενώ η αξιολόγηση κινδύνου που έκανε σε τουλάχιστον μια περίπτωση ήταν ανεπαρκής.
Στο κείμενο του πορίσματος γίνεται λόγος για την περίοδο χάριτος που προέβλεπαν οι επίμαχες συμβάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με κεφάλαια από μισθώματα των ακινήτων, τα οποία όμως μέσω εμβασμάτων χρησιμοποιήθηκαν τελικώς για την ίδρυση θυγατρικών τους στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών βρίσκονται τραπεζικοί λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία όσων έχουν ήδη κατηγορηθεί για την υπόθεση του ΤΤ. Υπό έρευνα, εξάλλου, βρίσκεται και η εταιρία του Α.Φιλιππίδη στο Μαυροβούνιο που είχε συστήσει με τον πρώην αναπληρωτή διοικητή της τράπεζας Μάριο Βαρώτση.
Συνεχίζονται οι έρευνες για το ζεύγος Γριβέα
Οι διωκτικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τα ίχνη του ζεύγους Γριβέα- Βάτσικα. Ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του ελέγχονται για τη λήψη σειράς επισφαλών δανείων. Το ανδρόγυνο δεν βρίσκεται στην Ελλάδα και η αστυνομία ερευνά τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουν οι μετακινήσεις του ζεύγους σε χώρες που δεν έχουν υπογράψει το διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Οι συνήγοροι των επιχειρηματιών φέρονται να έχουν καταθέσει στην εισαγγελία την πρόθεσή τους να εμφανιστούν υπό την προϋπόθεση να μην συλληφθούν, κάτι που όπως σημειώνουν οι δικαστικές πηγές δεν γίνεται αποδεκτό.