Τι προτείνει ο Love-r-dos για ύφεση και ανεργία

Τι προτείνει ο Love r dos για ύφεση και ανεργίαΜέτρα φορολογικής χαλάρωσης για τους οφειλέτες στο δημόσιο, ελάφρυνσης αποποινικοποίηση των φορολογικών παραβάσεων μέχρι 75.000 , διακριτικό έλεγχο των καταγγελιών για εταιρίες και φυσικά πρόσωπα, αφαίρεση προσαυξήσεων για τα εικονικά τιμολόγια και πληρωμή των οφειλών του δημοσίου μέσα σε 15 ημέρες, είναι μερικά από τα μέτρα κατά της ύφεσης και της ανεργίας που πρότειναν, σε συνέντευξη Τύπου ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χρήστος Αηδόνης. Οι δύο παρουσίασαν ως εξης τις προτάσεις τους: »Η Ελλάδα διανύει το έκτο, συνεχόμενο, έτος με την της σε συνθήκες ύφεσης. Για να ξεφύγουμε από τον ασφυκτικό της κλοιό, που απαξιώνει όλες τις προσπάθειες και τις θυσίες των πολιτών και θέτει σε αμφισβήτηση το μέλλον μας, οφείλουμε να πάρουμε μέτρα άμεσης δράσης. Μέτρα δηλαδή που να είναι δυνατόν να εφαρμοστούν αμέσως. Όποιος μιλά μόνο για διαρθρωτικές αλλαγές με μακρόχρονη απόδοση, δεν σκέφτεται, ή παραγνωρίζει με βίαιο τρόπο, πως οι πολίτες δεν διαθέτουν χρόνο. Ο πολύτιμος χρόνος τους ήδη έχει εξαντληθεί. Και ακόμη, ουδείς δικαούται να μη λαμβάνει υπόψη του, πως οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε φάση παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Οι συντριπτικά περισσότερες έχουν ανοιχτές οφειλές, ενώ οι πελάτες τους, είτε είναι ιδιώτες είτε είναι το κράτος, οφείλουν να καταβάλουν τις οφειλές τους, με μεγάλη καθυστέρηση ή δεν πληρώνουν καθόλου Με επίγνωση της ανάγκης για μέτρα άμεσης δράσης, που αφορούν στην πραγματική αγορά και όχι με τις δήθεν απόψεις-προτάσεις περί αγοράς των κατεστημένων πολιτικών, που περί άλλων τελικώς τυρβάζουν, προτείνουμε τα εξής:
1) Ο έλεγχος των φυσικών προσώπων ή των εταιρειών βάσει καταγγελιών που προκύπτουν από ανώνυμες επιστολές είτε να απαγορεύεται, είτε να διεξάγεται με απόλυτα διακριτικό τρόπο, ο οποίος να μην παρεμποδίζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων (π.χ. δέσμευση λογαριασμών).

2) Ο έλεγχος των φορολογικών δεδομένων των επιχειρήσεων να γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, όπως ακριβώς γίνεται ο εξονυχιστικός έλεγχος από τις τράπεζες, προκειμένου να ρυθμιστεί η χρηματοδότησή τους.

3) Να καταργηθεί η ποινικοποίηση των φορολογικών παραβάσεων άνω των 5.000 Ευρώ και έως το ποσό των 75.000ευρώ, καθαρό κεφάλαιο, δηλαδή δίχως προσαυξήσεις, και πρόστιμα. Οι μικροί οφειλέτες του δημοσίου έχουν καθημερινά θέματα να επιλύσουν με τους πελάτες τους που δεν πληρώνουν, τις τράπεζες, την εφορία, τους προμηθευτές κ.λπ., έχουν και την ποινική δίωξη στο κεφάλι τους. Στις συνθήκες της οξύτατης ύφεσης δεν έχει νόημα η πολιτεία να προσποιείται την αυστηρή και την αδέκαστη ενώ δεν ρυθμίζει επιτέλους το φορολογικό σύστημα με τρόπο δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό (μόνο 95 φυσικά πρόσωπα δηλώνουν εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ το έτος!!!). Η επιχειρηματικότητα πρέπει να στηριχθεί. Οι διώξεις εναντίον των επιχειρηματιών οδηγούν σε κλείσιμο των επιχειρήσεων και σε εμβάθυνση της ύφεσης.

4) Να ρυθμιστεί το ζήτημα της οφειλής Φ.Π.Α. για παροχή υπηρεσιών και προμηθειών προς το Δημόσιο, όταν το τελευταίο καθίσταται υπερήμερο ως προς την εξόφληση των υποχρεώσεών του.

5) Απαλλαγή ή γενναία ελάφρυνση της φορολογίας( πχ. στο μισό του φορολογικού συντελεστή, δηλαδή 12%) και της υποχρέωσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στις νέες επιχειρήσεις, ή στους ελεύθερους επαγγελματίες για τα τρία πρώτα της έναρξης της δραστηριότητάς τους.

6) Ρύθμιση του θέματος των εικονικών τιμολογίων, με αφαίρεση των προσαυξήσεων, δηλαδή υποχρέωση πληρωμής της οφειλής Φ.Π.Α. συν το επιβαλλόμενο πρόστιμο. Τα περίπου πέντε δις ευρώ που οφείλονται στο δημόσιο από εικονικά τιμολόγια με την επιβολή των προσαυξήσεων είναι αδύνατον να καταβληθούν από τους οφειλέτες. Δίχως προσαυξήσεις όμως, οπωσδήποτε και με την προϋπόθεση του προστίμου, υπάρχει δυνατότητα να καταβληθεί τουλάχιστον ένα μέρος τους και μάλιστα αμέσως. Με την ολοκλήρωση της σχετικής πράξης συμβιβασμού και πληρωμής της οφειλής, πρέπει να αίρονται όλες οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

7) Αν είναι ορθή η πληροφορία, πως οι τράπεζες σκέφτονται, ή ήδη επιχειρούν να πουλήσουν τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνειά τους για ακίνητα, ως σύνολα, σε επιχειρήσεις στο 1/3 περίπου της αξίας τους, γιατί να μην προβούν στην ίδια πράξη και με την ίδια , προσφέροντας στους ίδιους τους δανειολήπτες αυτήν την ευκαιρία, σε πρώτη φάση αν πρόκειται για επιχειρήσεις; Στην περίπτωση αυτή πριν τη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες θα ενημερώνουν τον δανειολήπτη ότι το ακίνητό του πρόκειται να πουληθεί στη συγκεκριμένη και πως του δίνεται οι ευκαιρία να εξοφλήσει σε αυτή ακριβώς την με την οποία πρόκειται να πουληθεί.

8) Να καταργηθούν οι προϋποθέσεις μη οφειλών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να μπορούν να δανειοδοτηθούν από το ΕΤΕΑΝ και το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας και χρηματοδότησης επιτοκίου κατά το 50% του κεφαλαίου κίνησης. Μετά την «βαρύγδουπη» ανακοίνωση στις 22/1/2013 για τις δανειοδοτήσεις του ΕΤΕΑΝ, ουδέν δίδεται. Κι αυτό γιατί, α) οι τράπεζες δεν έχουν πάρει καμμία σχετική εγκύκλιο και β) διότι ουδείς σχεδόν μικρομεσαίος επιχειρηματίας υπάρχει σήμερα, που να μην έχει οφειλές (δάνεια, κλπ.). Και πάντως, απαιτείται το ΕΤΕΑΝ να αποκτήσει εξωστρέφεια, προωθώντας τις δράσεις του στο επιχειρηματικό κοινό (ειδικές προωθητικές ενέργειες τύπου road shows ή ημερίδες σε διάφορα επιμελητήρια).

9) Κατάργηση του «οικονομικού θανάτου» για τους επιχειρηματίες που πτώχευσαν δίχως δόλο. Αντί του οριστικού θανάτου, όταν μια επιχείρηση που πτώχευσε (δίχως δόλο) και οι υποθέσεις της έχουν τελεσιδικήσει και αφού έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος με τη διαπίστωση της οριστικής της αδυναμίας να πληρώσουν έστω και ένα μέρος των οφειλών τους, τότε πρέπει να δοθεί ακόμη μια ευκαιρία στον επιχειρηματία. Και αυτή η δεύτερη ευκαιρία μπορεί να δοθεί: αα. με τη δυνατότητα του πτωχεύσαντος να εκδίδει, από την επομένη της πτώχευσής του, Τ.Π.Υ (παροχής υπηρεσιών). Με την πτώχευση χάνεται η εμπορική ιδιότητα, όχι η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών. Γιατί, π.χ., ένας πρώην επιχειρηματίας να μην μπορεί να εργαστεί νόμιμα, και πάλι π.χ., ως γυμναστής; Δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να ενεργοποιείται η παλαιά οφειλή, αν το φυσικό , ήδη πτωχεύσας επιχειρηματίας, εκδίδει μια Τ.Π.Χ. ββ. Η αμετάκλητη διαγραφή του συνόλου των οφειλών του πτωχεύσαντος, να γίνεται σε μια δεκαετία αντί εικοσαετίας. γγ. Να δίδεται η ευκαιρία ίδρυσης νέας επιχείρησης στον πτωχεύσαντα, με τη δυνατότητα να παίρνει φορολογική ενημερότητα. Ο «πτωχός» που ξεκινά μια νέα επιχείρηση, έχει βέβαια βεβαρυμμένο ιστορικό. Το ιστορικό του αυτό προφανώς θα επηρεάσει αρνητικά τη δανειοδότησή του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, πως πρέπει να του αποκλειστεί η επανείσοδος στην οικονομική ζωή. Ας είναι ελεύθερος να δώσει τη μάχη του.

10) Να πληρωθούν αμέσως, εντός δεκαπενθημέρου με τη νομιμοποίηση μιας κατ΄εξαίρεση διαδικασίας, τα που οφείλει το δημόσιο σε προμηθευτές του και για τα οποία έχει καταβληθεί ήδη μέρος τους και θα καταβληθεί εντός ολίγου ένα άλλο μέρος τους από τη δανειακή που έχουμε συνάψει με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Δεν είναι δυνατόν να καθυστερεί η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων αυτών για λόγους γραφειοκρατίας της Διοίκησης και της Δικαιοσύνης».

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: