Από τα πιο δύσκολα κομμάτια για την παραγωγή μιας ταινίας σίγουρα είναι η δημιουργία του σεναρίου. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές σκηνές στην ιστορία της έβδομης τέχνης δεν περιλαμβάνονταν στο σενάριο της ταινίας αλλά ήταν προϊόν αυτοσχεδιασμού των πρωταγωνιστών. Πολλές από αυτές μάλιστα καθήλωσαν το κοινό με τους φαν των ταινιών να τις θυμούνται με κάθε λεπτομέρεια.
Η παρακάτω λίστα δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως οι ηθοποιοί δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τα λάθη και πως ο αυθορμητισμός πολλές φορές οδηγεί στην επιτυχία.
«Σκοτεινός Ιππότης» – Το χειροκρότημα του Joker
Στην ταινία του Christopher Nolan υπάρχει μια σκηνή όπου ο Joker (Heath Ledger) περιμένει υπομονετικά στη φυλακή μετά τη σύλληψή του από τον Gordon (Gary Oldman). Εκεί, εμφανίζεται ο δήμαρχος και προάγει τον Gordon στην θέση του αρχηγού της αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί χειροκροτούν τον Gordon και ο Ledger αρχίζει να χειροκροτεί αργά και ανατριχιαστικά… Πρόκειται για έναν αυτοσχεδιασμό, τον οποίο ο σκηνοθέτης αποφάσισε να κρατήσει στην ταινία συμπληρώνοντας με μαεστρικό τρόπο το σκοτεινό προφίλ ενός από τους σημαντικότερους κακούς που έχουν περάσει από τη μεγάλη οθόνη.
«Ο Ταξιτζής» – You talking to me?
Μια από τις σημαντικότερες ταινίες στις οποίες συμμετείχε ο Robert De Niro υπό τις οδηγίες του Martin Scorsece. Μια ταινία γεμάτη πολιτικές αλληγορίες στην οποία βλέπουμε τον πρωταγωνιστή Travis Bickle, έναν βετεράνο του Βιετνάμ με εμμονή με τα όπλα, να δουλεύει ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη και να θεωρεί τον εαυτό του άγγελο και εξολοθρευτή.
Το σενάριο του Paul Schrader έγραφε απλά γι’ αυτή την μνημειώδη σκηνή ότι «ο Travis μιλάει μόνος του στον καθρέφτη», ενώ δεν είχε δοθεί συγκεκριμένος διάλογος.
Ό,τι είπε ο Robert De Niro στη συζήτηση που έκανε στον καθρέφτη ήταν ένας εκπληκτικός αυτοσχεδιασμός. Για καιρό μετά από τα γυρίσματα, περνούσε μπροστά από καθρέφτη και δεν μπορούσε να συγκρατήσει την φράση «You talking to me?».
«Ηλίθιος και Πανηλίθιος» – Ο πιο ενοχλητικός ήχος στον κόσμο
Το χιούμορ των Jim Carrey και Harry Dunne θα μπορούσε να μετατρέψει όλη την ταινία σε έναν αυτοσχεδιασμό, ωστόσο μια ατάκα στην κωμωδία είναι ξεκάθαρα εκτός σεναρίου και αυτό φαίνεται και από τις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών. Συγκεκριμένα, ο ευρηματικός Carrey ρωτάει «Θες να ακούσεις τον πιο ενοχλητικό ήχο στον κόσμο»;
Όπως αποδείχτηκε, ο πιο ενοχλητικός ήχος στον κόσμο ήταν η κραυγή του Jim Carrey, η οποία έβγαλε εκτός εαυτού εκτελεστή της μαφίας στη σκηνή, Τζο Μενταλίνo.
«Η Λάμψη» – Here’s Johnny
Η ταινία που είναι βασισμένη πάνω στη νουβέλα του Stephen King και αφορά σε έναν πατέρα που τρελαίνεται όταν βρίσκεται σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο για το χειμώνα, είναι μια από τις πιο γνωστές ταινίες του Kubrick. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα που έβαλε στην ταινία ο Jack Nicholson σπάζοντας ένα κομμάτι της πόρτας ήταν και ένα από τα πόστερ της ταινίας, ενώ μέσα από την τρύπα είπε την θρυλική μέχρι σήμερα φράση «Here’s Johnny!».
Η ατάκα που λέει ο Jack Nicholson δεν υπήρχε στο σενάριο, αλλά την πρόσθεσε μονός του μπαίνοντας έτσι ακόμα πιο βαθιά στο ρόλο του ψυχάκια!
«Django» – Τα αίματα στο χέρι του Leonardo DiCaprio
Στην ταινία του Tarantino, ο Leonardo DiCaprio κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να μπει στο πετσί του ρόλου και να αποκαλέσει «nigger» τους συμπρωταγωνιστές του. Το φιλμ όμως περιείχε και μια σκηνή με μεγάλη ένταση που δεν ήταν έτσι γραμμένη στο σενάριο.
Όταν ο DiCaprio μαθαίνει ότι οι φιλοξενούμενοί του του την έχουν στημένη για να ελευθερώσουν τη Broomhilda σπάει ένα ποτήρι και το χέρι του γεμίζει με αίμα. Αυτό δεν ήταν εφέ, ούτε κέτσαπ.
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός κόπηκε πράγματι από τα γυαλιά και μετά το γύρισμα χρειάστηκε ράμματα. Εκείνη τη στιγμή όμως συνέχισε την ερμηνεία του και αργότερα δήλωσε: «Ήταν πιο ενδιαφέρον να βλέπω την αντίδραση του Quentin και του Jamie πίσω απ’ την κάμερα, απ’ το να κοιτάω το χέρι μου». Μάλιστα, σε έναν απίστευτο αυτοσχεδιασμό ο DiCaprio άφησε το αίμα του πάνω στο πρόσωπο της Broomhilda.
viral
Tags: ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, αστυνομικοί, ζήτηση, ηθοποιός, Κινηματογράφος, μάτια, Νέα Υόρκη, σενάριο, ταινία, ταινιες, φυλακή