Σήμερα, οι αυτόματοι πωλητές πουλάνε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Την εποχή του Ήρωνα, μπορούσε κανείς να αγοράσει ιερό νερό για να πλύνει τα χέρια του στο νερό. Έβαζε ένα κέρμα στην συσκευή και αυτό έθετε σε λειτουργία έναν μηχανισμό ο οποίος έδινε μια ποσότητα νερού στον πελάτη.
9. Οδόμετρο, 1ος αιώνας μ.Χ.
Ο Αρχιμήδης από τις Συρακούσες πιθανόν να εφηύρε ένα όχημα το οποίο μετρούσε την απόσταση που διένυε ένα όχημα. Το πρώτο οδόμετρο έμοιαζε με μια σειρά μικρών ροδών με αριθμούς πάνω τους οι οποίες έδειχναν το μήκος της απόστασης που είχε διανύσει ένα όχημα. Πέρα από τον Αρχιμήδη, ένα παρόμοιο όχημα είχε εφευρεθεί από τον Κινέζο φιλόσοφο και ακαδημαϊκό Zhang Heng.
10. Σεισμοσκόπιο, 132 μ.Χ.
Ακόμη μία εφεύρεση του Zhang Heng είναι το σεισμοσκόπιο το οποίο αντιδρούσε σε επερχόμενο σεισμό. Ήταν μια παράξενη αλλά ακριβής κατασκευή: μια χάλκινη μπάλα πρόβαλε από έναν από τους 8 σωλήνες σε σχήμα κεφαλιού δράκου και έπεφτε στο στόμα ενός μεταλλικού βάτραχου που υπήρχε από κάτω, υποδεικνύοντας την κατεύθυνση των δονήσεων.
11. Υπολογιστής, 100 π.Χ.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται αρχαίος υπολογιστής, γιατί μπορούσε να εντοπίσει την κίνηση των ουράνιων σωμάτων και να προβλέψει τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης. Χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό της ημερομηνίας έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το αντικείμενο που κρατά το κορίτσι σε αυτή την νεκρική στήλη μοιάζει με σύγχρονο λάπτοπ, κάτι που πυροδοτεί διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Φυσικά, δεν υπήρχαν λάπτοπ το 100 π.Χ. και αυτό το αντικείμενο είναι απλά μια κοσμηματοθήκη ή ένας δίσκος από κερί.
12. Γυαλιά ηλίου, 10ος αιώνας
Συχνά πιστεύεται ότι αυτό το αντικείμενο εφευρέθηκε από τους Inuit οι οποίοι έπρεπε να προστατεύουν τα μάτια τους από την λάμψη του χιονιού. Τα γυαλιά τους όμως δεν είχαν πραγματικά κρύσταλλα, αλλά ελεφαντόδοντο από θαλάσσιους ελέφαντες με στενές σχισμές.
Τα πρώτα γυαλιά ηλίου με κρύσταλλο (καπνισμένο χαλαζία) εμφανίστηκαν αργότερα, τον 12ο αιώνα στην Κίνα. Χρησιμοποιούνταν για να κρύβουν την έκφραση προσώπου αυτού που τα φορούσε, παρά για να προστατεύουν από τον ήλιο.
Μπόνους: Αρχαία διαστημική στολή
Άλλο ένα αίνιγμα που προβληματίζει τα μυαλά των συνωμοσιολόγων: η πρόσοψη του Νέου Καθεδρικού της Σαλαμάνκας στην Ισπανία, η οποία είναι 300 ετών, είναι διακοσμημένη με έναν πραγματικό αστροναύτη. Πετούσαν όντως οι πρόγονοί μας στο διάστημα;
Η αλήθεια είναι απλή: η φιγούρα αυτή προστέθηκε κατά την αποκατάσταση του καθεδρικού το 1992. Έχει χιουμοριστικό σκοπό, όπως και η φιγούρα ενός Φαύνου με παγωτό στο χέρι.
Μπόνους 2: Πρόδρομος των smartphone;
“Mr. Pynchon and the Settling of Springfield”: ένας πίνακας του Ιταλοαμερικάνου Umberto Romano από το 1933. Απεικονίζει τον κύριο Pynchon, ιδρυτή της πόλης, να στέκεται στο κέντρο και φαίνεται να δίνει διάφορες οδηγίες.
Αυτό που κάνει τον πίνακα παράξενο είναι ένας ιθαγενής ο οποίος κάθεται μπροστά και κρατά ένα ορθογώνιο αντικείμενο το οποίο μοιάζει πολύ με τα σημερινά smartphone. Ίσως πρόκειται για κάποιον μικρό καθρέφτη, αλλά δεν θα ήταν πιο διασκεδαστικό αν επρόκειτο όντως για κινητό;
(?)
perierga
Tags: Περίεργα