Φυσικά, οι άνθρωποι δεν ήταν τόσο καθαροί εκείνες τις ημέρες, όπως εμείς τώρα με τη συνεχή πρόσβαση μας σε καθαρό και ζεστό νερό. Παρ “όλα αυτά, ο μεγαλύτερος πληθυσμός πλενόταν καθημερινά, εκτιμούσε την καλή υγιεινή και απομακρυνόταν από εκείνους που μύριζαν από κακή προσωπική υγιεινή. Αυτή ήταν η εποχή κατά την οποία η χρήση του σαπουνιού έγινε ευρέως διαδεδομένη και οι κατασκευαστές σαπουνιών είχαν ακόμη και τις δικές τους εμπορικές συντεχνίες στις μεγάλες πόλεις.
6. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα.
Οι γυναίκες του Μεσαίωνα προφανώς δεν ήταν τόσο ελεύθερες όσο είναι τώρα. Οι περισσότερες από αυτές είχαν να αντιμετωπίσουν την επιλογή μεταξύ γάμου ή μοναστηριού. Παρόλα αυτά, βοηθούσαν τους πατέρες και τους συζύγους τους στα επαγγέλματα τους, και μπορούσαν να κληρονομήσουν και να αγοράσουν περιουσία ή να διαχειριστούν ένα νοικοκυριό. Υπήρχαν επίσης πολλές γυναίκες που ασκούσαν επιρροή, μεταξύ των οποίων ήταν και οι γυναίκες ηγεμόνες.
5. Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν μαχαιροπίρουνα.
Στην πραγματικότητα, τα μαχαιροπήρουνα ήταν ήδη ευρέως διαδεδομένα μέχρι τον Μεσαίωνα. Για παράδειγμα, τα πηρούνια εμφανίστηκαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον 6ο αιώνα και στην Ιταλία τον 11ο αιώνα.
4. Η εκκλησία επιβράδυνε την εξέλιξη της επιστήμης.
Οι περισσότεροι επιστήμονες ήταν οι ίδιοι άνθρωποι της εκκλησίας. Πολλοί δεν ήταν καταπιεσμένοι για τις δραστηριότητές τους και στην πραγματικότητα είχαν ανταμοιβές για τη γνώση και τη σοφία τους. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιος τιμωρήθηκε στη πυρά από την εκκλησία για την επιστημονική του προσπάθεια. Η περίπτωση του Γαλιλαίου είχε να κάνει περισσότερο με την Καθολική Μεταρρύθμιση παρά με τις σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και επιστήμης.
3. Εκατομμύρια γυναίκες τιμωρήθηκαν και κάηκαν με την κατηγορία της μάγισσας.
Το φαινόμενο του «κυνηγιού μαγισσών» δεν χρονολογείται στον Μεσαίωνα αλλά εμφανίστηκε αργότερα (έφτασε στο αποκορύφωμά του τον 16ο και 17ο αιώνα). Τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι στην πραγματικότητα αρνούνταν την ύπαρξη μαγισσών.
2. Οι φεουδαρχικοί άρχοντες απολάμβαναν «το δικαίωμα της πρώτης νύχτας» με τις συζύγους των υπηκόων τους
Δεν υπάρχει τίποτα που να επιβεβαιώνει ότι ο κανόνας αυτός υπήρχε στην πραγματικότητα και οι περισσότεροι ιστορικοί συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι αυτό θεωρήθηκε ως αποτέλεσμα κακής ερμηνείας ιστορικών κειμένων.
1. Οι ιππότες ήταν άκρως ευγενείς και ευγενικοί.
Δυστυχώς, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Συχνά, στην πραγματικότητα όταν οι ιππότες δεν μάχονταν, έκαναν λεηλασίες, τρομοκρατώντας τον πληθυσμό. Ήταν ακόμη διαβόητοι για βιασμούς γυναικών.
(?)
perierga
Tags: Περίεργα