15 χρόνια από τη στιγμή που ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός στα Εξάρχεια – Το χρονικό της εν ψυχρώ δολοφονίας

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Δεκεμβρίου του 2008. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος ήταν στα Εξάρχεια. Ο 15χρονος μαθητής βρισκόταν στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όταν έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ. Η είδηση της δολοφονίας μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά και η Αθήνα άρχισε να φλέγεται.

Το κύμα της αγανάκτησης κατά της αστυνομικής βίας, με αφορμή τη δολοφονία του χαμογελαστού Αλέξη, κατέκλισε την Ελλάδα και οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στην πρωτεύουσα, τις «χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974» όπως έγραψε τότε η εφημερίδα «Καθημερινή».

Γκράφιτι με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο στο κέντρο της Αθήνας

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου

Η μοιραία συνάντηση δράστη και θύματος έγινε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Όλα ξεκίνησαν όταν η παρέα του 15χρονου μαθητή ήρθε σε φραστική αντιπαράθεση με τους δύο ειδικούς φρουρούς που περιπολούσαν στο σημείο.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο συνάδελφός του, Βασίλης Σαραλιώτης, διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμήν υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου ήταν η παρέα των νεαρών.

O Επαμεινώνδας Κορκονέας

Η σφαίρα που βγήκε από το όπλο του ειδικού φρουρού ήταν αρκετή, για να κόψει το νήμα της ζωής του Αλέξη.

«Ρε ‘σεις, με χτυπήσανε». Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του 15χρονου μαθητή, ενώ όσοι ήταν κοντά του φώναζαν «Ασθενοφόρο».

Όσο ο Αλέξης ήταν πεσμένος στο έδαφος, άρχισε να μαζεύεται πλήθος. Κανείς δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι το παιδί είναι νεκρό, μέχρι τη στιγμή που κάποιος σήκωσε τη μπλούζα του και είδε την τρύπα στο σημείο της καρδιάς.

Ο Αλέξης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ο οποίος, όπως έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση, ήταν ακαριαίος, καθώς η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

«Ένα παιδί πυροβολήθηκε στα Εξάρχεια» ήταν η φράση που κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άργησαν να μεταδώσουν την είδηση, μεταφέροντας αρχικά την πρώτη επίσημη εκδοχή της αστυνομίας για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ, ο αστυνομικός πυροβόλησε, για να σώσει τη ζωή του και η σφαίρα «εξοστρακίστηκε», κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από την ιατροδικαστική έρευνα.

Η Αθήνα άρχισε να φλέγεται

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου προκάλεσε ακαριαία ένα νεανικό κύμα διαμαρτυρίας, που όμοιό του δεν είχε ξαναζήσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά.

Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας βγήκαν αμέσως και εντελώς αυθόρμητα στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αστυνομικής βίας. Λεπτά μετά τη δολοφονία στήθηκαν τα πρώτα οδοφράγματα και λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου ξέσπασαν οι πρώτες οδομαχίες έξω από τα πανεπιστήμια.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα έως τις 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων βγήκαν στους δρόμους, προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και απείχαν από τα μαθήματα, για να διαδηλώσουν για τον 15χρονο Αλέξη, ζητώντας να δικαιωθεί η μνήμη του.

Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Αθήνα και, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΕΒΕΑ, οι ζημιές που προκλήθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η εικόνα του φλεγόμενου χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια πορείας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο λίγο μετά τη δολοφονία του μετατράπηκε σε «σύμβολο» και έγινε ακόμη και πρωτοσέλιδο στους New York Times.

Η κηδεία του 15χρονου Αλέξη

Η κηδεία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, παρουσία χιλιάδων πολιτών και μαθητών.

Μετά το τέλος της, όμως, σημειώθηκαν άγρια επεισόδια και πετροπόλεμος στη γύρω περιοχή και τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ αστυνομικοί της Ομάδας Ζ πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και το ίδιο βράδυ σε πολλές πόλεις, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ Ρομά επιτέθηκαν και στο αστυνομικό τμήμα Ζεφυρίου.

Εικόνα από την κηδεία του Αλέξη

«Στις τσέπες μας κουβαλάμε το χαμόγελό σου. Γιατί δεν είπαμε ποτέ αντίο αλλά εις το επανιδείν».

Στο σημείο όπου ο τότε 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα έχει τοποθετηθεί μνημείο και πλάκα στη μνήμη του, ενώ περαστικοί αφήνουν καθημερινά, όλ’ αυτά τα χρόνια, λουλούδια.

Η μαύρη επιγραφή με τη φωτογραφία του 15χρονου μαθητή αναφέρει: «Εδώ, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, εντελώς αναίτια, έσβησε το παιδικό χαμόγελο του αθώου δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τις σφαίρες αμετανόητων δολοφόνων».

Το λευκό μάρμαρο στο μνημείο για τον Αλέξη αναφέρει: «Στη μνήμη του μικρού Αλέξανδρου. Δεν σε σκότωσε ο θάνατος. Τα σπίτια των νεκρών είναι χτισμένα με λήθη. Τα σπίτια των ζωντανών είναι φτιαγμένα από μνήμη.

Η δική σου μνήμη θα μείνει ζωντανή. Ένα φωτεινό αστέρι που θα λάμπει για πάντα. θα φωτίζει τα χνάρια σε όσους συνεχίζουν τον αγώνα.

Στις τσέπες μας κουβαλάμε το χαμόγελό σου.

Γιατί δεν είπαμε ποτέ αντίο αλλά εις το επανιδείν».

Η πλάκα που έχει τοποθετεί στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος

Διαβάστε σχετικά:

► «Αστακός» η Αθήνα για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου – Οι πορείες και τα μέτρα

► Κλείνουν σήμερα οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Μοναστηράκι» για την επέτειο Γρηγορόπουλου

ΕΛΛΑΔΑΑλεξανδρος ΓρηγοροπουλοςΔολοφονια

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: