Συγκεντρώσαμε σε μια υπέροχη συλλογή μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αγάλματα που έχουν σκαλιστεί στο παρελθόν και το παρόν. Ίσως οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν, αλλά θα αιχμαλωτίσουν το βλέμμα σας με την πρώτη ματιά.
’Το Φιλί’, του Auguste Rodin, Μουσείο Rodin, Παρίσι, 1882. Ένα από τα πιο διάσημα αγάλματα του Rodin που αναπαριστά μια ευγενή κυρία που έζησε τον 13ο αιώνα, η Francesca da Rimini. Ερωτεύτηκε τον μικρότερο αδερφό του συζύγου της. Ο οργισμένος άντρας της, όταν το ανακάλυψε, σκότωσε και τους δύο.
’Ο Βιaσμός της Περσεφόνης’, του Gian Lorenzo Bernini, Γκαλερί Borghese, Ρώμη, 1621-1622. Όταν ο Bernini ξεκίνησε να φτιάχνει αυτό το γλυπτό, ήταν μόλις 23 ετών. Έχει μείνει το ρητό του ’Κατέκτησα το μάρμαρο. Το έκανα ευλύγιστο σας κερί. Αυτό σημαίνει ότι το άγαλμα δεν διαφέρει από πίνακα ζωγραφικής.’
’Η Έκσταση της Αγίας Τερέζας’, του Gian Lorenzo Bernini, Παρεκκλήσι του Cornaro, Ρώμη, 1645-1652. Αυτό το άγαλμα είναι αφιερωμένο στην Αγία Τερέζα, μια Ισπανίδα καλόγρια και Καθολική Αγία που αγαπήθηκε τον 16ο αιώνα. Σε ένα από τα γράμματά της, η Τερέζα αναβιώνει πως είχε ονειρευτεί έναν άγγελο να την τρυπάει στη κοιλιά της με ένα χρυσό βέλος.
’Οι Εστιάδες με τα Πέπλα’, του Raffaelle Monti, μέσα 19ου αιώνα. Ο Monti είχε την απίστευτη ικανότητα να σκαλίζει φιγούρες που έμοιαζαν να φοράνε διάφανα πέπλα. Ήταν διάσημος για την αγάπη του για τις Εστιάδες, ιέρειες τις Εστίας, της αρχαίας Ελληνίδας θεάς.
’Το Φιλί του Θανάτου’, Κοιμητήριο Poblenou στη Βαρκελώνη, 1930. Ο γλύπτης αυτού του αγάλματος είναι άγνωστος, αλλά θεωρείται ότι είναι ο Jaume Barba. Λέγεται ότι αυτό το άγαλμα ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Ingmar Bergman να δημιουργήσει την ταινία “Η Έβδομη Σφραγίδα, που επικεντρώνεται στη μάχη ανάμεσα στο Θάνατο και έναν ιππότη που μόλις επέστρεψε από τις Σταυροφορίες.
Ένα μέρος του αγάλματος ’Ο Ugolino και οι γιοι του’ του Jean-Baptiste Carpeaux, 1857-1860. Η σκηνή του αγάλματος έχει εμπνευστεί από το ’Inferno’, το διάσημο ποίημα, γραμμένο από τον Dante Alighieri. Η σκηνή περιγράφει την πτώση του τυράννου της Πίζας, που φυλακίστηκε σε ένα ψηλό πύργο μαζί με τα παιδιά του, και τους άφησαν να πεθάνουν από την πείνα.
’Danaid’, του Auguste Rodin, Μουσείο Rodin, Παρίσι, 1885. Αυτό το άγαλμα έγινε στα πλαίσια ενός μέρους μεγαλύτερου έργου, του αγάλματος ’Οι Πύλες της Κολάσεως’ για το Μουσείο Καλών Τεχνών στο Παρίσι, αλλά κατέληξε να είναι από μόνο του έργο τέχνης.
Ένα κεφάλι αγάλματος στο Κοιμητήριο Staglieno, Γένοβα, Ιταλία. Το κοιμητήριο άνοιξε το 1851 και είναι διάσημο για τον μεγάλο αριθμό αγαλμάτων, μαυσωλεία, και σαρκοφάγους.
Όλα τα μνημεία στο κοιμητήριο δημιουργήθηκαν από διάσημους Ιταλούς γλύπτες του 19ου αιώνα: τον Santo Varni, τον Giulio Monteverde και άλλους. Οι κάτοικοι της Γένοβας αποφεύγουν το μέρος – το βρίσκουν ανησυχητικό, εξαιτίας της πληθώρας ρεαλιστικών αγαλμάτων.
’Η Ψυχή Αναγεννιέται από το Φιλί του Έρωτα’ του Antonio Canova, Λούβρο, Παρίσι και Ερμιτάζ , Αγία Πετρούπολη, 1787-1793. Αυτό το άγαλμα αναπαριστά τον θεό Έρωτα τη στιγμή που ξυπνάει την Ψυχή με ένα φιλί.
’Αγνότητα’, του Antonio Corradini, Cappella Sansevero, Νάπολη, 1752. Αυτό το άγαλμα φτιάχτηκε προς τιμή της μητέρας του Πρίγκηπα Raimondo, που πέθανε σύντομα μετά τη γέννα της.
’Κοιμωμένη Αριάδνη’, της Cristina Garcia Rodero, Μαδρίτη, 1991.
’Πρωινό Κυριακής’ του Philippe Faraut, 2009. Ο Faraut, ξυλογλύπτης και σχεδιαστής επίπλων, εργάζεται με πηλό, μάρμαρο και μπρούντζο για να δημιουργήσει τα αγάλματά του. Αναπαριστά πρόσωπα με εκπληκτική λεπτομέρεια και ρεαλισμό.
’Ορφηλία’, του Michael James Talbot. Αυτός ο καλλιτέχνης που έχει ως βάση το Λονδίνο, δημιουργεί ασυνήθιστα επιμήκη αγάλματα γυναικών. Εμπνευσμένος από την ελληνική μυθολογία, συνδυάζει την γυναικεία μορφή με αφηρημένα σχήματα. Κάποια από τα αγάλματά του έχουν ύψος 2 μέτρα.
’Η Μπαλαρίνα και το Αγόρι’, του Kevin Frances Gray, 2013. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Gray είναι ότι δημιουργεί απρόσωπα αγάλματα. Εδώ αναπαριστάται μια μπαλαρίνα, που στέκεται στις μύτες των ποδιών της, και κρατάει το άψυχο σώμα ενός αγοριού.
Ένα γλυπτό φτιαγμένο από σύρμα αλουμινίου, στο Πάρκο Seung Mo, 2013. Ο Κορεάτης καλλιτέχνης δημιουργεί αγάλματα χρησιμοποιώντας φαρδιές στρώσεις ίνες γυαλιού και σύρμα αλουμινίου. Αυτό το υλικό του επιτρέπει να κάνει διπλώματα και ζάρες, αλλά και το ανθρώπινο σώμα με μεγάλη ακρίβεια.
Αυτό το άγαλμα έχει τον τίτλο ’Η Ομορφιά του Lena’, και έχει τοποθετηθεί στις όχθες του ομώνυμου ποταμού βόρεια της Ρωσίας. Η εικόνα της τρίμετρης νεαρής κοπέλας στα λευκά, είναι μια μεταφορά του διάσημου ποταμού, και φτιάχτηκε από τον διάσημο Ρώσο καλλιτέχνη, Nikolai Chochasov.
Credit: brightside.me
Πηγή: fanpage.gr
Paraxena