Φωτογραφία αρχείου
Περίπου 2.300 πρόσφυγες από το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Μαρόκο, την Αλγερία και το Μπανγκλαντές αναμένεται να φτάσουν σταδιακά από την Ειδομένη στην Αθήνα με 46 λεωφορεία, για να φιλοξενηθούν σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και του Tae kwon Do Παλαιού Φαλήρου.
Οι πρόσφυγες άρχισαν να φτάνουν από το απόγευμα στην Αθήνα μετά την αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσής τους από τις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη, που ξεκίνησε το πρωί και διήρκεσε 10 ώρες.
Κατά την αστυνομική επιχείρηση απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ, «προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία τους από ενδεχόμενες προκλήσεις και εντάσεις ή απειλητικές και επιθετικές συμπεριφορές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.
Προσαγωγές δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ
Η αστυνομία προσήγαγε στις 6.30 το πρωί δύο δημοσιογράφους και δυο φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν κοντά στον καταυλισμό των προσφύγων και αφού έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μετά το τέλος της επιχείρησης η παρουσία τους στον καταυλισμό επιτράπηκε και πάλι, μαζί με εθελοντές και μέλη ΜΚΟ, που εισήλθαν για να ξαναστήσουν τις εγκαταστάσεις.
Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν σκηνές που εγκαταλείφθηκαν ξαφνικά, παιχνίδια πεταμένα, παπούτσια, τρόφιμα μισοφαγωμένα και απόλυτη ησυχία.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε και πάλι η ροή προσφύγων, που ανέμεναν σε σημείο 15 χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση και να τους επιτραπεί εκ νέου η είσοδος στην ουδέτερη ζώνη. Λεωφορεία φτάνουν πλέον στον καταυλισμό και οι επιβάτες τους -όλοι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί- περνούν τους ελέγχους με σχετικά γρήγορες διαδικασίες και εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.
Απελευθερώθηκαν οι σιδηροδρομικές γραμμές
Οι σιδηροδρομικές γραμμές απελευθερώθηκαν, για να επιτραπεί ξανά η διέλευση αμαξοστοιχιών που είχαν μπλοκάρει τις τελευταίες μέρες στα σύνορα. Περιμετρικά τους, παρέμεναν μόνο οι άδειες σκηνές, ενώ συνεργεία του δήμου Παιονίας καθάριζαν από τα σκουπίδια όλο τον καταυλισμό.
Στο ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ υπολογίζει εκπρόσωπος μεταφορικών εταιρειών, τη ζημία που υπέστησαν οι μεταφορείς από τον αποκλεισμό, που πραγματοποίησαν οι πρόσφυγες, στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στην περιοχή της Ειδομένης.
Υπολογίζεται ότι για να ομαλοποιηθεί πλήρως η κίνηση των εμπορικών φορτίων στον σιδηροδρομικό άξονα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, μετά τη λήξη του πολυήμερου αποκλεισμού της γραμμής από οικονομικούς μετανάστες στην Ειδομένη, θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις μέρες.
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), επιχειρηματίας Γεδεών Βούλης, ο οποίος ανέλυσε τις επιπτώσεις από το κλείσιμο της γραμμής, τόσο τις βραχυπρόθεσμες (αύξηση κόστους και χρονικές καθυστερήσεις έως και δέκα ημερών για τους εξαγωγείς) όσο και τις πιθανές μακροπρόθεσμες (μείωση αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων- εκτροπή φορτίων προς άλλες χώρες).
Φράχτη και στα σύνορα με τη Φλώρινα φαίνεται να υψώνει η ΠΓΔΜ
Εν τω μεταξύ «σιγή ιχθύος» τηρούν -μέχρι στιγμής- οι αρχές της ΠΓΔΜ σχετικά με τον φράχτη που φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει να υψώνουν και στα σύνορα με τη Φλώρινα.
Οι αρχές της χώρας δεν έχουν γνωστοποιήσει ακόμη τίποτα σχετικό με την έναρξη των εργασιών, που επιβεβαιώνεται από τοπικούς φορείς της Φλώρινας.
Θα πρόκειται για τον δεύτερο φράχτη αυτού του είδους που ανυψώνει η ΠΓΔΜ, ύστερα από αυτόν στην ουδέτερη ζώνη στο ύψος της Γευγελής με την Ειδομένη.
Όπως ανέφερε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, το μήκος του φράκτη στην ουδέτερη ζώνη Γευγελής-Ειδομένης φτάνει περίπου τα 6χλμ, ενώ υπάρχουν σκέψεις να κατασκευαστούν άλλα 15χλμ.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι ο φράχτης στο ύψος Γευγελής – Ειδομένης σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στο κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Ελλάδα, παρά μόνο στη δημιουργία ενός βασικού σημείου, από το οποίο θα επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ σε πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές (Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ).
Με την ανύψωση του φράχτη αυτού, τα Σκόπια προσπαθούν να αποκλείσουν τη διέλευση σε οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι εισέρχονταν στην ΠΓΔΜ από παράπλευρα σημεία.
Επιχείρηση φίμωσης του Τύπου καταγγέλλει η ΕΣΗΕΜ-Θ
Για επιχείρηση φίμωσης του Τύπου κάνει λόγο η ΕΣΗΕΜ-Θ καταγγέλλοντας τα όσα έγιναν το πρωί στην Ειδομένη με τις προσαγωγές δύο δημοσιογράφων και δύο φωτορεπόρτερ.
«Η επίκληση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και η επίδειξη του δελτίου αναγνώρισης από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν κρίθηκαν από τους αστυνομικούς επαρκής λόγος για να σταματήσει η προσαγωγή των συναδέλφων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ενέργειες όπως η παραπάνω ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας. Η προστασία του πολίτη, η οποία είναι αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, προϋποθέτει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και την ανεμπόδιστη άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο περιορισμός τους προστατεύει μόνο αμφίβολα επικοινωνιακά συμφέροντα όσων τον επιβάλλουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜ-Θ.
Τι λέει η Ένωση Φωτορεπόρτερ
Από την πλευρά της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας στην ανακοίνωση σημειώνει με δηκτικό τρόπο το γεγονός ότι η αστυνομία δεν ήθελε την παρουσία μαρτύρων στη «φιλανθρωπική της δράση».
Επίσης αφήνει αιχμές για την παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση.
Τι λέει η ΕΛΑΣ
Σε ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει πως «στο πλαίσιο του σχεδιασμού και λόγω της ιδιαιτερότητας της επιχείρησης προκρίθηκε η μη παρουσία εκπρόσωπων των ΜΜΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία τους από ενδεχόμενες προκλήσεις και εντάσεις ή απειλητικές και επιθετικές συμπεριφορές».
Σημειώνει επίσης πως στο σημείο που είχε καθοριστεί για τους εκπρόσωπους των ΜΜΕ ήταν στη διάθεσή τους ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ