Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος σχετικά με τα αποτσἰγαρα στις ελληνικές παραλίες.
Σε ετήσια βάση πετιούνται 2.650 τόνοι αποτσίγαρων προκαλώντας προφανώς οικολογική καταστροφή και απειλώντας παράλληλα τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα αποτσίγαρα είναι το πιο «πολυπληθές» σκουπίδι στις ελληνικές ακτές αντιπροσωπεύοντας το 38,3% όσων συλλέγονται.
Στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως 21,7 δισεκατομμύρια τσιγάρα, που σημαίνει 1 δισεκατομμύριο πακέτα τσιγάρων), στα οποία αντιστοιχούν 3.500 τόνοι φίλτρων, δεδομένου ότι το 99,5% των τσιγάρων, ακόμα και τα στριφτά, είναι με φίλτρο.
«Το αποτσίγαρο είναι ένας επικίνδυνος ρυπαντής καθώς το βασικό του τμήμα, το φίλτρο, περιέχει υπολείμματα καρκινογόνων ουσιών όπως η πίσσα και η νικοτίνη που μπορούν να προκαλέσουν απευθείας δηλητηρίαση σε μικρά παιδιά εφόσον τα πιτσιρίκια τα βρουν στην αμμουδιά και τα βάλουν στο στόμα τους. Επίσης, τα αποτσίγαρα μολύνουν τις παραλίες και τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς και τα θαλάσσια ζώα, ενώ προκαλούν καταστροφικές πυρκαγιές και ευθύνονται για την έκλυση τοξικών διοξινών, οι οποίες δηλητηριάζουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα», προειδοποιεί ο κ. Φιλόπουλος.
Ένας μεγάλος πονοκέφαλος είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιών, μιας και τα αποτσίγαρα, μαζί με τα σπασμένα κομμάτια γυαλιού αποτελούν «αναπτήρες» που είτε σιγοκαίνε ή μπορούν να προκαλέσουν φωτιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις γόπες που δεν έχουν σβήσει και πετιούνται ανεξέλεγκτα στο ύπαιθρο οφείλονται ετησίως 1.431 πυρκαγιές που καίνε τα δάση της Ελλάδας. «Αυτές οι διοξίνες εισπνέονται από τα ζώα της κτηνοτροφίας και καταλήγουν στο ανθρώπινο στομάχι», τονίζει ο κ. Φιλόπουλος.
iefimerida.gr
seleo.gr-Ygeia