Πρόκειται για το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας στο συγκεκριμένο αγώνισμα και το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο στον στίβο μετά το χάλκινο της Πηγής Δεβετζή το 2008 στο ΠεκίνοΜε επιτυχημένη προσπάθεια στα 4.85 μέτρα στον τελικό του επί κοντώ η «Σούπερ» Κατερίνα κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις! Πρόκειται για το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας στο συγκεκριμένο αγώνισμα και το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο στον στίβο μετά το χάλκινο της Πηγής Δεβετζή το 2008 στο Πεκίνο! Η απονομή στην Κατερίνα Στεφανίδη θα γίνει τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 02.15 ώρα Ελλάδος.
Με αυτή τη διάκριση, η ελληνική αποστολή στο Ρίο έφτασε τα έξι μετάλλια, καθώς έχουν προηγηθεί τα χρυσά από τον Πετρούνια στους κρίκους και την Κορακάκη στη σκοποβολή, το ασημένιο του Γιαννιώτη στην κολύμβηση και τα χάλκινα και πάλι της Κορακάκη στη σκοποβολή και των Μάντη-Καγιαλή στην ιστιοπλοΐα.
Ο αγώνας
Η Στεφανίδη, η οποία ήταν πρώτη στη λίστα του αγωνίσματος επέλεξε να ξεκινήσει τις προσπάθειές τις από τα 4.60 μέτρα, αφήνοντας δέκα αθλήτριες να κάνουν προσπάθειες είτε στα 4.35, είτε στα 4.50 μέτρα.
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης πέρασε με ιδιαίτερη άνεση τα 4.60 δείχνοντας ότι είναι φαβορί για να μπει στα μετάλλια, ενώ το ύψος αποδείχθηκε πολύ για τις Άμπι (Καναδάς) και Σουτέι (Σλοβενία) που αποκλείστηκαν.
Με δέκα αθλήτριες να συνεχίζουν η Στεφανίδη πέρασε πολύ ψηλά και από τα 4.70 μέτρα, τρομάζοντας τις αντιπάλους της που απέτυχαν όλες από μία φορά, εκτός από την Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία. Στη 10η θέση τερμάτισε η Γερμανίδα Ράιζιχ και την 9η κατέβαλε η συμπατριώτισσά της Μαρτίνα Στρουτζ, ενώ πρόωρα ολοκλήρωσαν τον αγώνα φαβορί για τα μετάλλια όπως οι Σουρ από τις ΗΠΑ και οι Σίλβα από την Κούβα.
Στα 4.80 δοκίμασαν έξι αθλήτριες. Η Στεφανίδη έδειξε στην πρώτη της προσπάθεια ότι θα περάσει ακόμα ένα ύψος με ευκολία, όμως στάθηκε άτυχη και απέτυχε, αφού ο πήχης βρέθηκε στο έδαφος.
Τελικά πέρασε με τη δεύτερη και έδωσε το δικαίωμα στην ΜακΚάρτνεϊ να την προσπεράσει, καθώς ξεπέρασε το ύψος με την πρώτη της προσπάθεια. Εκτός έμειναν η Χόλι Μπράντσο από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία όμως με τα 4.70μ. σημείωσε την καλύτερή της επίδοση για τη φετινή σεζόν, ενώ η Ελβετή Νικόλ Μπούχλερ μετά από μία αποτυχημένη άφησε το ύψος και ανέβηκε στα 4.85.
Με πέντε αθλήτριες να συνεχίζουν η 26χρονη Ελληνίδα απέτυχε στην πρώτη της προσπάθεια στα 4.85, όπως και οι υπόλοιπες αθλήτριες, όμως επανήλθε με επιτυχία στη δεύτερη ευκαιρία και με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε θέση στο βάθρο! Εκτός έμειναν η Νικόλ Μπούχλερ από την Ελβετία, η ΜακΚάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία και η Αλάνα Μπόιντ από την Αυστραλία.
(Η προσπάθεια που χάρισε το χρυσό μετάλλιο)
Τα 4.90 μέτρα αποτέλεσαν επί της ουσίας τον τελικό για το χρυσό μετάλλιο. Η Στεφανίδη απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια, ενώ ίδια κατάληξη είχε και η δοκιμή που πραγματοποίησε η Αμερικανίδα Σάντι Μόρις. Η δεύτερη προσπάθεια και των δύο αθλητριών δεν έχει θετική κατάληξη, ενώ η Στεφανίδη απέτυχε και στην τρίτη, κλείνοντας τον αγώνα της. Η Σάντι Μόρις με την τελευταία της προσπάθεια ήξερε ότι παίζει για το χρυσό μετάλλιο, όμως απέτυχε με αποτέλεσμα να το κατακτήσει η πρωταθλήτρια μας!
Οι προσπάθειες της “χρυσής” Κατερίνας
Η τελική κατάταξη
(Οι προσπάθειες της Στεφανίδη στο Ρίο)
Το βιογραφικό της Κατερίνας Στεφανίδη
2005 – 2010: Η Κατερίνα Στεφανίδη γεννήθηκε στην Αθήνα, και φοίτησε στο 1ο γuμνάσιο της Παλλήνης όπου και κέρδισε τα εθνικά πρωταθλήματα. Έσπασε τα εθνικά σχολικά ρεκόρ κερδίζοντας το χρυσό στη Γυμνασιάδα του 2006. Μεγαλώνοντας έσπασε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ στην ηλικία της, ενώ έσπασε και το Παγκόσμιο ρεκόρ νέων (κάτω των 18) με άλμα στα 4,37 μ. Η πρώτη της διεθνής εμπειρία ήταν σε ηλικία 15 ετών, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2005 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο Μαρακές όπου και κέρδισε με 4,30. Το 2007 στο Παγκόσμιο Νέων που έγινε στην Οστράβα έφτασε την δεύτερη θέση με 4,25μ. Το 2008 κέρδισε το χάλκινο με 4,25μ στο World Junior Championship στο Μπίντκοζ της Πολωνίας. Την ίδια χρονιά κέρδισε υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ξεκίνησε να αγωνίζεται με τους Στάνφορντ Κάρντιναλς. Είναι αυτή τη στιγμή υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα της Ψυχολογίας της Dr Τζίν Α. Μπρούερ και προπονείται υπό την καθοδήγηση του Ολυμπιονίκη ΝΙικ Χάισονγκ.
2011 – 2013: To 2011, ήταν δεύτερη στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου, με 4,40. Την ίδια χρονιά υπερασπίστηκε τον τίτλο της στο Pac-10 με ένα άλμα στα 4,28μ ενώ ήταν τρίτη στo Αμερικάνικο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου (NCAA) με 4.40 μ.. Ήρθε δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Οστράβα και τρίτη στην Πανεπιστημιάδα στο Σεντζέν, στην Κίνα με ισοφάριση του προσωπικού της ρεκόρ στα 4.45 μέτρα. Στη πρώτη της χρονιά σαν ενήλικας η Στεφανίδη έφτασε την τρίτη θέση στο Αμερικάνικο πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου (4.35).
Το 2012 έγινε ξανά πρωταθλήτρια στο Pac-12, που έγινε στο Όρεγκον με επίδοση 4,48μ. Ένα μήνα αργότερα έγινε πρωταθλήτρια στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στην Αιόβα με 4.45μ. Το ρεκόρ της σεζόν έγινε στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια με 4,51μ και επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2012, που είναι και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για κάτω των 23 ετών.
2014 – 2016: Το 2014 στον κλειστό στίβο βελτίωσε την επίδοση της στα 4,55μ. Στον ανοικτό στίβο την ίδια χρονιά βελτίωσε το προσωπικό της ρεκόρ στα 4,57μ και πέτυχε νέο ρεκόρ στα 4,60 στο Ντάιμοντ Λίγκ της Νέας Υορκής, όπου κατέκτησε την 4η θέση. Την ίδια χρονιά, διαγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων που έγινε στο Ταλίν, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και κερδίζοντας με άλμα στα 4,55μ. Βελτίωσε την προσωπική της επίδοση στο Ντάιμοντ Λίγκ της Γλασκόβης με 4,65μ, παίρνοντας την τρίτη θέση. Μία εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατάφερε να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το προσωπικό της ρεκόρ με ένα μεγάλο άλμα στα 4,71 που ισοφάρισε και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τον ανοικτό στίβο. Οι επιδόσεις της, την βοήθησαν να είναι στην λίστα των αθλητών που κέρδισε χορηγία από την ΕΟΕ με στόχο την Ολυμπιάδα του 2016.
Κατάφερε να προκριθεί εύκολα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014, ενώ στον τελικό πέτυχε το καλύτερο της αποτέλεσμα κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 4,60μ. Πήρε την τρίτη θέση στο μίτινγκ του Μπέρμινχαμ με 4.57μ, ενώ ήταν δεύτερη στη συγκεντρωτική βαθμολογία του Ντάιμοντ Λίγκ για το 2014.
Το 2015 ξεκίνησε ιδανικά για εκείνη κερδίζοντας τα Millrose Games με 4.60 μ. Βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ με 4.77 μ., ενώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με 4.75 μ.
Στις 17/03/2016, η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε την 3η θέση (χάλκινο μετάλλιο) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξήχθη στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Τον Ιούλιο με άλμα στα 4.81 η Κατερίνα Στεφανίδη ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης στο Άμστερνταμ σημειώνοντας ρεκόρ αγώνων!
Πηγή:Zougla.gr