Παρατείνεται η ισχύς του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της (31-12-2016) και μέχρι 31-12-2017 η διάρκεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολουμένων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, μέσω των υφιστάμενων φορέων χρηματοδότησης (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών-ΑΚΑΓΕ, υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με το ίδιο ύψος δαπάνης 60 εκατ. ευρώ).
Επίσης, προβλέπεται ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης που υπολείπεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», περιόδου από 01-10-2013 μέχρι 30-09-2014.
Η ανωτέρα δαπάνη καλύπτεται από ποσό που προοριζόταν να καλύψει την επιπλέον απαιτούμενη δαπάνη για την ολοκλήρωση του ίδιου προγράμματος μεταγενέστερης περιόδου, ήτοι μέχρι 31-12-2015.
Ικανοποίηση ΚΕΔΕ
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, εκφράζει την ικανοποίησή του για την παράταση κατά ένα έτος της διάρκειας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και των συμβάσεων του εξειδικευμένου προσωπικού σε αυτό, ενώ ζητεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Όπως επισημαίνει η κατάθεση τροπολογίας από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Εργασίας, αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αποδεικνύει ότι οι επαφές και οι πρωτοβουλίες που πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ όλο το προηγούμενο διάστημα έφεραν αποτέλεσμα.
Ωστόσο ο Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι «είναι απολύτως απαραίτητη η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι, με ταυτόχρονη διασφάλιση απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού, στην κατεύθυνση μόνιμης, κοινά αποδεκτής λύσης, τόσο για το πρόγραμμα, όσο και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι με την αφοσίωση και τις άοκνες προσπάθειες τους στηρίζουν και επικοινωνούν τα οφέλη του προγράμματος στην κοινωνία».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει ότι «τόσο οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, όσο και οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές αποτελούν στελέχη τα οποία με τις γνώσεις τους έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχή υλοποίηση δράσεων και στην υποστήριξη των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα προβλέπει την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου».
typosthes.gr-Oikonomia