4 δροσερές σαλάτες για το τραπέζι του Πάσχα


Σπανάκι με φράουλες και βασιλικό, παντζαροσαλάτα με ελαφριά σως γιαουρτιού και καρύδια, πράσινη σαλάτα με αχλάδι, σουσάμι και σως μελιού και μυρωδάτο κους κους με ρόδι και δυόσμο: αυτές είναι οι τέσσερις προτάσεις μας για τις σαλάτες που θα δροσίσουν το φετινό τραπέζι του Πάσχα.

Σαλάτα με σπανάκι και φράουλες

Τι θα χρειαστείτε

200 γρ. σπανάκι baby


1 μέτριο μαρούλι φριζέ κομμένο σε κομμάτια

250 γρ. φράουλες

2 κουταλιές της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο

1 κρεμμυδάκι ξερό πολύ ψιλοκομμένο

7 κουταλάκια του γλυκού ξίδι μπαλσάμικο

1 κουταλάκι του γλουκού μουστάρδα ντιζόν

1 κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

Τι πρέπει να κάνετε

Βάζετε τα λαχανικά και τα φρούτα σε ένα μπολ και ανακατεύετε ελαφρά.

Κάνετε μια βινεγκρέτ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα χειρός το λάδι, τη μουστάρδα, το ξίδι και τη μαγιονέζα σε ένα μπολ.

Ρίχνετε το λάδι σταγόνα σταγόνα στην αρχή, ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά λίγο πιο γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει μια ωραία σάλτσα. Αν πήξει πάρα πολύ, αραιώστε με λίγο νερό.

Με αυτή τη βινεγκρέτ ραντίζετε τη σαλάτα σας.

Συνταγή: akispetretzikis.com

Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι και καρύδια

Τι θα χρειαστείτε

1 κιλό παντζάρια, καθαρισμένα και πλυμένα ή 1 κιλό προσβρασμένα

2-3 μικρές σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό

1 φλιτζάνι καρύδια

1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι κατά βούληση

1 κουταλιά της σούπας ξίδι μπαλσάμικο ή γλυκάδι

Λίγο νερό

Τι πρέπει να κάνετε

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό ρίχνετε τα παντζάρια και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.

Τα σιγοβράζετε για περίπου 35 με 40 λεπτά ή μέχρι να είναι μαλακά όταν τα τρυπάτε με το πιρούνι. Τα βγάζετε, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε. Ξεφλουδίζετε τις ρίζες και τα κόβετε σε κύβους.

Όσο τα παντζάρια βράζουν, ρίχνετε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα καβουρδίζετε ελαφρώς σε μέτρια φωτιά. Τα βγάζετε, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα κόβετε ή τα χοντρο-αλέθετε στο μούλτι.

Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάτε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το γιαούρτι και το σκόρδο. Προσθέτετε αλάτι κατά βούληση. Διαλύετε τη σως με 2 ή 3 κουταλιές της σούπας νερό, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα.

Ρίχνετε τη σως πάνω στα παντζάρια, πασπαλίζετε με το καρύδι και ανακαεύετε.

Προσθέτετε αλάτι, αν χρειάζεται και σερβίρετε.

Η σαλάτα σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερή.

Συνταγή: dianekochilas.com

Ρόκα με αχλάδι και μέλι

Τι θα χρειατείτε

2 ματσάκια ρόκα φρέσκια

20 ντοματίνια τσέρι

2 αχλάδια

2 κουταλιές της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

1 κουταλιές της σούπας μέλι

300 γρ. αντίδια άγρια

1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Τι πρέπει να κάνετε

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνετε τα ντοματίνια τσέρι και τα ζεματάτε για 2 λεπτά. Τα βγάζετε, τα ξεφλουδίζετε με ευκολία και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Πλένετε καλά τη ρόκα και τα αντίδια. Τα στεγνώνετε με υφασμάτινη πετσέτα και τα χοντροκόβετε μέσα σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Ανακατεύετε καλά.

Προσθέτετε μέσα τα ξεφλουδισμένα ντοματίνια. Αλατίζετε καλά τη σαλάτα σας και ανακατεύετε. Καθαρίζετε τα δύο αχλάδια, τα κόβετε σε μικρούς κύβους και τα σκορπάτε πάνω από τη σαλάτα.

Ετοιμάζετε το dressing: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το ξίδι και το μέλι μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Τα αδειάζετε σε ένα μπολάκι, ρίχνετε το ελαιόλαδο και τα χτυπάτε με ένα πιρούνι. Περιχύνετε με το dressing τη σαλάτα και πασπαλίζετε με το σουσάμι.

Συνταγή: olivemagazine.gr

Κους κους με δυόσμο και ρόδι

Τι θα χρειαστείτε

1½ φλιτζάνι αυθεντικό κους κους (όχι ζυμαρικό)

2 ζουμερά πορτοκάλια

1/4 φλιτζάνι βαλσαμικό ξίδι με μέλι

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 ματσάκι δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 αγγούρι με τη φλούδα

1 ώριμο αβοκάντο σε καρεδάκια

1 ώριμο μάνγκο ψιλοκομμένο

1 ρόδι καθαρισμένο

3-4 κουταλιές της σούπας αμυγδαλόψυχα λευκή

Λίγο αλάτι

Τι πρέπει να κάνετε

Για τη σαλάτα κους κους με δυόσμο και ρόδι, βάζετε πρώτα το κους κους σε μπολ, προσθέτετε το αγγούρι ψιλοκομμένο, το ρόδι, το αβοκάντο και το μάνγκο σε καρεδάκια, τα μυρωδικά και το αμύγδαλο και περιχύνετε με το πορτοκαλί, το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι με μέλι. Στη συνέχεια, αλατίστε και ανακατέψτε.

Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να ρουφήξει το κους κους την υγρασία από όλα τα υλικά.

Πριν σερβίρετε, ανακατέψτε για να «αφρατέψει».

Συνταγή: www.argiro.gr


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: