1. Συνταγή με λευκό ταραμά
Υλικά
- 6 φέτες ψωμί του τοστ Σταρένιο
- 2 κ.σ. λευκό ταραμά
- Χυμό από 2-3 λεμόνια
- 1 ½ ποτήρι λάδι (μισό σπορέλαιο & μισό ελαιόλαδο)
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το σταρένιο ψωμί του τοστ σε νερό μέσα σε ένα μπολ για λίγα δευτερόλεπτα και το στύβουμε καλά με το χέρι για να φύγει το πολύ νερό.
Σε μπλέντερ προσθέτουμε το μουλιασμένο ψωμί, τον ταραμά, το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ελαφρά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ηλιέλαιο με το ελαιόλαδο χτυπώντας σιγά σιγά για να ενσωματωθούν. Δεν βάζουμε το λάδι όλο μαζί γιατί θα κόψει!
Χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο βελούδινο μείγμα.
Σερβίρουμε σε πιατέλα διακοσμώντας με πιπεριά Φλωρίνης, ελιές, κρίταμο τουρσί και φέτες λεμονιού.
Βασίλης Καλλίδης
2. Συνταγή με ταραμά λευκό
Υλικά
- 400 γραμμ. μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί
- 3 γεμάτες κ.σ. ταραμά λευκό
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1/2 κρεμμύδι
- 1 κ.σ. άνηθο
- 500 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό, αφού το στραγγίξουμε καλά το βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το άνηθο. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά τα υλικά να πολτοποιηθούν.
Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Όσο πιο πολύ χτυπάμε τα υλικά τόσο πιο απαλή γίνεται η ταραμοσαλάτα μας.
3. Συνταγή με πατάτα και ταραμά κόκκινο
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 250 γρ ταραμά κόκκινο ή λευκό
- χυμό από 2 λεμόνια
- 300 γρ ελαιόλαδο (1 ποτήρι)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κομματάκια και τις βράζουμε.
Αφού βράσουν τις σουρώνουμε και τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ.
Επίσης περνάμε από τον μύλο του πουρέ και τον ταραμά.
Βάζουμε στο μίξερ τον αλεσμένο ταραμά, τις πατάτες και το χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Όσο περισσότερο την χτυπήσουμε τόσο πιο αφράτη θα γίνει.
Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και έξτρα λάδι.
Την βάζουμε σ’ ένα μπολ και διακοσμούμε σύμφωνα με το γούστο μας.
Στην φωτογραφία είναι στολισμένη με κομματάκια ελιάς και λίγο καρότο.
4. Συνταγή με κόκκινο ταραμά
Υλικά:
- 200 γραμμάρια κόκκινος ταραμάς
- 4-5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς τη κόρα του(μουλιασμένο καλά και το στύβουμε καλά)
- 1 και 1/2 φλιτζάνι λάδι μισό σπορέλαιο & μισό ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια ο χυμός τους
Εκτέλεση
Παίρνουμε το μούλτι μας και βάζουμε μέσα τον ταραμά,το ψωμί και τον χτυπάμε καλά-καλά,τώρα θα αρχίσουμε να ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά λάδι και το χυμό από τα λεμόνια.
5. Συνταγή με λευκό ταραμά
Υλικά
- 200 γρ. ταραμά λευκό
- 200 γρ. ψωμί, μόνο ψίχα
- ξύσμα και χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι
- 150 ml ελαιόλαδο (τουλάχιστον)
- 500 ml νερό
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, 1 πρέζα μπούκοβο και 1 πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν για 5-10 λεπτά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και μουσκεύουμε το ψωμί μας. Στραγγίζουμε καλά με τα χέρια για να φύγει όλο το νερό. Μάλλον δε θα χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου αλάτι διότι ο ταραμάς είναι αλμυρός.
Μεταφέρουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, το ψωμί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, 1 κ.γ. πάπρικα, το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι (ανάλογα την αρεσκεία μας), 100 ml ελαιόλαδο και χτυπάμε.
Προσθέτουμε στο τέλος το ταραμά και χτυπάμε για να δέσει το μείγμα.
Προσέχουμε να δοκιμάζουμε όλη την ώρα και να προσθέσουμε επιπλέον λάδι αν χρειαστεί, πιπέρι και λεμόνι.
Μπορούμε να σερβίρουμε τον ταραμά μας με ντάκο, ελιές, ντομάτα και να ρίξουμε από πάνω φρέσκο θυμάρι, ελαιόλαδο και μπούκοβο.
6. Συνταγή με λευκό ταραμά
Υλικά
- 100 γρ. λευκός ταραμάς
- 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι
- 350 ml καλό σπορέλαιο
- 50 ml απαλό ελαιόλαδο
- 100-120 ml μεταλικό νερό
- Πιπέρι λευκό
- 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 3-4 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζετε σε μπλέντερ τον ταραμά με όλα τα υλικά εκτος απο τον άνηθο, και χτυπάτε μεχρι να δέσει ο ταραμάς. Στο τέλος, βάζετε μέσα και τον άνηθο και ανακατεύετε.
Το μείγμα γίνεται πολύ σφιχτό και ρίχνετε παγωμένο νερό και συνεχίζετε να χτυπάτε, μέχρι να γίνει μια απαλή αλοιφή.
Προσθέστε λίγο άσπρο πιπέρι για να τον κάνετε πιο πικάντικο.
Τον βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Σερβίρετε πάνω σε βραστές πατάτες και πασπαλίζετε με άνηθο ή σαν ντιπάκι με τη λαγάνα.
Λευτέρης Λαζάρου
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό