7 "θανάσιμα" αμαρτήματα που απειλούν τη σχέση σου και πώς να τα αποφύγεις

7 «θανάσιμα» αμαρτήματα που απειλούν τη σχέση σου και πώς να τα αποφύγεις

7 "θανάσιμα" αμαρτήματα που απειλούν τη σχέση σου και πώς να τα αποφύγεις

Ξεκινάμε τη σχέση με καλές προθέσεις και μεγάλο ενθουσιασμό, όμως συχνά πέφτουμε σε παγίδες που την κάνουν να μοιάζει όλο και λιγότερο ερωτεύσιμη. Τι συμβαίνει λοιπόν; Διάβασε ποιά είναι τα 7 «θανάσιμα» αμαρτήματα που απειλούν τη σχέση μας καθώς και τον καλύτερο τρόπο για να τα αντιμετωπίσεις.

1.Θεωρούμε δεδομένα μερικά πράγματα – ακόμη και τον σύντροφό μας.

Κάθε Σάββατο βγαίνετε μαζί και αν προκύψει μία έξοδος με τους φίλους του, νευριάζεις γιατί χαλάει «το Σάββατό σας». Καθώς περνάει ο καιρός, σας ζευγάρι φτιάχνετε την κοινή σας καθημερινότητα με συνήθειες που απολαμβάνετε να κάνετε μαζί. Αυτό όμως δεν αλλάζει πως είχες και είχε καθημερινότητα και πριν και πέρα από την σχέση σας. Αντί να είστε σίγουροι λοιπόν, πως κάθε Σάββατο θα το περνάτε μαζί, προτίμησε να το βγάλεις από το μυαλό σου και να κανονίζετε την προηγούμενη ή την ίδια μέρα για το τι θα κάνετε. Έτσι, θα προσπεράσετε και η παγίδα της ρουτίνας, που κάποια Σάββατα μετά, ίσως να θες να βγεις μόνος και να μην ξέρεις πώς να το ανακοινώσεις.

2.Δεν κρατάμε υγιή όρια

Επειδή όταν ξεκινήσατε να βγαίνατε, είχατε όρεξη να πάτε μαζί παντού και να τα κάνετε μαζί όλα, σιγά σιγά αυτό το μαζί μπορεί να αρχίσει να ρουφάει και τον χρόνο που μένει για τον καθένα ξεχωριστά. Εκείνος δεν θα βγαίνει όσες μέρες συνήθιζε με τους φίλους του και εκείνη θα περιόρισε τις βόλτες με τις φίλες της. Μοιραία, αυτές οι συνήθειές σας θα σας λείψουν και θα θέλετε να τις χωρέσετε και πάλι στο προσωπικό σας πρόγραμμα, το οποίο ίσως έχει γίνει πια το κοινό σας πρόγραμμα. Βρείτε χρόνο για εσάς προσωπικά και αφήστε λίγο χρόνο να σας λείψει ο σύντροφός σας, όχι μόνο οι φίλοι σας.

3.Θέλουμε τον έλεγχο σε όλα

Μία βαθύτερη ανάγκη μας όλα να είναι υπολογισμένα και όπως τα έχουμε στο μυαλό μας, οδηγεί συχνά σε τσακωμούς επειδή κάτι δεν έγινε όπως είχαμε πει. Την φορά που δεν πήγατε για τα προγραμματισμένα ψώνια γιατί προτίμησε κάτι άλλο τελευταία στιγμή, δυσκολεύτηκες να δείξεις κατανόηση και ελαστικότητα. Αλλά ποιος είπε ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να γίνει βαρετό στο τέλος και να μετατρέψει χαρούμενες συνήθειες σε διεκπαιρεωτικές διαδικασίες; Δεν είναι λίγες οι φορές που όλη αυτή την ανάγκη για έλεγχο, την εκλαμβάνει ως αμφισβήτηση ή έλλειψη εμπιστοσύνης-κάτι που τον προκαλεί να είναι ακόμη λιγότερο πειθαρχημένος στο πρόγραμμά σου. Την επόμενη φορά λοιπόν, άφησε να αποφασίσει ο σύντροφος για το Σαββατοκύριακό σας.

4.Προσπαθούμε να αλλάξουμε τον σύντροφό μας

Στην αρχή δεν βλέπουμε κανένα ελάττωμα και είναι σχεδόν αψεγάδιαστος και εξιδανικευμένος ο νέος μας σύντροφος. Όσο γνωρίζεστε και συνηθίζεστε όμως σας ενοχλεί που βαριέται τον κινηματογράφο και κοιμάται στις ταινίες. Θυμηθείτε πως στις αρχές αυτό φαινόταν πολύ γλυκό και σας άρεσε. Άρα, ήταν πάντα έτσι και αν δεν υπάρχει κάτι που να τον ενοχλεί σε αυτό, δύσκολα θα βρει κίνητρο για να το αλλάξει. Εξάλλου, πόσα άλλα άραγε μπορεί να ενοχλούν και εκείνον σε εμάς και να μην μπορούμε καν να κατανοήσουμε για ποιον λόγο ενοχλείται.

5.Κρατάμε παθητικοεπιθετική στάση

Εκείνος: «Τι έχεις;»

Εκείνη: «Τίποτα»

Εκείνος: «Μα φαίνεσαι νευριασμένη, ακόμη για τον καυγά μας είσαι έτσι;»

Εκείνη: «Όχι, δεν έχω κάτι»-και φεύγει.

Ένας σκηνικό που όλοι έχουμε ακούσει ή ζήσει και δείχνει πως ενώ λεκτικά δεν υπάρχει καμία επίθεση, η υπόλοιπη στάση της δείχνει τον εκνευρισμό και την ενόχλησή της. Όμως, το πιο σύνηθες είναι εκείνος να μην ξέρει τι να κάνει για να ξεπεράσετε αυτή την ένταση, κάτι που θα σας φουντώνει πιο πολύ. Συνεπώς, αν αφήσετε για λίγο τον θυμό σας να εκφραστεί και μετά το συζητήσετε μαζί του μπορείτε να βρείτε λύση εκείνη την στιγμή αλλά και για τις μελλοντικές αντίστοιχες καταστάσεις.

6.Ρωτάμε στοιχεία που δεν θέλουμε να μάθουμε

Προτού κάνεις την επόμενη ερώτησή σου, σκέψου σε τι θα σε ωφελήσει όποια απάντηση και να πάρεις. Στην περίπτωση που η απάντηση πιθανόν να σου προκαλέσει περαιτέρω ερωτήσεις για θέματα που τελικά δεν σε αφορούν, καλύτερα να μην ρωτήσεις. Τι θα προσφέρει σε εσένα και σε εσάς αν μάθεις πόσες φορές είχε πάει στο γήπεδο με την πρώην του; Σημασία έχει πως εσείς βρίσκετε αυτά που απολαμβάνετε να κάνετε μαζί και επίσης εκείνη… είναι πρώην.

7.Δεν παραδεχόμαστε το τέλος όταν έρθει

Βλέπουμε και οι δύο πως η σχέση μας πλέον δεν έχει πολλά θετικά στοιχεία, οι εντάσεις είναι περισσότερες από τις ήρεμες στιγμές, δεν απολαμβάνετε να κάνετε μαζί όσα κάνατε, το σeξ είναι ανύπαρκτο σχεδόν αλλά δεν μπορείτε να φύγετε. Τα συναισθήματά σας περιμένουν να γίνουν όλα όπως παλιά και «Δεν μπορώ να φύγω γιατί τον αγαπάω». Όσο όμως μένετε στο σκηνικό πολέμου, η αγάπη σας μπορεί να μην χαθεί αλλά να τραυματιστεί, τόσο που να αλλάξει μορφή και τελικά αντί να χωρίσετε με τρυφερά συναισθήματα για τον άλλον και απογοήτευση που δεν τα καταφέρατε μαζί, ίσως μείνετε για να πάρετε εκδίκηση που άλλαξε η σχέση σας.

* Από την Τζάνου Αγγελική, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
joytv.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: