7 θεωρίες για τις υγιείς σχέσεις που ΔΕΝ ισχύουν

Υγιής σχέση: Μία έννοια.. Αμέτρητες θεωρίες (και ενστάσεις).
Όλοι έχουν μία άποψη για το πως «πρέπει» να είναι μία σχέση και τι την καθιστά υγιή. Κι εκεί ακριβώς δημιουργείται το πρόβλημα.
Γιατί όταν η σχέση δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που, στερεοτυπικά, έχουμε μάθει να θεωρούμε υγιές, τότε αρχίζουμε να απογοητευόμαστε. Ίσως ήρθε η στιγμή να απομυθοποιήσουμε μερικά πράγματα και να τα δούμε στις ρεαλιστικές τους διαστάσεις. Όχι με επικριτική διάθεση, αλλά με διάθεση να δεις τα πράγματα και αλλιώς.

1. Αφού παντρευτείς, η σχέση, με ένα μαγικό τρόπο, θα αλλάξει
Σίγουρα είναι ένα μεγάλο βήμα. Εξακολουθεί όμως να είναι τυπικό. Το μόνο πραγματικά «μεγάλο» με το γάμο, πιθανότατα, είναι το γλέντι. Πολλοί μάλιστα ενώ βλέπουν ότι η σχέση οδεύει προς το τέλος της, παντρεύονται με την ελπίδα ότι ο γάμος θα είναι το μαγικό ραβδάκι που θα την αναγεννήσει από τις στάχτες της. Το πιο πιθανό πάντως, χωρίς να είναι και οριστικό, είναι πως η σχέση θα είναι αφοπλιστικά ίδια και μετά το «μεγάλο» γεγονός.

2. Αν η σχέση είναι όντως καλή, δεν θα υπάρχουν τσακωμοί
Αυτό μπορεί να συμβαίνει στον πλανήτη που ζουν μικρά, χρωματιστά πόνι. Στον δικό μας,   είναι αδύνατο να μην διαφωνήσετε και τσακωθείτε με τον φίλο σου. Εκτός αν δεν είστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλον.
Μια υγιής σχέση δεν είναι αυτή που έχει τσακωμούς, αλλά που αποτελείται από δύο άτομα που έχουν τη διάθεση να τους διαχειριστούν, να τους ξεπεράσουν και να εξελίξουν την σχέση τους μέσα από αυτούς.

 

3. Μία καλή σχέση δεν απαιτεί προσπάθεια
Επικρατεί η άποψη πως αν με τον άλλον όλα κυλούν αβίαστα, αυθόρμητα και τελείως φυσικά, τότε πιθανότατα είναι ο κατάλληλος για σένα. Αυτό είναι ευχής έργον, ειδικά για έναν φιλήσυχο άνθρωπο, αλλά όχι και ο ορισμός της υγιούς σχέσης.
Μία σχέση μπορεί να είναι υγιής, ακόμα κι αν μερικές φορές σε κάνει να ξεφυσάς από αγανάκτηση, σε αναγκάζει να προσαρμόσεις τα θέλω σου στα θέλω του ή να προσπαθήσεις να μπεις στη θέση του και τον τρόπο που σκέφτεται.
4. Αν προσπαθήσεις πολύ, η σχέση θα βελτιωθεί
Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι μαθηματικά. Έτσι, όταν παρουσιάζονται προβλήματα ή όταν εσύ πρέπει να επανορθώσεις, ακόμα και να έχεις την διάθεση να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό, πάλι δεν μπορείς να απαιτείς να διορθωθεί άμεσα η κατάσταση. Κι αυτό γιατί έχεις πάντα να κάνεις με μία ανθρώπινη προσωπικότητα που μπορεί είναι ακόμα πιο περίπλοκη απο εσένα, να παρερμηνεύει τα κίνητρά σου και γενικά να βλέπει τα πράγματα με εντελώς διαφορετική ματιά από τη δική σου.

5. Ο σύντροφός σου είχε πρόθεση να σε πληγώσει
Οι  περισσότεροι δεν έχουν καμία διάθεση να σε πληγώσουν ή να σε δουν να διαλύεσαι και συνήθως εγκαταλείπουν την σχέση για να αποφύγουν την συγκεκριμένη κατάληξη (ακόμα κι αν δεν το πετυχαίνουν τελικά).
Είτε μία μέρα σταμάτησε να απαντάει στις κλήσεις και τα μηνύματά σου, είτε σε απάτησε, -πίστεψε μας- δεν  ήταν μία μελετημένη προσπάθεια να σου ραγίσει την καρδιά. Απλώς ακολούθησε τις επιταγές των συναισθημάτων του για να είναι ειλικρινής τόσο προς τον εαυτό του, όσο και προς εσένα.

6. Αν έχεις αρκετά χρήματα ή ελεύθερο χρόνο, η σχέση θα πηγαίνει μια χαρά
Όχι. Όσο βοηθητικά κι αν είναι τα παραπάνω, δίνοντας μας τις αντίστοιχες ανέσεις, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μία σχέση χωρίς προβλήματα κι εντάσεις.

7. Αν κάποιος σε αγαπάει πραγματικά, θα μείνει δίπλα σου ό,τι κι αν γίνει
Έχουμε την τάση να εκδηλώνουμε την πιο «δύσκολη» ή ίσως «ιδιότροπη» πλευρά μας, σε εκείνους που μας αγαπούν περισσότερο, σκεπτόμενοι πως «η αγάπη όλα τα συγχωρεί και τα υπομένει». Το να βγάζεις όμως τον δύστροπο σου εαυτό στον σύντροφό σου είναι ένας βέβαιος τρόπος να οδηγήσεις την σχέση στο χωρισμό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε άνθρωπος έχει τα όρια του και με το να τα δοκιμάζουμε σε συνεχή βάση, περισσότερο θα τον κουράσουμε, απ΄ ότι να τον κάνουμε να μας εκτιμήσει γι’ αυτό που είμαστε.

sxeseis

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: