728 σεισμοί στον πλανήτη οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες

Σύμφωνα με ανακοίνωση γεωεπιστημόνων που έχουν την ευθύνη για την «Βάση Δεδομένων Ανθρωπογενών Σεισμών», η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν επηρεάζει μόνο το κλίμα, καταστρέφοντας τον πλανήτη, αλλά και τους σεισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τρεις κυριότερες αιτίες πρόκλησης σεισμών είναι οι εξορυκτικές-μεταλλευτικές δραστηριότητες (37% — συχνά εξαιτίας της κατάρρευσης στοών), η δημιουργία μεγάλων φραγμάτων νερού (23%) και οι συμβατικές μέθοδοι άντλησης πετρελαίου και αερίου (15%).

Επίσης σαν άλλες αιτίες που πληγώνουν τον πλανήτη είναι οι δραστηριότητες γεωθερμικής ενέργειας (8%), οι υπόγειες πυρηνικές εκρήξεις (3%), ακόμη και η ανέγερση μεγάλων ουρανοξυστών που ασκούν μεγάλο βάρος στο υπέδαφος (0,5%). Όχι αμελητέοι (4%) είναι επίσης οι σεισμοί εξαιτίας αντισυμβατικών μεθόδων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου με χρήση της τεχνικής της υδραυλικής ρωγμάτωσης (εισροή νερού με μεγάλη πίεση σε υπόγεια ρήγματα).

Οι επιστήμονες βασίσθηκαν τόσο σε επιστημονικές μελέτες, όσο και σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Ο παλαιότερος ανθρωπογενής σεισμός που περιλαμβάνει η βάση δεδομένων είναι από το 1868 στην Αυστραλία και αποδίδεται σε εξορυκτική δραστηριότητα. Ο ισχυρότερος σεισμός που προκλήθηκε από τους ανθρώπους είναι εκείνος των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 2008 στην περιοχή Σιτσουάν της Κίνας εξαιτίας της δημιουργίας ενός μεγάλου φράγματος νερού λίγο πιο μακριά από το επίκεντρο. Πολλοί επιστήμονες επίσης αποδίδουν τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ που ήταν 7,8 Ρίχτερ το 2015, εξαιτίας της άντλησης υπογείων υδάτων.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων, έχουν πιθανώς γίνει έξι σεισμοί σχετιζόμενοι με την ανθρώπινη δραστηριότητα, όλοι στο πλαίσιο της δημιουργίας φραγμάτων και αντίστοιχων τεχνητών λιμνών που συγκρατούν μεγάλους όγκους νερού: Μαραθώνα (1938 — 5,7 βαθμοί), Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας-Ευρυτανίας (1966 — 6,2 βαθμοί), Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας-Αχελώου (1969 — 4,6 βαθμοί), Πουρναρίου ‘Αρτας-Αράχθου (1981 — 5,6 βαθμοί), Ασωμάτων Βέροιας (1984 — 5,4 βαθμοί) και Πολυφύτου Κοζάνης-Αλιάκμονα (1995 — 6,5 βαθμοί — ο ισχυρότερος ανθρωπογενής σεισμός στη χώρα μας).

Ο επικεφαλής της ομάδας υδρογεωλόγος Μάιλς Ουίλσον σημείωσε πως «Όλες οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες επηρεάζουν τις δυνάμεις που δρουν στο φλοιό της Γης, για παράδειγμα προσθέτοντας ή αφαιρώντας μάζα, συνεπώς δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι η Γη αντιδρά σε αυτές τις αλλαγές, μερικές φορές με πρόκληση σεισμών».

Τέλος, προειδοποίησε πως οι ανθρωπογενείς σεισμοί θα αυξηθούν στο μέλλον καθώς οι πιέσεις στη Γη εκ μέρους των ανθρώπων θα αυξηθούν, π.χ. λόγω της εντεινόμενης αναζήτησης και αξιοποίησης της υπόγειας γεωθερμικής ενέργειας ή της μελλοντικής υπόγειας αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, για να μην επιβαρύνει ως «αέριο του θερμοκηπίου» την κλιματική αλλαγή. Τα ορυχεία που φθάνουν όλο και βαθύτερα και μεγάλα φράγματα που ξεπηδούν όλο και συχνότερα συντελούν στην αύξηση του φαινομένου.

texnologia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: