Μπανάνα, χανζαπλάστ, κοπριά, βούτυρο… Τα κρασιά μπορεί μερικές φορές να αφήνουν τα πιο παράξενα αρώματα. Ας δούμε γιατί βιώνουμε αυτές τις οσμές στο κρασί, σύμφωνα με τους ειδικούς του krasiagr.com.
Απομίμηση βουτύρου (ποπ κορν)
Η απομίμηση βουτύρου (που συχνά αποκαλείται λανθασμένα ως «ποπ κορν») προέρχεται από το υπερβολικό διακετύλιο σε ένα κρασί. Το διακετύλιο είναι ένα προϊόν που σχηματίζεται κατά την πρώτη ζύμωση του κρασιού, όταν η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα του σταφυλιού σε αλκοόλη. Είναι επίσης και παράγωγο της δευτερεύουσας ζύμωσης, όταν το μηλικό οξύ (ένα ισχυρό οξύ) μετατρέπεται σε ένα μαλακότερο γαλακτικό οξύ, δίνοντας στο κρασί ένα πληρέστερο σώμα και μερικές φορές, μια βουτυρώδη γεύση.
Άρωμα μπανάνας
Το άρωμα μπανάνας, όπως και του βουτύρου, που αναφέρεται παραπάνω, είναι ένα υποπροϊόν της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Είναι το κρασί «κακό» αν μυρίζει μπανάνα; Μάλλον όχι, αν το άρωμα είναι σε ελάχιστο και μόλις και μετά βίας ανιχνεύσιμο ποσοστό.
Χανζαπλάστ, αχυρώνας, κοπριά
Αυτά τα αρώματα είναι ενδεικτικά των βρεττανομύκητων, (που με αγάπη ονομάστηκαν «Bretts» από τον κόσμο του κρασιού). Το «Brett» είναι στην πραγματικότητα μύκητες που χαλάνε το κρασί, αλλά σε μικρές ποσότητες, μερικοί πότες κρασιού το απολαμβάνουν πραγματικά. Άλλοι, πάλι, όχι.
Σπαράγγια σε κονσέρβα
Αυτό το περίεργο άρωμα είναι το αποτέλεσμα που έχουν τα σταφύλια όταν συλλέγονται πράσινα, χωρίς να έχουν ωριμάσει πλήρως. Εμφανίζεται πιο συχνά σε Sauvignon Blanc.
Σπίρτο
Τα αρώματα σπίρτου προέρχονται από το διοξείδιο του θείου, το οποίο χρησιμοποιούν οι οινοποιοί στους αμπελώνες για την προστασία των κρασιών από την μούχλα και στο κελάρι για τη διατήρηση των κρασιών. Ακόμα κι αν οι οινοποιοί επιλέξουν να μην προσθέσουν διοξείδιο του θείου, θα βρίσκεται πάντα σε μικρές ποσότητες στο κρασί, καθώς είναι ένα υποπροϊόν της ζύμωσης και είναι πάντα παρών στους οίνους.
Μούχλα
Η παρουσία των αρωμάτων μούχλας είναι αποτέλεσμα των βακτηρίων που έχουν χαλάσει το κρασί, του κρασιού που γίνεται από μουχλιασμένα σταφύλια ή των κρασιών που ζυμώνονται σε ακάθαρτα βαρέλια. Πιθανότατα να προέρχεται όμως και από φελλό προσβεβλημένο από TCA (τριχλωροανισόλη).
Κλεισούρα
Όπως η μούχλα, έτσι και το άρωμα κλεισούρας μπορεί να προέρχεται από ακάθαρτα βαρέλια. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του TCA (τριχλωροανισόλη).
Κλούβιο αυγό
Η μυρωδιά του χαλασμένου αυγού σε ένα κρασί προέρχεται από το υδρόθειο, το οποίο είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης του διοξειδίου του θείου. Η παρουσία του υδρόθειου επιδεινώνεται όταν το κρασί έχει χαμηλά επίπεδα αζώτου, το οποίο κατά κάποιο τρόπο λειτουργεί στην καταπολέμηση της παρουσίας υπερβολικού υδρόθειου. Ποικιλίες, όπως το Riesling και το Chardonnay, που έχουν φυσικά χαμηλά επίπεδα του αζώτου, είναι πιο επιρρεπή σε αυτό το άρωμα.
Μυρωδιά κουναβιού (Skunk)
Το υδρόθειο και άλλα προϊόντα του θείου σε ένα κρασί μπορεί να συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μεγαλύτερες ενώσεις που αναδίδουν αυτή την άσχημη μυρωδιά.
Λάχανο τουρσί
Όπως και το άρωμα του λάχανου, αυτό το ενδιαφέρον άρωμα είναι ένα προϊόν της ζύμωσης, όπως τα αρώματα βουτύρου και μπανάνας.
Βρεγμένο χαρτόνι
Αν μυρίζετε βρεγμένο χαρτόνι, τότε το κρασί είναι «φελωμένο» ή “goût de bouchon” σύμφωνα με τους Γάλλους ή “Cork Taint” για τους Βρετανούς. Προέρχεται από φελλό προσβεβλημένο από TCA (τριχλωροανισόλη).
πηγή: clickatlife.gr
paraxena