Ποιος είναι σταθερά πιστός και ποιος προδότης; Ποιος απεδείχθη ικανός να πάρει τις σωστές αποφάσεις και ποιος όχι; Η πανίσχυρη FSO, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας της Ρωσίας έχει αναλάβει να απαντήσει αυτά τα ερωτήματα και πολλά ακόμα. Η «ελίτ» των ρωσικών σωμάτων ασφαλείας και πλέον έμπιστο Σώμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ηγείται της επιχείρησης «ξεκαθαρίσματος» στο ρωσικό στρατό και τα σώματα ασφαλείας της χώρας, στη σκιά της αποτυχημένης ανταρσίας στην οποία οδήγησε τη Wagner o Γεβγκένι Πριγκοζίν.
Με έναν από τους πιο ισχυρούς στρατηγούς της Ρωσίας, τον Σεργκέι Σουροβίκιν, γνωστό με τα παρατσούκλια «Χασάπης της Συρίας» και «Στρατηγός Αρμαγεδδών» να έχει -πιθανότατα εδώ και μέρες- συλληφθεί, λόγω του γεγονότος ότι γνώριζε για τις κινήσεις Πριγκοζίν και δεν αντέδρασε, η έρευνα συνεχίζεται σε άλλους αξιωματούχους των ρωσικών σωμάτων ασφαλείας.
Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές και bloggers αναφέρουν ότι αξιωματούχοι της FSO (οι 50.000 άνδρες της οποίας είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του προέδρου και κρατούν το «μαύρο κουτί» για την περίπτωση διεξαγωγής πυρηνικού πολέμου) έχουν αρχίσει εδώ και μέρες τις ανακρίσεις στην στρατιωτική ηγεσία της χώρας σε επικεφαλής επιμέρους μονάδων, αλλά και σε άλλους αξιωματούχους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ανακριτές της FSO αναμένεται να συνεχίσουν την «επιχείρηση κάθαρσης» και εκτός του στρατού, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και αυτούς που επιχείρησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ανταρσίας. Αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, επικεφαλής μονάδων και τοπικών αρχών που αρνήθηκαν να δώσουν εντολή να ανοιχθεί πυρ στους άνδρες της Wagner όσο κινούνταν προς της Μόσχα, έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις.
Η σχεδόν ανεμπόδιστη πορεία του Πριγκοζίν προς τη Μόσχα είναι αυτό στο οποίο θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις στην ελίτ φρουρά του Βλαντιμίρ Πούτιν στρατηγοί και όχι μόνο. Για παράδειγμα, ο Σουροβίκιν, δεν κρατείται μόνο για το γεγονός ότι -κατά τα φαινόμενα- γνώριζε τα σχέδια του Πριγκοζίν, δεν εμπόδισε την πορεία της Wagner, επιχείρησε να κρατήσει δεσμούς με τον Πριγκοζίν και επεδίωξε την ασυλία για τα μέλη της οργάνωσης. Αλλά και για το γεγονός ότι η Wagner κατέρριψε επτά -ή και περισσότερα- αεροσκάφη κάποια από τα οποία δεν ήταν καν οπλισμένα. Και ο Σουροβίκιν ήταν αρχηγός των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.
Η «επιχείρηση κάθαρσης» πάντως, δεν είναι μόνο απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εμφανίστηκε μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών του στο Νταγκεστάν (σε μια προσπάθεια επαναδημιουργίας του προφίλ του και επανεγκατάστασης της προηγούμενης παντοκυριαρχίας του) αλλά και άλλων Ρώσων αξιωματούχων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εκπροσώπου της Κρατικής Δουμάς, Βιατσεσλάβ Βολοντίν, ο οποίος με δηλώσεις του, απαίτησε επαρκή ανάλυση σχετικά με το ποιοι επιχείρησαν να διαφύγουν από τη Ρωσία το Σαββατοκύριακο: «Όλοι καταδικάζουμε αυτούς που, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, την εγκατέλειψαν, λιποτάκτησαν. Θα έπρεπε πραγματικά να τιμωρείται αυτό, μεταξύ άλλων».
Στην πράξη η «επιχείρηση κάθαρση» θα φέρει ανακατατάξεις κυρίως στον ρωσικό στρατό, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και εδώ η κατάσταση περιπλέκεται: Η, αν όχι υποστήριξη, ανοχή της Wagner από στρατιωτικούς, αλλά και τοπικούς αξιωματούχους, εκλαμβάνεται και ως μια έκφραση δυσπιστίας προς τους Σοϊγκού και Γκερασίμοφ. Προς το παρόν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Βάλερι Γκερασίμοφ παραμένει ο επίσημος επικεφαλής της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία παρότι ο πτέραρχος Μιχαήλ Τεπλίνσκι είναι αυτός που «τρέχει» τον πόλεμο. Και αυτοί αναμένεται να λογοδοτήσουν σχετικά με τις απώλειες στη διάρκεια της εισβολής, ιδιαίτερα όσο η οργή στις τάξεις της ρωσικής κοινωνίας για τα παιδιά της που δεν γυρίζουν ποτέ πίσω, αρχίζει να μοιάζει με καζάνι που βράζει…
.