«Dead man walking». Με αυτή την έκφραση που χρησιμοποιείται για τους θανατοποινίτες, αναφέρονται, τις τελευταίες ημέρες πολλοί Ρώσοι, αλλά και δυτικοί, στο αφεντικό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Σε μια μάλλον αναμενόμενη για την ιδιοσυγκρασία του κίνηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό, επιτέθηκε στον Πριγκοζίν χωρίς να τον κατονομάσει. Κατηγόρησε τους «οργανωτές της ανταρσίας» για «προδοσία της πατρίδας τους, των ανθρώπων και προδοσία αυτών που παρέσυραν στο έγκλημα».
Με τη ρωσική Δικαιοσύνη να έχει ξεκινήσει έρευνα για την ανταρσία, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο Πριγκοζίν, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε ένα τρίτο πρόσωπο που φαίνεται πως κρατάει «τα κλειδιά»: Στον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος σήμερα θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα. Η στάση του Λουκασένκο -στενού συμμάχου του Πούτιν- αποτελεί «κλειδί» για τις εξελίξεις, καθώς ήταν αυτός που έδωσε διέξοδο στη ρωσική κρίση, παρεμβαίνοντας και παρέχοντας -ουσιαστικά- άσυλο στον Πριγκοζίν.
The Russian president — speaking to the nation from the Kremlin on Monday night — condemned the “criminal acts” orchestrated by Yevgeny Prigozhin’s Wagner mercenary group troops.
Watch in full below. pic.twitter.com/2JmCWaXeLA
— Sky News (@SkyNews) June 27, 2023
Στη Μόσχα, εισαγγελέας ερευνά τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Πριγκοζίν για οργάνωση ένοπλης εξέγερσης, γεγονός που σημαίνει ότι, αν βρει τέτοιες, η Ρωσία θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Πριγκοζίν και η Λευκορωσία θα είναι αποδέκτης. Θεωρείται, φυσικά, μάλλον απίθανο να κλείσει ο φάκελος χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες στον Γεβγκένι Πριγκοζίν..
Το θέμα βέβαια, δεν αφορά μόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρότι ήταν ο κύριος στόχος του βραχύβιου πραξικοπήματος. Αφορά συνολικά τη Ρωσία και κυρίως τους περίπου 800.000 άνδρες του Ρωσικού Στρατού, οι οποίοι αισθάνονται μάλλον προσβεβλημένοι από το γεγονός ότι η Wagner σχεδίαζε με 25.000 άνδρες να βαδίσει προς τη Μόσχα και να βομβαρδίσει το Κρεμλίνο- χωρίς να υπολογίζεται η αντίδρασή τους. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, ο Ρώσος πρόεδρος στο διάγγελμά του -το πρώτο μετά την ανταρσία- τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι ούτως ή άλλως, «η ένοπλη εξέγερση θα είχε κατασταλεί» και χωρίς την παρέμβαση του Λουκασένκο. Αλλά και τα μέλη της ρωσικής Δουμάς τόνιζαν χθες ότι «δεν υπήρχε χάος στο στράτευμα, το οποίο δεν έχασε τον απόλυτο έλεγχο της χώρας κατά τη διάρκεια της ένοπλης εξέγερσης».