Αντεγκλήσεις στη Βουλή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ
Συναισθηματικά φορτισμένη, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση, κάλεσε τη Βουλή να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, που αποκαθιστά τους 2.500 απολυμένους, οι οποίοι εν μία νυκτί είδαν τα κεφάλια τους να προσφέρονται στο πιάτο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας.
Εισηγούμενη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα μεγάλης κοινωνικής διαβούλευσης, έρχεται να διορθώσει μια τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένων της ΕΡΤ, αναβιώνει χωρίς εκδικητική διάθεση όλες τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, και ταυτοχρόνως υπακούει στην κεντρική απαίτηση της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας για μια δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, ανεξάρτητη από το κράτος, τα κόμματα ή άλλα κέντρα δημόσιας ή οικονομικής εξουσίας.
Θέλουμε να ανοίξει ξανά η ΕΡΤ, όχι όμως με τον βίαιο και φασιστικό τρόπο με τον οποίο έκλεισε. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε για ένα λεπτό επαναφορά του μαύρου, για να γίνει η μετάβαση από το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ στην ΕΡΤ είπε η κ. Κυρίτση, επισημαίνοντας πως ο έλεγχος της ΕΡΤ ως προς το πρόγραμμα και το περιεχόμενο θα γίνεται από το ΕΣΡ, η ΕΡΤ θα υποβάλλει το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους έκθεση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στο ΕΣΡ, κι επιπλέον μέσα σε ένα τρίμηνο από τη λειτουργία της θα αποφασιστεί η Συμφωνία Αρχών μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΡΤ, συγκροτούνται τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου, μέσω των οποίων η κοινωνία θα έχει παρέμβαση, ενώ καταργείται το κατ” όνομα Εποπτικό Συμβούλιο που ”ανακάλυψαν” οι εμπνευστές του μαύρου.
Έντονη ήταν η αντίδρασης της εισηγήτριας της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη, στις αναφορές της κ. Κυρίτση. Η κ. Βούλτεψη σημείωσε πως μόνο όσοι δεν γνώρισαν τι σημαίνει πραξικόπημα και φασισμός μπορούν να επικαλούνται αυτές τις λέξεις μέσα στο Κοινοβούλιο, και πάντα όσοι έζησαν στην ασφάλεια μιλούν τώρα για χούντα. Η χούντα το έκλεισε το Κοινοβούλιο, ούτε την τηλεόραση ούτε τίποτε άλλο είπε. Αναφερόμενη στα γεγονότα πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ, είπε πως μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ έγιναν 26 απεργίες απανωτές για να μη γίνει η αναδιάρθρωσή της, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να μην υπάρχει η αίσθηση του ανταγωνισμού στο κέρδος και στα έσοδα. Σχετικά με το νομοσχέδιο είπε ότι είναι γεμάτο δημιουργικές ασάφειες, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης, ανάγει τον ρόλο του υπουργού Επικρατείας σε υπέρτατο άρχοντα, αφού εκείνος θα ελέγχει τα πάντα, ενώ θεώρησε απολύτως βέβαιη την επιβολή αυξημένου τέλους για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ακόμη η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι γίνεται χωρίς έλεγχο η αναβίωση συμβάσεων και χαρακτήρισε μεγάλο λάθος το ότι εξαιρείται κάποια κατηγορία εργαζομένων, σημειώνοντας πως μένουν απ” έξω 100 συμβασιούχοι.
Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ζήτησε να εφαρμοστεί στην ΕΡΤ η αρχή του δημόσιου χαρακτήρα της, που είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική τάξη, όπως αυτή έχει εκφραστεί στις εκλογές. Δήλωσε δε πως το κόμμα του καταψηφίζει, εξηγώντας -προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως- πως δεν καταψηφίζει επειδή επιθυμεί την επιβολή ενός άλλου κομματικού καθεστώτος που αντικαθίσταται με την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά για τον λόγο του ότι θεωρεί πως δεν επιτελεί τον ρόλο που θα έπρεπε να επιτελέσει ένα πράγματι ελεύθερο Μέσο δημόσιου χαρακτήρα. Συμφώνησε, πάντως, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με την προϋπόθεση επανεξέτασης της επαναλειτουργίας και της δομή της, αλλά και της επαναπρόσληψης των εργαζόμενων με κριτήρια την παραγωγικότητά τους.
Ο Σπύρος Δανέλλης, από το Ποτάμι, επισήμανε προς τον υπουργό Επικρατείας ότι είχε δεσμευτεί να φέρει στη Βουλή ένα νομικό κείμενο για την αποκατάσταση των αδικημένων από το μαρτυρικό μαύρο της ΕΡΤ, αλλά και θα επέφερε την τάξη στο τοπίο των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, κάτι το οποίο δεν έγινε. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό, κύριε υπουργέ, προέτρεψε και επισήμανε μια σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για να τονίσει πού δεν απαντούν στις κυβερνητικές διακηρύξεις περί αξιοκρατίας, χρηστής διοίκησης, διαφάνειας, ενώ χαρακτήρισε ανορθολογικό το να προσλαμβάνεται ο κόσμος χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες, και επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιστρέψουμε σε μοντέλο συνδιαχείρισης. Προανήγγειλε μάλιστα την κατάθεση τροπολογίας για τη δημιουργία μιας θεσμικής ασφαλιστικής δικλείδας, υπό την επωνυμία Συμβούλιο Διασφάλισης Ανεξαρτησίας και Ποιότητας, ενημερώνοντας πως η αποδοχή της ή μη θα καθορίσει και τη στάση του κόμματός του επί του νομοσχεδίου.
Δεν ξανανοίγει η ΕΡΤ όπως την ξέραμε γιατί δεν καταργείται η ΚΥΑ που την έκλεισε, κι έτσι δεν αναβιώνει με τις λειτουργίες που είχε τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ιωάννης Γκιόκας, ο οποίος επισήμανε ότι η τοποθέτησή του κινείται μακριά από κάθε λογική αθώωσης ή δικαίωσης πρακτικών στην ΕΡΤ.
Όπως τόνισε σχετικώς με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση διατηρεί την ίδια λογική: από τη μια χειραγώγηση και από την άλλη αφήνει στο περιθώριο την πλήρη αποκατάσταση των εργαζομένων. Ακόμη, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως θα είναι απόλυτα ελεγχόμενος φορέας από τις επιλογές που κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση, 212 συμβασιούχοι μένουν εκτός, προβλέπεται απασχόληση με 780 ευρώ με βάση τους μνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους, ενώ έκανε λόγο για μια σειρά ζητήματα διαιώνισης προβληματικού καθεστώτος, όπως οι συμπράξεις με ιδιώτες.
Τη θετική γνώμη των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο νομοσχέδιο μετέφερε στην Επιτροπή ο αγορητής του κόμματος Νίκος Μαυραγάνης, επισημαίνοντας πάντως πως επιμένει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλες τις υποδομές της και ειδικώς της ΕΡΤ3.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Αρβανιτίδης είπε πως η παλιά δημόσια τηλεόραση είχε γίνει ζημιογόνα, ενώ σχετικά με το νέο νομοσχέδιο ανέφερε ότι δεν όχι μόνον δεν εξασφαλίζονται εχέγγυα αξιοκρατίας, αφού ο υπουργός Επικρατείας ασκεί τον πλήρη έλεγχο, αλλά επιστρέφει η ΕΡΤ στις παλιές αρχές της κομματοκρατίας, σημειώνοντας πως δεν γίνεται έτσι ανταγωνιστική τηλεόραση.
Tags: kerdos, αξιοκρατία, ασφάλιση, Βουλή, διαχείριση, ευρώ, ΚΚΕ, κόμματα, κράτος, κυβέρνηση, μοντέλο, Πρόγραμμα, τροϊκα, χρυση αυγη