Αδιανόητο: Πρώτο κρούσμα και θάνατος παιδιού στην Ελλάδα από διφθερίτιδα μετά από 28 χρόνια

Μία αδιανόητη τραγωδία γνωστοποίησε νωρίς την Πέμπτη το πρωί ο παιδίατρος Γιώργος Τσόλας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ένα παιδάκι μόλις 8 ετών έχασε την ζωή του από διφθερίτιδα, μία ασθένεια που είχε εξαλειφθεί στην Ελλάδα, αλλά το αντιεμβολιαστικό κίνημα “κατάφερε” να την ξαναφέρει στην επιφάνεια για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.

Να αναφέρουμε ότι από διφθερίτιδα έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους αρκετά παιδιά στην Δυτική Ευρώπη, οι γονείς των οποίων έχουν επιλέξει να τα αφήσουν ανεμβολίαστα.

Ο κ. Τσόλας έγραψε χαρακτηριστικά:

“Πρώτο κρούσμα και ΘΑΝΑΤΟΣ από ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ στην Ελλάδα μετά από 28 χρόνια σε παιδί ηλικίας 8 ετών, παντελώς ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟ, χθες στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2020!!! Ποιος να το φανταζόταν;
Ιδού πού οδηγούν την κοινωνία οι ανεύθυνοι αρνητές των εμβολιασμών.
Κρίμα για το παιδάκι, κρίμα για όλα τα παιδάκια που έχουν τόσο ανεύθυνους γονείς! Κρίμα και αμαρτία!

Αναμένω επιτέλους να λάβουν θέση και δράση η Πολιτεία και ο Ιατρικός Κόσμος”.

Δείτε την ανάρτηση του παιδιάτρου:

Επειδή η ανάρτησή του προκάλεσε μεγάλο ντόρο σε ένα σχόλιο του ζητήθηκε η πηγή της πληροφορίας, με τον κ. Τσόλα να απαντά ως εξής: «Έχω ιδίαν γνώσιν του περιστατικού. Δεν το διάβασα κάπου. Άλλωστε ποτέ δεν δημοσιεύω κάτι εφόσον δεν είμαι σίγουρος. Η θέση μου στον χώρο της Παιδιατρικής είναι τέτοια που μπορώ και πληροφορούμαι από πρώτο χέρι».

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια, όχι μόνο από τα παιδιά αλλά και από τους ενήλικες. Ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς δεν το έχουμε επαναλάβει ως ενήλικες είναι επειδή θεωρούσαμε πως η νόσος αυτή έχει εξαλειφθεί τα τελευταία 30 χρονιά.

Προβλήματα δημιουργούνται γιατί ο εμβολιασμός δεν έχει γίνει ακόμα θεσμοθετηθεί να είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης.

Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).

Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). Το DTaP εμβόλιο γίνεται σε εφήβους για ανοσοποίηση έναντι της ασθένειας που προκαλεί το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (αλλά και έναντι του τέτανου και του κοκκύτη), ενώ το Td γίνεται σε παιδιά κάτω των 7 ετών διότι για κάποιο λόγο δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη. Απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις ανά 10 χρόνια προκειμένου να διατηρείται καλό επίπεδο ανοσίας. Για τις επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου χρησιμοποιείται το Td.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: