Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Την πρώτη του συνάντηση με την ιδιότητα του πρωθυπουργού έχει το απόγευμα της Τετάρτης (16:45 ώρα Ελλάδος) ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται αναγνωριστική και πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου.

Τα θέματα αυτά έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως το μεταναστευτικό, και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχει κενό το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κανονιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία ακυρώθηκε χθες λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με το αίτημα των Δημοκρατικών για καθαίρεση του Προέδρου Τραμπ.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Στο περιθώριο του Forum θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV. Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών.

Επαφές για προσέλκυση επενδύσεων

Χθες ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών και συναντήσεων πάντα για την προώθηση των στόχων της επίσκεψης, που είναι η προβολή της νέας εικόνας της χώρας και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών αλλά και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Atalantic Counsil, όπου το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε σε δύο πεδία: τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία και τις ενέργειές της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ σε σχέση με τα γεωπολιτικά ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη αποκλιμάκωσης των ενεργειών της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και ότι θα πρέπει να σταματήσει η παρέμβαση της Τουρκίας στις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης.

Ενδιαφέρον όμως είχε και η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση της Goldman Sachs όπου συμμετείχαν περί τους 30 μεγάλους επιχειρηματίες.

Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από τις τράπεζες και τις προοπτικές του. Ενδιαφέρον υπήρξε και για τις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ και στην ενέργεια ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ που προωθεί πιο επιθετικά η ελληνική κυβέρνηση ενώ συζητήθηκε και το δημοσιονομικό περιθώριο και η χρησιμοποίησή του. Η θέση βέβαια της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το χρησιμοποιούμε προσεκτικά και πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Σε όλες τις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές ο πρωθυπουργός προβάλλει το σχέδιο του για μεταρρυθμίσεις, μείωση της φορολογίας και επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: