Αύξηση κατά 0,8%, κόντρα στις προβλέψεις, παρουσίασε το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία και κατά 1,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.
Η άνοδος αυτή εξέπληξε τους διεθνείς αναλυτές που προέβλεπαν περαιτέρω αρνητικά πρόσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Αρχή, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το β” τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το α” τρίμηνο του 2015, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%.
Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το τρίμηνο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου, παρουσίασε αύξηση κατά 1,5 % σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία στις 28 Αυγούστου, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε.
Στην ίδια ανακοίνωση, η Αρχή αναθεωρεί προς τα πάνω το ΑΕΠ α” τριμήνου σε τριμηνιαία βάση στο 0,0% (μηδενική μεταβολή) από -0,2% που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο. Εκείνο το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το -0,4% στο ΑΕΠ δ” τριμήνου του 2014 σηματοδοτούσε την επανείσοδο της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση -κάτι που απ” ό,τι φαίνεται δεν ισχύει τουλάχιστον για το α” εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Συνολικά για το 2015 οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες με αφετηρία την έναρξη των περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες στις 29 Ιουνίου. Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα μετά τις εκτιμήσεις ευρωπαϊκών πηγών, που μεταδόθηκαν στον διεθνή Τύπο και σύμφωνα με τις οποίες για το 2015 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,3% και το 2016 κατά 1,3%, για να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% το 2017 και 3,1% το 2018.
Α.Γ.