Αύξηση κρουσμάτων και… απογοήτευση στη Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε 13.406 νέες μολύνσεις από κορονοϊό χθες, λιγότερες από τις 13.750 που αναφέρθηκαν προχθές, Πέμπτη, αλλά πολύ περισσότερες από τις 11.221 που είχαν αναφερθεί την περασμένη Παρασκευή, ενώ τα περιστατικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκαν ξανά και τώρα είναι πολύ λιγότερα από τον κυβερνητικό στόχο.

Μετά την πτώση για εβδομάδες έπειτα από την καραντίνα του Νοεμβρίου, η μερική χαλάρωση στις αρχές Δεκεμβρίου οδήγησε σε αύξηση των ποσοστών λοίμωξης και ο ημερήσιος αριθμός δεν μειώθηκε στα 5.000 που έχει θέσει η κυβέρνηση ως προϋπόθεση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε και πάλι κατά 75 σε 2.884 και τώρα βρίσκεται στο επίπεδο του κυβερνητικού στόχου των 2.500 με 3.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, η έλλειψη κατανόησης και η απογοήτευση είναι διάχυτες στη Γαλλία μετά την παράταση των περιορισμών.

Λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δεν θα υπάρξουν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις στις 31 Δεκεμβρίου για να αποχαιρετήσουν οι Γάλλοι το 2020, γεγονός αρκετά λυπηρό για ορισμένους που ήλπιζαν να εκτονώσουν την πίεση, ενώ μουσεία, θέατρα και κινηματογράφοι διαμαρτύρονται για το παρατεταμένο κλείσιμό τους μέχρι τον Ιανουάριο.

«Μια χρονιά κόλαση, δεν έχουμε σηκώσει κεφάλι και αυτό συνεχίζεται», δηλώνει ο 23χρονος φοιτητής Γεωγραφίας Αρτούρ Λακόμπ. Συνήθως ο νεαρός περνά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Λιόν, στην ανατολική Γαλλία, με πολλούς φίλους. Όμως φέτος, η κυβέρνηση αποφάσισε διαφορετικά, επιβάλλοντας απαγόρευση της κυκλοφορίας για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό μεταξύ 8 το βράδυ και 6 το πρωί.

«Υπάρχει μια έντονη παραίτηση. Υπάρχει μια ενοχοποίηση των νέων, ενώ η καραντίνα τηρείται», συνεχίζει, χωρίς να καταλαβαίνει γιατί η γιορτή των Χριστουγέννων είναι η μόνη που εξαιρείται από αυτήν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Φέτος, η διάσημη παρισινή λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, όπου χιλιάδες άνθρωποι παραδοσιακά μαζεύονται για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά, θα είναι έρημη.

Ψυχρολουσία

Πέρα όμως από την απογοήτευση που δεν υπάρχει δυνατότητα για διασκέδαση, άλλες κυβερνητικές αποφάσεις δύσκολα γίνονται αποδεκτές.

Η συνέχιση του κλεισίματος των μουσείων, των κινηματογράφων και των θεάτρων τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, προκάλεσε ψυχρολουσία στον τομέα του πολιτισμού που καταγγέλλει «δυο μέτρα και δύο σταθμά», απέναντι στο άνοιγμα των καταστημάτων και των πολυκαταστημάτων.

«Προκαλεί έκπληξη! Δεν βλέπω καμία αντικειμενική δικαιολογία. Το εμπόριο φαίνεται να προτιμάται από τον πολιτισμό. Για το Κάστρο του Σαντιγί, αυτό ήταν καταπέλτης, που δεν χρειαζόμασταν», ανέφερε ο Κριστόφ Ταρντιέ, αντιπρόεδρος του ιδρύματος, που βρίσκεται βόρεια του Παρισιού.

«Γιατί να μπορεί να ανοίξει ένα εμπορικό κέντρο και ένα μουσείο να παραμένει κλειστό, όπου έχουν διαμορφωθεί οι χώροι, έχουν ληφθεί τα μέτρα», παρατηρεί.

Αναμένει κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων μια απώλεια εσόδων από τα εισιτήρια από 600.000 έως 800.000 ευρώ, για το κάστρο, όπου παρουσιάζεται έκθεση για τις πορσελάνες Meyssen, και για τις ιππικές παραστάσεις στους Στάβλους.

Τα χιλιάδες μουσεία στη Γαλλία πίστευαν ότι έβλεπαν την άκρη του τούνελ και προετοιμάζονταν εντατικά επί εβδομάδες για την επαναλειτουργία τους στις 15 Δεκεμβρίου. Το πίστευαν ακόμη περισσότερο, καθώς σε συχνά τεράστιους χώρους, και χωρίς ξένους επισκέπτες, ο κίνδυνος κορεσμού είναι μικρότερος.

Ίδιος θυμός στον κόσμο του θεάτρου, όπου οι παραστάσεις είχαν ήδη διακοπεί την άνοιξη και τον Νοέμβριο και που ήλπιζε να μπορέσει να ανοίξει ξανά τις αίθουσες στις 15 Δεκεμβρίου.

«Αυτό το “σταμάτα-ξεκίνα” είναι εξαιρετικά επώδυνο και εξαντλητικό γιατί αποθαρρύνει όλο τον κόσμο, και αυτό κατά τη γνώμη μου, θα είναι η πιο επικίνδυνη παράπλευρη απώλεια βραχυπρόθεσμα, δηλαδή ότι οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι, είτε πρόκειται για μόνιμες ομάδες όπως οι καλλιτέχνες «, δηλώνει η Κλερ Ντιπόν στο Γαλλικό Πρακτορείο διευθύντρια του Prémisses, γραφείου παραγωγής για νέους δημιουργούς.

«Αρχίζουμε να διαγράφουμε έναν δεσμό, μια ουσιαστική σχέση, αυτή του πολιτισμού, της συνάντησης μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών και αυτό, πιστεύω, είναι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε τους καιρούς που περνάμε», προσθέτει με πικρία.

Η κυβέρνηση που υποσχέθηκε νέες ενισχύσεις στον τομέα του πολιτισμού και διατηρεί επίσης κλειστά τα μπαρ, τα εστιατόρια, τις αθλητικές αίθουσες και τα καζίνο, λέει ότι θέλει να περιορίσει το ανακάτεμα και την παραμονή του κόσμου σε εσωτερικούς χώρους. Φοβάται «αναζωπύρωση της επιδημίας» καθώς η πανδημία ήταν θανατηφόρα για 57.000 ανθρώπους στη χώρα από τον Μάρτιο.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: