Αφράτα λαχταριστά Πεϊνιρλί και Kαλτσόνε !!



Υλικά

  • 500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
  • 350 ml χλιαρό νερό
  • 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ.
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ κ.γλ. αλάτι

Υλικά για την γέμιση

  • μπέικον
  • ζαμπόν
  • μανιτάρια
  • τριμμένο τυράκι
  • σάλτσα ντομάτας
  • ψιλοκομμένη πιπεριά

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη ζύμη, βάζουμε σε μπολ ανάδευσης το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.

Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων.



Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.

Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε μπαλάκια.

Έπειτα παίρνουμε τα μπαλάκια ζύμης, τα ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα (Πεϊνιρλί) ή στρόγγυλο (καλτσόνε) με το χέρι βάζουμε στην μέση της ζύμης σάλτσα και την απλώνουμε να πάει παντού.

Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυράκι, από πάνω βάζουμε το ζαμπόν ή το μπέικον, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τέλος ρίχνουμε από πάνω μπόλικο τριμμένο τυράκι.

Κλείνουμε σε σχήμα βαρκούλας, προσέχοντας να κλείσουμε καλά τις δύο άκρες γυρίζοντας προς τα μέσα και από κάτω από το πεινιρλί, για να μην ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο ή σκεπάζουμε τη ζύμη έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα μισοφέγγαρο (καλτσόνε).

Αφού πλάσουμε τα πεινιρλί και καλτσόνε τα αφήνουμε 15 λεπτά στην λαμαρίνα να φουσκώσουν. Μετά τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν περίπου μισή ώρα.



Originally posted 2017-03-01 14:00:55.

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: