Με άλλα λόγια, θέλει όλα αυτά που, υποτίθεται ότι, είσαι διατεθειμένος να κάνεις όταν υπάρχει αγάπη. Και τα οποία μοιράζονται ισόποσα ανάμεσα σε ανθρώπους. Δεν συνεχίζω άλλο με τις θεωρίες περί γάμου γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μας (αν και παρόλο που δεν είμαι παντρεμένη, μπορώ).
Ο λόγος που σας μάζεψα σήμερα εδώ είναι μια έρευνα. Μια έρευνα που αποκαλύπτει σε ποια φάση του γάμου ένα ζευγάρι βιώνει το μέγιστο δυνατό της ευτυχίας. Σε όποιον κι αν κάνουμε την ερώτηση, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί είναι «στην αρχή», όταν ο έγγαμος βίος μετράει μόλις λίγες ημέρες ή μήνες. Λάθος.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Brigham Young και την πολιτεία της Pennsylvania υποστηρίζει κάτι εντελώς διαφορετικό.
Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 2.034 παντρεμένα ζευγάρια, ερευνήθηκαν τα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση. Μέσα από αναλύσεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν το Μάρτιο του 2018 στο περιοδικό Social Networks and the Life Course, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι το συναίσθημα της ευτυχίας σε ένα γάμο γίνεται πιο έντονο μετά από 20 χρόνια κοινής ζωής. (ΠΟΣΑ;)
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον (και όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό) είναι ότι μέχρι να φτάσουν στο σημείο κορύφωσης, τα επίπεδα της ευτυχίας μπορεί να έχουν και καθοδική πορεία. Και τι γίνεται στα είκοσι χρόνια και ανεβαίνουν απότομα; Το μεγάλο μπραφ; Κάπως έτσι.
Βλέπεις, όπως λένε οι επιστήμονες, τότε είναι που τα ζευγάρια περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί (λογικά επειδή θα έχουν μεγαλώσει και τα παιδιά πια).
Άντε βρε. Τα πρώτα είκοσι χρόνια είναι δύσκολα. Μετά ζάχαρη θα περνάς. Μέχρι τότε, θυμάσαι την υπομονή που λέγαμε στην αρχή; Επιστράτευσέ την.
sxeseis