Αυτή είναι η πρώτη μονάδα παραγωγής στέβια με ελληνική σφραγίδα!

Μετά από μία τριετία ερευνητικής προσπάθειας στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μία διετία και πλέον προσπάθειας των μελών του Συνεταιρισμού στέβιας που ιδρύθηκε στην Καρδίτσα στην Περιοχή του Φαναρίου ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα με χρήση ελληνικής τεχνογνωσίας και πόρων του Προγράμματος LEADER η κατασκευή μονάδα παραγωγής γλυκοζιτών Στεβιόλης στην περιοχή του Φαναρίου Καρδίτσας.

Η μονάδα σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μηχανικής Μεταποίησης Κωνσταντίνο Πετρωτό που αποτελεί μοναδική περίπτωση σε Ευρωπαϊκό έδαφος, συνδυάζει υψηλή τεχνολογία μεμβρανών και Βιομηχανικής Χρωματογραφίας για τον καθαρισμό και την απομόνωση και συμπύκνωση γλυκοζιτών στέβιας με χρήση υπερκαθαρού νερού και όχι επικίνδυνων οργανικών διαλυτών.

Σε λίγες ημέρες μάλιστα τα μέλη του συνεταιρισμού, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γεώργιος Κουλοσούσας, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας πρόκειται να αρχίσουν δοκιμές ώστε να ολοκληρωθεί η τεχνογνωσία σε βιομηχανικό πλέον επίπεδο και να εκπαιδευτεί το προσωπικό στην νέα τεχνολογία που αναμένεται να φέρει μία νέα δυνατότητα παραγωγής προστιθέμενης αξίας στην περιοχή και πρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς αγρότες του Συνεταιρισμού.

Είναι επίσης σημαντικό ότι σε πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του Συνεταιρισμού και μελών του με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τον κ. Πετρωτό υπήρξε δέσμευση για σημαντική και δωρεάν βοήθεια από ΤΕΙ Θεσσαλίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της σημαντική αυτής προσπάθειας που αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας του Τεχνολογικού Ιδρύματος της περιοχής με τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής σε νέους δρόμους με χρήση υψηλής τεχνολογίας που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Το μέλλον του παραγόμενου προϊόντος ιδιαίτερα επειδή πρόκειται να παράγεται με εντελώς πράσινη τεχνολογία, προσθέτει ο κ. Πετρωτός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να είναι λαμπρό καθώς ο καταναλωτής έχει ευαισθητοποιηθεί ήδη στην χρήση του γλυκαντικού της στέβιας το οποίο δεν παρουσιάζει γλυκαιμικό δείκτη και κατά συνέπεια μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από διαβητικούς και άλλες ομάδες καταναλωτών που προσέχουν την διατροφή τους και το ημερήσιο ισοζύγιο των θερμίδων τους.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό να τονιστεί, διευκρινίζει, ότι στην Ιαπωνία υπάρχει ποσοστό 90% υποκατάστασης της ζάχαρης από προϊόντα στέβιας σε μορφή κρυσταλλικής σκόνης ή σιροπιού υψηλής καθαρότητας και συγκέντρωσης γλυκοζιτών. Επίσης, η μονάδα προσφέρεται και για παραγωγή προϊόντων με βάση την στέβια λόγω της υψηλής τεχνολογίας μεμβρανών και βιομηχανικής χρωματογραφίας που διαθέτει και του ενθουσιασμού που διακρίνει τους νέους αγρότες που ξεκίνησαν την προωθημένη αυτή προσπάθεια, καταλήγει ο ίδιος.

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: