Αυτό σίγουρα δεν το ήξερες! Το κέρατο δυναμώνει την σχέση! Τελικά αυτή είναι η θεραπεία;

Είναι το κέρατο η θεραπεία; Να βγω να το φωνάξω με λατρεία!

Aπό τη ΛΑΟΥΡΑ ΠΑΠΑΦΡΑΓΚΟΥ…Παλιά η απιστία σήμαινε το –επώδυνο– τέλος του έρωτα. Σήμερα το 42% των γυναικών είναι διατεθειμένο να τη συγχωρήσει. Οι ειδικοί επιμένουν: το κέρατο δυναμώνει τη σχέση. Σοβαρά τώρα; Συνέχεια παρακάτω…

Το Youweekly.gr σου λέει πως…Οι καλοί άνθρωποι δεν είναι άπιστοι. Αυτό υποτίθεται ότι μαθαίνουμε. Ωστόσο, η δική μου εμπειρία είναι διαφορετική: ένας φίλος μου, ας τον πούμε Μάρκο, χρησιμοποιεί τακτικότατα το 3der, μια εφαρμογή που βρίσκει τον… τρίτο για τρίο. Στην ουσία «ματσάρει» ζευγάρια με singles προκειμένου να περάσουν όλοι καλά. Ο Μάρκος ξημεροβραδιάζεται στο 3der, την ίδια ώρα που η κοπέλα του ξημεροβραδιάζεται για να τελειώσει την Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη. Μόνο μέσα στον περασμένο χρόνο τρεις φίλες μου επικαλέστηκαν το αξίωμα «στο εξωτερικό δεν μετράει», προκειμένου να δικαιολογήσουν μερικά one night stands (η μία ήταν σε επαγγελματικό ταξίδι, η άλλη διακοπές και η τρίτη έκανε μεταπτυχιακό). Άλλο παράδειγμα: ένα ζευγάρι οικογενειακών φίλων μετά από εννιά χρόνια γάμου έχει κάνει τον δικό του συμβιβασμό. Η γυναίκα θέλει καριέρα, ο άντρας παιδί. Μέχρι λοιπόν να μπει μπροστά το project «τέκνο», ο σύζυγος έχει το ελεύθερο να «σαλιαρίζει» – είπαμε, μέχρις ενός ορίου, όταν βγαίνει για ποτό με τους φίλους του.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι καλοί. Επίσης, είναι άπιστοι. Το ίδιο συμβαίνει σε 1 ανά 2,7 ζευγάρια. Κι εγώ που σου γράφω τώρα, φοράω το δαχτυλίδι της πρότασης γάμου, το σύμβολο δηλαδή μιας μελλοντικής αφοσίωσης. Παρόλα αυτά, οφείλω να δω την πραγματικότητα πίσω από το… πετράδι: μπορεί λοιπόν τα δύο φύλα να δηλώνουν σε ποσοστό 85% ότι απεχθάνονται την απιστία, ωστόσο το 60% των ανδρών και το 45% των γυναικών είναι άπιστοι. Από κοντά έρχονται και οι σύμβουλοι σχέσεων, οι οποίοι προσεγγίζουν το φαινόμενο της απιστίας με έναν μέχρι πρότινος ανήκουστο τρόπο.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, πολλά ζευγάρια δεν εγκλωβίζονται στους ηθικούς, κοινωνικούς και νομικούς κανόνες που τηρούσαν οι γονείς μας. Κάποια ζευγάρια αναμένουν ότι είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί η απιστία παρά να μην εμφανιστεί», τονίζει η Dr Tammy Nelson, σύμβουλος σχέσεων στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια θλιβερή διαπίστωση ή απλώς αυτή είναι η πραγματικότητα; Θυμάσαι την ιστορία με το χακάρισμα του Ashley Madison, του πιο δημοφιλούς site για «παράνομες» γνωριμίες; Αν εστιάσουμε σωστά στην είδηση, θα καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το ίδιο το χακάρισμα, όσο το γεγονός ότι η σελίδα αριθμούσε 37 εκατ. μέλη. Μια άλλη έρευνα του GlobalWebIndex έδειξε πως το 12% όσων δηλώνουν singles στο Tinder έχουν κανονικότατα σχέση, ενώ ένα σχεδόν εξωπραγματικό 30% είναι παντρεμένοι παρακαλώ!

Η ηλεκτρονική απιστία είναι ο κανόνας. Όπως σημειώνει η Natalie Nahai, ψυχολόγος με ειδίκευση στο διαδίκτυο, δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται σε άνθηση υπηρεσίες κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, όπως το Pqchat, που σου επιτρέπει να σβήνεις μηνύματα όχι μόνο από τη δική σου συσκευή αλλά ακόμα και από εκείνη στην οποία τα έχεις στείλει, ή τα Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα, όπως το TunnelBear, που δεν αφήνουν «ίχνη» για τη δραστηριότητα του χρήστη.

Ας το παραδεχτούμε λοιπόν. Πρώτον, η απιστία συμβαίνει συχνά. Δεύτερον, συμβαίνει σε μέρη ψηφιακά. Έχουμε ξεπεράσει πια το κλισέ «γρήγορο σeξ με το συνάδελφο». Οπότε; Οπότε καλό είναι να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό με τον παρτενέρ μας. Μπορούμε να θέσουμε κανόνες και να προσδιορίσουμε τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι σε μια υποτιθέμενη κλίμακα απιστίας. Ίσως να ακούγεται εξωπραγματικό και κυνικό, όμως ούτως ή άλλως δεν έχουμε στο μυαλό μας τέτοιους κανόνες; Κανόνες σιωπηρούς που τους αποδεχόμαστε; Μη βιαστείς να απαντήσεις «όχι», διότι, αν το κάνεις, θα σου θυμίσω ότι τέτοιος κανόνας είναι το «Δεν θέλω να βλέπει π ορνό το αγόρι μου» ή το «Εντάξει, εκείνο το φιλί που έδωσα μια νύχτα μεθυσμένη σε έναν άγνωστο στο μπαρ δεν μετράει για απιστία». Αν μιλήσουμε ανοιχτά για όσα θεωρούμε αποδεκτά και όσα μας ενοχλούν, τότε η ζωή μας με το αγόρι μας θα γίνει πιο εύκολη. Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, από την αρχή αν είναι ok να συναντάμε τον πρώην μας ή αν το φλερτ στα social media είναι αθώο εφόσον μένει μόνο εκεί.

Τι συμβαίνει όμως όταν αισθάνεσαι προδομένη από τη συμπεριφορά του άλλου; Μια έρευνα του 2008 έλεγε ότι το συναισθηματικό τραύμα που μας προκαλεί η απιστία το βιώνουμε πιο έντονα ακόμα και από ορισμένα είδη φυσικού πόνου. Καλύτερα, δηλαδή, να κάνεις κερί κάθε μέρα παρά να μάθεις ότι βγαίνει και με άλλη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί σύμβουλοι σχέσεων που πιστεύουν ότι μια σχέση μπορεί να δυναμώσει μετά από μια απιστία. Γιατί; Διότι οι παράνομες σχέσεις διαρκούν εξ ορισμού λίγο. Επίσης, οι νεότερες γενιές μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε ότι οι άνθρωποι, ακόμα και αυτοί στους οποίους έχουμε αφοσιωθεί και αγαπάμε, έχουν αδυναμίες, τις οποίες μέχρι ένα βαθμό πρέπει να κατανοούμε.

Ας περάσουμε, όμως, και στην άλλη πλευρά. Ας βρεθούμε στη θέση εκείνης που κάνει την απιστία. Και εδώ τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το όχι και πολύ μακρινό παρελθόν. Η βασικότερη διαφοροποίηση έχει να κάνει με το κίνητρο που έχει κάποιος για να απιστήσει. Σε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Winchester, ρωτήθηκαν 100 γυναίκες που έχουν λογαριασμό σε ιστοσελίδες γνωριμιών. Καμία από αυτές δεν είπε ότι γράφτηκε σε μία ή περισσότερες σελίδες επειδή σκέφτεται να αφήσει το σύντροφό της. Για την ακρίβεια, καθεμιά από τις 100 παραδέχτηκε πόσο πολύ τον αγαπάει.

Κι αν στις μικρότερες ηλικίες η απιστία σχετίζεται με την επιθυμία για σeξ με έναν διαφορετικό άνθρωπο, στους μεγαλύτερους τα πράγματα γίνονται κάπως περίπλοκα. Πολλοί ερμηνεύουν τη δέσμευση του γάμου (ή μιας σταθερής σχέσης) ως περιορισμό της ελευθερίας τους. Νιώθουν να αλλοιώνεται η ατομική τους ταυτότητα, που για πολλά χρόνια είχε ως βασικό χαρακτηριστικό –ειδικά στον τομέα των ερωτικών– την ανεξαρτησία. Κανείς δεν θέλει να αφήσει αμαχητί μια ταυτότητα την οποία πάλεψε σκληρά για να κατασκευάσει. Ας πούμε, τις προάλλες μια συνάδελφος από το γραφείο –που προφανώς δεν θα αποκαλύψω το όνομά της– μου έλεγε για μια ιστορία με έναν τύπο που είχε γνωρίσει στο Facebook και είχαν αρχίσει να ανταλλάσσουν κaυτά μηνύματα, λίγες εβδομάδες πριν παντρευτεί το αγόρι της. «Ένιωθα σαν να κάνω μια μικρή επανάσταση απέναντι σε όλα αυτά τα “πρέπει”, τις υποχρεώσεις και τη ρουτίνα που συνεπάγεται η προετοιμασία ενός γάμου – ακόμα και του δικού σου γάμου». Δεν είχε την παραμικρή διάθεση να το συνεχίσει – και δεν το συνέχισε. Απλώς εκείνο το sexting ήταν η τελευταία ευκαιρία που είχε για να κάνει μια μικρή και αθώα «παρασπονδία» ως μη παντρεμένη. Μετά το γάμο, όλα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Κι αν η παραπάνω ιστορία σου φαίνεται κάπως τραβηγμένη, τότε σκέψου πόσα ζευγάρια ξέρεις που είναι μαζί από τότε που τα θυμάσαι – από το λύκειο ή από το γuμνάσιο. Και πες μου ειλικρινά αν πιστεύεις ότι δεν έχει περάσει από το μυαλό τους «ναι, περνάμε ωραία, αλλά μόνο μαζί του/της θα είμαι». Κάποια από αυτά τα ζευγάρια, λοιπόν, αποφάσισαν να έχουν την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο: και μερικές περιστασιακές απιστίες, χωρίς όμως ο άλλος να το μάθει ποτέ, προκειμένου να μην μένουν πίσω σε εμπειρίες, και την ασφάλεια και οικειότητα της υπέροχης μόνιμης σχέσης. Είναι πολλά αυτά τα ζευγάρια; Προφανώς και όχι. Όσα λίγα όμως τα κατάφεραν, έχουν απομυθοποιήσει την έννοια της απιστίας. Δεν είναι κάτι που θα κλονίσει τη σχέση τους.

Τα σοβαρά βέβαια προβλήματα προκύπτουν όταν το μαθαίνεις. Και συνήθως το μαθαίνεις τελευταία. Κακά τα ψέματα, δεν είμαστε Σουηδία. Ούτε ποτέ θα πούμε στον φίλο μας «Μπορώ να σε απατήσω μία φορά μέχρι το 2016 και εσύ αντίστοιχα άλλη μία». Οπότε ποία η θέσις σου όταν μαθαίνεις ότι δυσκολεύεσαι να περάσεις το κατώφλι της πόρτας; Το θυμικό λέει ότι μπροστά στην οργή σου, το ISIS μοιάζει με παρέα από προσκοπάκια. Αντίθετα, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία. Ο Peter Saddington, επιτυχημένος σύμβουλος σχέσεων, υποστηρίζει ότι η κοινωνία μας γίνεται όλο και πιο ανεκτική σε νέους τύπους epωτικών σχέσεων. Για να το πούμε αλλιώς: γινόμαστε πιο ελαστικοί ως προς την τήρηση των «κανόνων» που συνεπάγονται οι σχέσεις και ως εκ τούτου δείχνουμε γενναιοδωρία και συγχωρούμε αυτόν που έκανε λάθος.

Πολλές φορές, μάλιστα, το ενδεχόμενο να χάσουμε το σύντροφό μας επειδή εμφανίστηκε ένα τρίτο πρόσωπο είναι πιθανό να τον κάνει πιο γοητευτικό στα μάτια μας. Να κολλήσουμε μαζί του. Δεν το λέω εγώ. Το λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, για να βγει πιο δυνατή και πιο «κaυτή» μια σχέση μετά από την απιστία, θα πρέπει να συμβούν τα εξής: «Από τη μία, αυτός που έκανε την απιστία, θα πρέπει να καταλάβει το λάθος, να ζητήσει πραγματικά –και όχι στα λόγια– να τον συγχωρέσει άλλος και κυρίως οφείλει να πάρει στα χέρια του το ζήτημα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Θα πρέπει να κάνει τον άλλο να νιώθει ασφαλής», σημειώνει η Esrher Perel, relationship coach και ιθύνων νους πίσω από το εξαιρετικά δημοφιλές στο Youtube TED talk «Rethining Infidelity». Και συμπληρώνει: «Από την άλλη, η απατημένη (ή ο απατημένος) δεν θα πρέπει να μπει στη διαδικασία να μάθει τις λεπτομέρειες (“Πού τη γνώρισες;”, “Πόσον καιρό συνέβαινε όλο αυτό;”, “Πόσες φορές βρεθήκατε;”, “Ήταν καλύτερη από εμένα;”, κτλ.), οι οποίες μόνο επιπλέον προβλήματα και δυσκολίες θα προκαλέσουν.

Παρόλα αυτά η αλήθεια –αυτό που συμβαίνει στην κανονική ζωή όταν μια σχέση δοκιμάζεται από το κέρατο– είναι κάπου ανάμεσα σε όσα λένε ο Saddignton και η Perel. Δεν ξέρω αν θα τον συγχωρήσεις, ούτε αν ξαφνικά θα εκτοξευτεί η libido σας μετά από όλη αυτή την περιπέτεια. Αυτό, όμως, που ξέρω είναι ότι η απιστία δείχνει τι είναι αυτό που λείπει από μια μόνιμη σχέση. Μερικές φορές είναι δύσκολο να προσδιορίσεις τι ακριβώς δεν πάει καλά στη σχέση. Τότε, λοιπόν, η απιστία σε κάνει να το συνειδητοποιήσεις, να το δεις μπροστά σου: μπορεί να είναι η ρουτίνα στο σeξ ή κάποια προβλήματα στη μεταξύ σας επικοινωνία.

Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε ότι το σωστό είναι να μένουμε πιστοί στο σύντροφό μας. Ωστόσο, για κάποια ζευγάρια το σωστό είναι η απιστία. Και ίσως –λέω ίσως– αυτό να μην τόσο τρελό όσο μπορεί να ακούγεται.

Η απιστία σε αριθμούς

Το 63% ανδρών και γυναικών ξέρουν ότι έχουν φάει κέρατο (μία ή πολλές φορές).

Μόνο 3% των ανδρών παντρεύονται τελικά την ερωμένη τους. 75% αυτών των γάμων καταλήγει σε διαζύγιο.

Το 5% των γυναικών έχουν κάνει παράλληλη σχέση με άλλη γυναίκα.

Ένας φίλος σου – αυτός συγκεντρώνει το 53% των πιθανοτήτων να γίνει το τρίτο πρόσωπο με το οποίο θα απατήσεις το σύντροφό σου.

Το 19% των γυναικών παραδέχονται ότι θα απατούσαν, αν ήταν βέβαιες ότι δεν θα το μάθαινε ποτέ κανείς.

Το 18,3% των παντρεμένων γυναικών έχουν απατήσει τουλάχιστον μία φορά το σύζυγό τους.

Το 1/3 των γυναικών έχουν σκεφτεί να ξεκινήσουν μια παράλληλη σχέση.

Ούτε το 1/3 όσων απάτησαν μία φορά δεν μπήκαν στον πειρασμό να το ξανακάνουν.

 

sxeseis

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: