Στην τελική ευθεία βρίσκεται, με εντολή του Αντώνη Σαμαρά, η υπόθεση της οικοδόμησης του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα – ένα μοντέρνο κτίριο που δεν θα θυμίζει σε τίποτε τα οθωμανικά τζαμιά με τους μιναρέδες και την τελική μορφή του οποίου παρουσιάζουν κατ” αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ». Το μόνο που μένει είναι η δημοπράτηση του έργου από το υπουργείο Μεταφορών ώστε να αρχίσουν οι εργασίες στον Βοτανικό. Ο κύβος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ερρίφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, πολύ πριν από την προσβλητική προσφορά του Ταγίπ Ερντογάν προς τον έλληνα Πρωθυπουργό να πληρώσει η Τουρκία για την οικοδόμηση του τεμένους στην Αθήνα.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα με επιστολή τους οι μουσουλμανικές ενώσεις της Αθήνας, και ειδικά η Ενωση Πακιστανών, τάχθηκαν κατά της παρέμβασης Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι το έργο είναι υπόθεση της ελληνικής Πολιτείας, τορπιλίζοντας έτσι την προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως προστάτιδα δύναμη των μουσουλμάνων της Αθήνας. Η εν λόγω επιστολή ήταν ταυτόχρονα και η δημόσια δικαίωση της πολιτικής για τη διοργάνωση των θρησκευτικών γεγονότων των εν Αθήναις μουσουλμάνων με ασφάλεια και με σεβασμό προς τη θρησκεία τους από το υπουργείο Παιδείας, όπως, για παράδειγμα, το Ραμαζάνι που οργανώθηκε τον περασμένο Αύγουστο υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή.
Η ανέγερση του τεμένους θα τερματίσει τη σημερινή απαράδεκτη και ανεξέλεγκτη κατάσταση των παράνομων τζαμιών στην Αθήνα, τα οποία λειτουργούν κυρίως σε υπόγεια και γκαράζ και υπολογίζονται σε περισσότερα από εκατό σε ολόκληρη την Αττική.
Η οικοδόμηση του τεμένους, πάγιο αίτημα των μουσουλμάνων που ζουν στην Αττική από το 1940, αναμένεται να σιγάσει τις επικριτικές φωνές ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων ενώ θα αναβαθμίσει τη διεθνή εικόνα της χώρας στον μουσουλμανικό κόσμο.
Σημειώνεται ότι κατά της ανέγερσης του τεμένους έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, που ζητεί να κηρυχθεί ο νόμος για την ανέγερση του τεμένους «όλως αντισυνταγματικός και ανθελληνικός». Αρμόδιες πηγές σημείωναν, πάντως, ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καμία σχέση με τις εργασίες για το τέμενος, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή.
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ. Εξάλλου, η προσφυγή χρησιμοποιείται από τους Τούρκους για να υπονομεύουν την εικόνα της Ελλάδας και της Εκκλησίας στις αραβικές χώρες, όπου εδρεύουν τρία Πατριαρχεία, ενώ η Αγκυρα έχει επανειλημμένα καταγγείλει την Ελλάδα στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης για την απουσία τζαμιού από την Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Πειραιώς προσέφυγε στο ΣτΕ για ένα θέμα που βρίσκεται εκτός των ορίων της Μητρόπολής του και χωρίς να είναι κάτοικος της περιοχής, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος, σε περιοχή ευθύνης του οποίου θα ανεγερθεί το τέμενος, έχει ταχθεί υπέρ της κατασκευής του, στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών.
Επειδή τόσο η έκταση όσο και το κτίσμα του τεμένους της Αθήνας ανήκουν στο Δημόσιο, η Πολιτεία έχει δικαίωμα – σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις – να ορίσει και τη διοικούσα επιτροπή του τεμένους. Αυτή θα αποτελείται, σύμφωνα με τον νόμο 3512/2006, από επτά μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα προτείνονται από μουσουλμανικά σωματεία της Αθήνας. Ο ιμάμης θα διοριστεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας και θα έχει διετή θητεία.
846.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Με υπογραφή Τομπάζη
Το κόστος κατασκευής του τζαμιού – χωρητικότητας 350 ατόμων – ανέρχεται σε 846.000 ευρώ. Τον σχεδιασμό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Τομπάζη, το οποίο έχει κατασκευάσει μερικά από τα ωραιότερα τζαμιά στον κόσμο. Η κατασκευή μιναρέ κρίθηκε ότι δεν έδενε αρμονικά με το περιβάλλον, γι” αυτό και απουσιάζει. Το κτίριο δεν θα φαίνεται από την Ιερά Οδό, ενώ έχει οπτική επαφή με την εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου. Γύρω θα υπάρχει χώρος πρασίνου καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής. Η χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπει κατασκευή κατοικιών, οπότε – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – αποφεύγεται ο κίνδυνος να δημιουργηθεί γκέτο.
Αριστοτελία Πελώνη
Tags: Αγκυρα, αθηνα, Αρχιεπίσκοπος, Αττική, δημοσιο, εικόνα, εκκλησια, Ελλάδα, έργο, ευρώ, κόστος, Μητροπολίτης, Πολιτική, προσφορά, τουρκια, υπουργείο