Στη γενναιοδωρία των δανειστών για κάποια πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους -οι συζητήσεις για τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο και θα τεθούν επί τάπητος στο EuroWorking Group της Δευτέρας 29 Αυγούστου- ποντάρει τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει ή, τουλάχιστον, να απαλύνει κάποια από τα σκληρά μέτρα που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
Ωστόσο πηγές των δανειστών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το αν και πότε τελικώς οι όποιες αποφάσεις για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα έχουν αντίκτυπο στα μέτρα του 2016 που έχουν συμφωνηθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση ή, ενδεχομένως, να λειτουργήσουν απλώς ως ανάχωμα για τη λήψη και άλλων πρόσθετων μέτρων τον Οκτώβριο.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρατικών εσόδων Ιουλίου, που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Οι εκπρόσωποι των «θεσμών», που δεν δείχνουν και ιδιαίτερα πρόθυμοι για χωρίς στοιχεία συζητήσεις που θα τους περισπάσουν από την θερινή ραστώνη, επιμένουν σε πλήρη εφαρμογή των συμφωνημένων, για την οποία μάλιστα προειδοποιούν πως η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει.
Με την τακτική αυτή, η κυβέρνηση αποφεύγει πρόωρες τριβές για μέτρα που τελικώς θα λάβει μαζεμένα, αν δεν μπορέσει να τα αποφύγει ή να τα τροποποιήσει.
Εκτός από τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, στις 29 Αυγούστου το EuroWorking Group θα εξετάσει μια πρώτη δέσμη προτάσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με πιθανά μέτρα όπως η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα ή και η εξαγορά από τον ESM των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από το ΔΝΤ με τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -ή και ένα μέρος από τα κέρδη που είχαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.
Στόχος των κινήσεων αυτών είναι οι όποιες προτάσεις να εγκριθούν από το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους αμέσως και έτσι να δοθεί η δυνατότητα στην Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ να ετοιμάσουν τις νέες εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ώστε να καταρτίσει η κυβέρνηση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2020.
Όλα αυτά όμως, υπό την πίεση για τη λήψη των προαπαιτουμένων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος άμεσα και για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία έχει ως μεγαλύτερα «αγκάθια» τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αμέσως μόλις επιστρέψουν οι ξένοι ελεγκτές στην Αθήνα για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.
protothema.gr
ellada
Tags: Eurogroup, αθηνα, ελληνικά, ευρώ, κυβέρνηση