Δείτε τι κατάσταση επικρατεί σε όλη την Ελλάδα – Συμβολικοί αποκλεισμοί διοδίων και δρόμων για ακόμα περισσότερες ώρες από σήμερα – Σε τέσσερις ημέρες η μεγάλη πανεργατική, πανελλαδική απεργία – Αδύναμη, προς το παρόν, η κυβέρνηση να ανασχέσει το «κύμα» των κινητοποιήσεων
Με πολύωρους αποκλεισμούς, αλλά και με επ’ αόριστον «μπλοκάρισμα» οδοστρωμάτων σε ορισμένα σημεία, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ενίσχυσης μπλόκων όπου κρίνεται απαραίτητο. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα επισήμαναν ότι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου «οι πόλεις στη χώρα θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».
Κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, δεν πρόκειται κανείς να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και όποιος το επιχειρήσει «θα αποτελεί κόκκινο πανί στον χώρο». Τονίζεται, δε, ότι εξακολουθούν να οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τις θέσεις τους, μοιράζοντας ενημeρωτικά φυλλάδια και προϊόντα, ενώ άλλοι γνωρίζοντας κινήσεις μελών της κυβέρνησης, διοργανώνουν μετάβαση στα συγκεκριμένα σημεία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Νωρίτερα σήμερα, πορεία διαμαρτυρίας προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» πραγματοποίησαν αγρότες του νομού Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης και, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση των διερχόμενων οχημάτων, πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το χώρο των αναχωρήσεων.
Η πομπή, την οποία και οδηγούσαν περισσότερα από δέκα τρακτέρ, πλαισιωνόταν από αγροτικά οχήματα, αλλά και πεζούς αγρότες και κτηνοτρόφους και στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα μπλόκα του αεροδρομίου και αυτό που έστησαν στην αερογέφυρα Θεσσαλονίκης, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από το νομό Χαλκιδικής, ενώ συμμετείχαν και άλλοι από τα μπλόκα των Νέων Μουδανιών, της Καλλικράτειας, του Πολυγύρου και από το χωριό Βράσταντα.
Στην κινητοποίηση δεν συμμετείχαν όσοι έχουν στήσει στο μπλόκο στα πράσινα φανάρια, πριν τη διασταύρωση του αεροδρομίου, όπου και προγραμματίζεται δίωρος αποκλεισμός το βράδυ από τις 19:00. Οι οδηγοί μπορούν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να κινούνται από τις άλλες δύο πλευρές της πόλης στα ανατολικά.
Σε συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων στις Αφίδνες, από 12:00-14:00, προχώρησαν παραγωγοί της περιοχής. Σύμφωνα με την Τροχαία Αττικής, οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμη ενημερώσει εάν θα προχωρήσουν εκ νέου σε αποκλεισμό των διοδίων αργότερα σήμερα.
Στα Τέμπη, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου, όπου οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν την Εθνική Οδό έως τις 20:00 το βράδυ.
Από τις 5 το απόγευμα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το μπλόκο της Νίκαιας, τρακτέρ από το συγκεκριμένο μπλόκο -όπου ο ΠΑΘΕ είναι μόνιμα κλειστός από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων λόγω του αριθμού των τρακτέρ- θα μετακινηθούν προς τον κόμβο Πλατύκαμπου, προκειμένου να αποκλείσουν επί δίωρο τουλάχιστον και διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία.
Ίδια είναι η κατάσταση και στη Μακεδονία με πολύωρους αποκλεισμούς, αλλά και με επ’ αόριστον «μπλοκάρισμα» οδοστρωμάτων από τους αγρότες σε ορισμένα σημεία, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ενίσχυσης μπλόκων, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Στο μπλόκο του Προμαχώνα, οι συμμετέχοντες προχωρούν σε επ’ αόριστον κλείσιμο, «που σημαίνει ότι φρένο μπαίνει πλέον και στην είσοδο των ΙΧ οχημάτων και στα λεωφορεία» όπως υπογράμμισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίστος, μέλος του συντονιστικού στο μπλόκο.
Την ίδια ώρα, περισσότερα από 2.000 μπουκάλια με γάλα μοίρασαν το μεσημέρι στους διερχόμενους οδηγούς οι αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο Καρδίτσας, στην εθνική οδό Τρικάλων – Καρδίτσας. Στη συνέχεια, προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου.
Από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 το μπλόκο έχει απαγορεύσει την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά και έδινε ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα, από νωρίς το βράδυ.
Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια» (τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19.30.
Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγρότης Βασίλης Μαυροσκάς, το μπλόκο στην αερογέφυρα Θέρμης θα συνεχίσει και σήμερα τη δράση ενημέρωσης του κοινού με τη διανομή φυλλαδίων, ενώ δεν αποκλείεται να μοιράσουν και ελιές.
Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για το χρονικό διάστημα 13:00-19:00. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας έκλεισε 12:00-14:00 και θα κλείσει 18:00-21:00, ενώ από νωρίς το πρωί οι αμπελουργοί της περιοχής, μοιράζουν κρασί και ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς.
Η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων παραμένει υπό κατάληψη, ενώ από σήμερα θα κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι για περισσότερο από μία ώρα.
Την απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους πήραν οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ νέες αποφάσεις αναμένεται να πάρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας.
Ειδικότερα, σήμερα το μεσημέρι αγρότες από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου έκαναν πορεία στο κέντρο του Αγρινίου, η οποία κατέληξε έξω από το κτίριο της ΔΟΥ, όπου στην συνέχεια έγινε συμβολική κατάληψη.
Στις 17:00 το απόγευμα οι αγρότες θα κλείσουν για έξι ώρες την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, ενώ όπως ανακοίνωσαν, θα δώσουν δυναμικό «παρών» στην ενημερωτική εκδήλωση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 6:30 το απόγευμα στο Αγρίνιο, για το ασφαλιστικό.
Στο πλαίσιο κινητοποιήσεων, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος της γέφυρας του Ευήνου από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 21:00 το βράδυ. Νωρίτερα σήμερα, αγρότες της Ναυπακτίας έκλεισαν για τρεις ώρες την περιμετρική της Ναυπάκτου, ενώ αγρότες από την Βόνιτσα και το ‘Ακτιο, απέκλεισαν για τέσσερις ώρες τον κόμβο του Αγίου Νικολάου.
Στην Αχαΐα, αγρότες αναμένεται να κλείσουν από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 21:00 το βράδυ την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Στο μεταξύ απόψε αναμένεται να συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή, προκειμένου να πάρει αποφάσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Πέμπτη, δηλαδή την ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.
Στην Αιγιάλεια, αγρότες προγραμματίζουν να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, από τις 18:00 το απόγευμα, έως τις 22:00 το βράδυ.
Στην Ηλεία, αγρότες παραμένουν στα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Κουρτεσίου και Μαραθιάς προχωρώντας σε ολιγόωρους αποκλεισμούς της εθνικής οδού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να πάρουν σήμερα αποφάσεις, για τις κινητοποιήσεις που θα κάνουν τις επόμενες ημέρες
Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα οι αγρότες κλείνουν τον δρόμο 12.00-14.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ.Στο νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ ο δρόμος έκλεισε 12-14.00 και ενδέχεται να γίνει και κινητοποίηση το βράδυ 19.00-21.00. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.
Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11.00-12.00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα ‘Αρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.00 το βράδυ.
Στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών, δυναμικότητας 400 τρακτέρ- οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 12.00-13.00.
Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Θόδωρο Νέλλα, εκτός από 12.00-14.00 θα κλείσει και 18.00-21.00 «και από αύριο βλέπουμε τι θα γίνει».
Στο νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ.
Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας, που θα ισχύσει και από αύριο είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10.00-12.00 το πρωί και 18.30-20.30 το βράδυ και 12.00-14.00 και 19.00-21.00 αντίστοιχα, Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, στο ‘Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-12.30.
Σε δεινή θέση η κυβέρνηση
Ανίκανη εμφανίζεται, προς το παρόν, η κυβέρνηση να ανασχέσει το «κύμα» των αγροτικών κινητοποιήσεων, που έχει παραλύσει τη χώρα και διαρκώς φουντώνει, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Η διάθεση των αγροτών να κλιμακώσουν τους αγώνες τους ενάντια στο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό σύστημα, έχει σπείρει τον πανικό στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, ενώ οι πολλές φορές ακραίες αντιδράσεις στις οποίες καταφεύγουν οι εξεγερμένοι, έχουν αιφνιδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Με δεδομένη μάλιστα την πανεργατική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου, εκδηλώνονται φόβοι ότι διαμορφώνεται μία «κοινωνική πυριτιδαποθήκη», αφού θα βρεθεί στους δρόμους σχεδόν όλη Ελλάδα.
Ειδικά τα τελευταία επεισόδια σε βάρος κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από αγροτοσυνδικαλιστές, επιβάρυναν το κλίμα και φούντωσαν τον προβληματισμό. Ειδικά τα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί από την έκθεση Agrotica και την συμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με διαμαρτυρόμενους κατά την ομιλία του Δημήτρη Μάρδα στη Θεεσαλονίκη, έως τα όσα συνέβησαν σε μπλόκα της Θεσσαλίας, της Κρήτης και αλλού, συντάραξαν το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Σε μία προσπάθεια να χαράξει κάποια γραμμή άμυνας η κυβέρνηση επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι τα στελέχη της στον αγροτικό κόσμο συνεργάζονται με τη Χρυσή Αυγή, για να τορπιλίσουν το διάλογο γύρω από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η Κουμουνδούρου μίλησε για «εισβολές σε κομματικές εκδηλώσεις», για «προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος τεχνητής έντασης προς χάριν των τηλεοπτικών δελτίων», ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά «δεν έχουν καμία σχέση με τον αναγκαίο διάλογο πάνω στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου».
Το Μαξίμου διαμηνύει ότι είναι ανοιχτό στο διάλογο και ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για βελτίωση των ρυθμίσεων, ενώ εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι οι αγρότες έχουν πέσει θύμα παραπληροφόρησης. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαμήνυσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών βελτιώσεις στο ασφαλιστικό τους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η κυβέρνηση αναμένει πάντως να ολοκληρωθεί η πρώτη κίνηση που έκανε ένα κομμάτι των αγροτών – η Πρωτοβουλία Αγροτών – για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ώστε να ξεκινήσει ένα διάλογος, που θα συνδράμει στην αλλαγή του κλίματος και του σημερινού αδιεξόδου.
Σπασμωδικές κινήσεις και αντιφάσεις
Η κυβέρνηση κάνει και σπασμωδικές κινήσεις για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, πολλές φορές χρησιμοποιεί αντιφατικές τακτικές και στάσεις, ενώ ορισμένες ενέργειες δείχνουν ως και πανικό.
Από τη μία διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να καταφύγει στην καταστολή των κινητοποιήσεων, αλλά από την άλλη χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά των αγροτοσυνδικαλιστών και μιλάει για «ακραία στοιχεία». Από τη μία δηλώνει ότι κατανοεί τις διαμαρτυρίες, αλλά από την άλλη καταγγέλλει πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.
Οι επιτελείς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αρχίζουν να αποδέχονται πλέον ότι οι αρχικές ελπίδες τους ότι θα υπάρξει γρήγορα είτε κόπωση, είτε απομόνωση των αγροτικών κινητοποιήσεων από άλλες κοινωνικές ομάδες, μάλλον δεν θα δικαιωθούν. Ακόμα και η προσδοκώμενη διάσπαση του αγροτικού κινήματος, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Στην κυβέρνηση θεωρούσαν ότι υπάρχουν δύο διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό των κινητοποιήσεων, που κάποια στιγμή θα λειτουργούσαν. Η πρώτη αφορά ανάμεσα στους ακραίους που έχουν πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις και στους μετριοπαθείς, που αποδέχονται την ανάγκη διαλόγου με την κυβέρνηση και επιζητούν όντως συμβιβαστική λύση. Η δεύτερη διαχωριστική γραμμή είναι εκείνη που βάζει από τη μία πλευρά τους φτωχούς αγρότες και από την άλλη εκείνους που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις και θεωρούνται οι ευνοημένοι της μέχρι τώρα κατάστασης. Μέχρι τώρα πάντως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει λειτουργήσει, ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις και να βρει η κυβέρνηση μία ρωγμή, που θα οδηγήσει στην υποχώρηση των αγροτών. Με την έλευση ωστόσο της τρόικας – ή του κουαρτέτου – και τις ακραίες απαιτήσεις που θα διατυπώσουν οι δανειστές, ελπίζει ότι καταστεί σαφές στους εξεγερμένους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πιο θετικά μέτρα, ενώ θα διαλύσει και τις αυταπάτες που μπορεί να καλλιεργούνται από τους δεξιούς αγροτοσυνδικαλιστές, ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εάν αλλάξει η κυβέρνηση.
Έωλη επιχειρηματολογία κατά των αγροτικών αγώνων
Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί ανοιχτά εάν τα αιτήματα, που προβάλλονται στα μπλόκα «εκπροσωπούν όλους τους αγρότες», καθώς, όπως ισχυρίζεται, «δεν λαμβάνει μέρος στις συνελεύσεις των κινητοποιημένων η πλειονότητα των αγροτών» – επιχειρήματα που ποτέ δεν χρησιμοποιούσε στο παρελθόν η αριστερά για τη νομιμοποίηση των κοινωνικών αγώνων.
Καταδικάζει δε τους αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων, επικαλούμενος τον κίνδυνο να πληγούν οι παραγωγικές τάξεις, καθώς μέσω αυτών «διακινούνται τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό χιλιάδες τόνοι αγροτικών εποχικών προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα κηπευτικά» – επιχείρημα που επίσης ποτέ δεν χρησιμοποιούσε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν παρουσίαζε τους κοινωνικούς αγώνες ως ένα μέσο που ενώνει όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία και όχι ως ένα όπλο που άλλους τους εξυπηρετεί και άλλους τους βλάπτει!
Πηγή: protothema.gr
ellada