Αίτια εμφάνισης του καρκίνου του παχέως εντέρου- Μέθοδοι πρόληψης

Η προστατευτική δράση του καφέ της άσκησης των φυτικών ινών και της ασπιρίνης, αλλά και η επιβαρυντική του στρες, των λιπαρών και του τσιγάρου στον καρκίνο του παχέως εντέρου, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο 18ο παγκόσμιο συνέδριο για τον γαστρεντερικό καρκίνο.

 

Τα νέα περιστατικά καρκίνου του παχέως εντέρου, ενώ εμφανίζουν μείωση τα τελευταία χρόνια στις βορειοευρωπαϊκές χώρες- όπου ήταν ήδη υψηλά- αυξάνονται στις νότιες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που αποδίδεται ως ένα βαθμό και στην αλλαγή του τρόπου διατροφής.

Επιβαρυντικές, αλλά και προστατευτικές τροφές μελετώνται τα τελευταία χρόνια

Ο Φερνάντο Ριβέρα από το ογκολογογικό τμήμα του Σανταντέρ στην Ισπανία μιλώντας στο www.praktoreio-Ygeias.gr επισημαίνει οτι όλο και περισσότερες μελέτες που αφορούν την κατανάλωση καφέ, βλέπουν τους τελευταίους μήνες το φως της δημοσιότητας .

«Διαφορετικές έρευνες, δείχνουν οτι η μέτρια κατανάλωση του δρα ευεργετικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου. Όμως να μην ξεχνάμε ότι άλλες μελέτες δείχνουν οτι τα πολύ ζεστά ροφήματα ενδεχομένως να σχετίζονται με μια άλλη μορφή καρκίνου του γαστρεντερικού, αυτή του οισοφάγου και του στομάχου» τονίζει.

Είναι ξεκάθαρο και από τις εργασίες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που γίνεται στη Βαρκελώνη, πως η σωματική άσκηση, είναι σημαντικός προστατευτικός παράγοντας. Επίσης, ως ασπίδα λειτουργεί η δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, δηλαδή σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και φτωχή σε λίπος και κόκκινο κρέας.

«Εκτιμώ οτι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, είναι η διατροφή και το κάπνισμα. Δεν είναι μόνο το κόκκινο κρέας και το λίπος, αλλά ο συνδυασμός των τροφών και των ποσοτήτων τους στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Μπορεί κάποιος να μην τρώει κόκκινο κρέας, αλλά αν δεν τρώει φρούτα ή λαχανικά δεν φαίνεται να κάνει ό,τι θα έπρεπε για να προλάβει τον καρκίνο του παχέως εντέρου» τονίζει ο Φερνάντο Ριβέρα.

Η καθιστική ζωή και το αυξημένο στρες, δεν είναι σύμμαχοι στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου, ενώ η τάση να ελέγχουμε το κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μας (προσωπικότητα τύπου Α στην ψυχιατρική) που μας κάνει control freaks είναι παράγοντας κινδύνου λένε οι ειδικοί για την εμφάνιση γαστρεντερικού καρκίνου στο μέλλον.

Ο ρόλος της ασπιρίνης

Ο Γεώργιος Πενθερουδάκης, αναπλ. καθηγητής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σχολιάζοντας τις μελέτες που κατά καιρούς έχουν δείξει την πιθανή προστατευτική δράση της ασπιρίνης στον καρκίνο του παχέως εντέρου, τονίζει οτι «υπάρχουν σοβαρές υποψίες πως η ασπιρίνη και οι στατίνες- που χρησιμοποιούν οι καρδιολόγοι για να ρίξουν τις τιμές της κακής χοληστερόλης-μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων και καρκίνου του παχέως εντέρου, αλλά οι υποψίες δεν έγιναν αποδείξεις για να το συστήσουμε στο σύνολο του πληθυσμού»

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη και να μην αφήνουμε να περνά ούτε μία μέρα, όταν εμφανίζουμε ύποπτα συμπτώματα, όπως η αλλαγές στον τρόπο που συμπεριφέρεται το έντερο μας, η αιμορραγία, η αναιμία και η κόπωση, η απώλεια βάρους και ο πόνος στην κοιλιά.

Τι γίνεται με τους πολύποδες

Στο συνέδριο τονίσθηκε για μία ακόμη φορά ο ρόλος των πολυπόδων στην εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου. Παρότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει οτι οι πολύποδες, από μισό εκατοστό και πάνω θα πρεπει να αφαιρούνται, κάποιοι υποστήριξαν οτι θα πρέπει να αφαιρούνται ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, όταν εντοπίζονται στο πλαίσιο μιας κολονοσκόπησης.

Η σύσταση για την κολονοσκόπηση είναι ξεκάθαρη. Θα πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά στο 50ο έτος της ζωής μας. Νωρίτερα, η εξέταση αυτή έχει θέση, μόνο όταν υπάρχει σοβαρή κληρονομική προδιάθεση και επιβαρυμένο ιστορικό. Αν στην εξέταση αυτή δεν ύπαρχουν πολύποδες, μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 3 με 5 έτη, ενώ αν υπάρχουν, το άτομο θα πρέπει να έχει ετήσια παρακολούθηση.

Η εξέταση κοπράνων, φθηνή και σωτήρια

Όπως επισημαίνει ο κος Ριβέρα, τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και το θέμα του κόστους, όταν γίνεται συζήτηση για τις προληπτικές εξετάσεις. «Η εξέταση κοπράνων γίνεται στο σπίτι μας, κοστίζει μόλις 2 ευρώ και εάν το τεστ είναι θετικό πάνω από 10% και εντοπίζει ίχνη αίματος, τότε θα πρέπει κάποιος να πηγαίνει για κολονοσκόπηση. Είναι πολύ ακριβό πλέον να κάνουμε κολονοσκόπηση στο γενικό πληθυσμό μετά τα 50» καταλήγει ο κος Ριβέρα.

Αξίζει να σημειωθεί οτι οι καρκίνος του παχέως εντέρου είναι η 3η συχνότερη κακοήθεια στην Ελλάδα, εμφανίζεται μετα τα 50 χρόνια, ενώ υπάρχουν σπάνια κληρονομικά σύνδρομα στο 5% των περιπτώσεων που η μορφή αυτή καρκίνου εμφανίζεται σε νεαρότερες ηλικίες.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: