Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έχουν προκληθεί αντιδράσεις από το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης παράγραφος που θα κάνει λόγο για διατήρηση του εργασιακού κεκτημένου.
«Η Ελλάδα έχει κολλήσει στις ενστάσεις της να προστεθεί μια δήλωση που θα σηματοδοτήσει την 60ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είπαν την Πέμπτη αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, κάτι που αποτελεί δυνητικά ενοχλητικό πλήγμα για την ΕΕ, τη στιγμή που επιδιώκει να αποκατασταθεί η ενότητά της ενόψει Brexit», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
Στη Συνέχεια σημειώνει ότι «η Αθήνα έχει απειλήσει ότι δεν θα υπογράψει τη Διακήρυξη που θα χαρτογραφεί το μέλλον της ΕΕ στη μετα-Brexit εποχή, συνδέοντας τη σύμφωνη γνώμη της στο κείμενο της Διακήρυξης με τις ξεχωριστές συζητήσεις πάνω σε μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές της, με αντάλλαγμα νέα δάνεια».
«Οι συζητήσεις για το κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης τελείωσαν, καθώς το κείμενο οριστικοποιήθηκε από τους «27»», είπε ευρωπαϊκή πηγή στο πρακτορείο, προσθέτοντας πως «μόνο η Ελλάδα έχει μια γενική επιφύλαξη σχετικά με το κείμενο».
«Η Ελλάδα έχει δηλώσει πως θέλει στο κείμενο της Ρώμης να είναι πιο ξεκάθαρο όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. Οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της έχουν κολλήσει ακριβώς πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα», υπογραμμίζεται ακόμα στο δημοσίευμα.
Ακόμη, ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters επεσημανε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας να κερδίσει επιρροή στις διεθνείς συνομιλίες για το χρέος, κρατώντας αρνητική στάση στη Ρώμη, δεν πρέπει να πετύχει: «Δεν θα μας εκβιάσει ένα κράτος-μέλος που συνδέει ένα θέμα της ΕΕ με ένα εντελώς διαφορετικό θέμα», τόνισε.
politiki
Tags: Ειδήσεις, εργασιακα