Al Jazeera: Για σeξουαλική παρενόχληση… 22 συναδέλφων κατηγορείται το «αστέρι» της δημοσιογραφίας, Καμάλ Σάνταμαρια

Η αποχώρηση του Νεοζηλανδού δημοσιογράφου, Καμάλ Σάνταμαρια, από το αραβόφωνο δίκτυο «Al Jazeera» ύστερα από 16 χρόνια, έφερε στο φως όχι μόνο την ανάρμοστη συμπεριφορά του έναντι των συναδέλφων του, αλλά και την εκκωφαντική σιωπή που τηρούσε το αραβόφωνο δίκτυο για τις απαράδεκτες πράξεις του…

Σε μία προσπάθεια να «σκεπάσει» την τοξική συμπεριφορά του στελέχους του, το Al Jazeera τηρούσε σιγή ιχθύος επί πολλά χρόνια για την απρεπή συμπεριφορά του Καμάλ, όπως αναφέρει το BBC. Όλα αποκαλύφθηκαν πριν από λίγες ημέρες, μετά την αιφνίδια παραίτηση του δημοσιογράφου από το νέο δίκτυο στο οποίο είχε προσληφθεί, το «TVNZ» της Νέας Ζηλανδίας.

Ο τηλεπαρουσιαστής εργάστηκε μόλις 32 ημέρες στο δίκτυο και τότε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με τις καταγγελίες σε βάρος του να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, νυν και πρώην υπάλληλοι του Al Jazeera αποκάλυψαν ότι ο Καμάλ έχει κατηγορηθεί για σeξουαλική παρενόχληση ουκ ολίγες φορές σε βάρος συναδέλφων του. Ο ίδιος έσπευσε να υποστηρίξει ότι, απ΄όλα όσα ακούγονται, «κάποια είναι ψευδή, κάποια αληθινά και κάποια απλές ιστορίες». Ο Καμάλ Σάνταμαρια ζήτησε συγγνώμη για τη «συμπεριφορά του απ’ όλους όσους έκανε να αισθανθούν άβολα» επισημαίνοντας ότι το φλερτ του θεωρήθηκε υπερβολικά φιλικό.

Ο Καμάλ ξεκίνησε την καριέρα του ως τηλεοπτικός ρεπόρτερ στη Νέα Ζηλανδία. Προσλήφθηκε από το αραβόφωνο δίκτυο «Al Jazeera» το 2005 ως παρουσιαστής στο αγγλόφωνο κανάλι της Ντόχα και μέσα σε χρόνο ρεκόρ αναρριχήθηκε επαγγελματικά. Το 2020 κάλυψε τις προεδρικές των ΗΠΑ.

Οι καταγγελίες σε βάρος του

Δημοσιογράφος του αραβόφωνου δικτύου με το ψευδώνυμο «Τόρι» υποστήριξε ότι ο μεγαλοδημοσιογράφος άρχισε να την προσεγγίζει eρωτικά μέσα από τα social media, να της στέλνει eρωτικά μηνύματα μέσω Twitter γράφοντάς της ότι ήταν… διαθέσιμος για μια αγκαλιά.

«Μετά ακολούθησε το άγγιγμα στο γραφείο. Ένα χέρι στον ώμο, μια περίεργη αγκαλιά και το χειρότερο: το φιλί στο μάγουλο. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις χρειάστηκε να πάω στην τουαλέτα για να σκουπίσω το σάλιο του Καμάλ από το πρόσωπό μου». Η Τόρι συζήτησε για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Καμάλ με συναδέλφους της και έναν μάνατζερ, οι οποίοι επιβεβαίωσαν στο BBC αυτές τις συνομιλίες.

«Σε έναν επαγγελματία δημοσιογράφο που εκφωνεί ειδήσεις δεν θα έπρεπε να του πουν -περισσότερες από μία φορές- να μην στέλνει μηνύματα στη συνάδελφό του για το πόσο κaυτή δείχνει ή να μην μιλά για τα «στήθη της» ή να λέει ότι θέλει να την αγκαλιάσει ακόμα κι αν πιστεύει ότι είναι «φίλοι;» διερωτάται η Τόρι.

Μία άλλη πρώην παραγωγός υποστήριξε ότι ο Σάνταμαρια την φιλούσε στο λαιμό στον χώρο εργασίας μπροστά σε πολλά άτομα. «Ένιωθα τόσο αμήχανα», είπε χαρακτηριστικά υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Πολλά από τα θύματά του περιέγραψαν τη συμπεριφορά του δημοσιογράφου ως θρασύδειλη, αλλά λένε ότι δεν το ανέφεραν ποτέ στη διεύθυνση, επειδή τον έβλεπαν ως «αστέρι» του δικτύου.

Απαντώντας σε αίτημα του BBC για σχολιασμό, το δίκτυο ανέφερε ότι: «Οι πολιτικές μας κατά της παρενόχλησης είναι σαφείς, περιεκτικές και διαθέσιμες σε όλους τους υπαλλήλους. Όπως είναι εμφανές σε αρκετές πρόσφατες περιπτώσεις, κάθε επίσημη καταγγελία από το προσωπικό μας λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά υπόψη με τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα που λαμβάνονται μετά από ενδελεχή διερεύνηση των ισχυρισμών που διατυπώνονται».

Τα θύματα λένε ότι η «κουλτούρα της επιεικούς συμπεριφοράς» και η προστασία των «ανθρώπων που θεωρούνται υπεράνω του νόμου» είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά το 2022, ειδικά σε μια παγκόσμια αίθουσα ειδήσεων όπως το Al Jazeera, και ειδικά στον απόηχο του #MeToo, για το οποίο το δίκτυο αναφέρθηκε εκτενώς.

Το BBC έχει ήδη αποστείλει στο Al Jazeera μια λεπτομερή λίστα με τις 22 καταγγελίες που έχει στα χέρια του, αλλά ο αραβόφωνος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός απάντησε λακωνικά: «Θεωρούμε το προσωπικό μας σε όλο τον κόσμο τη ραχοκοκαλιά και τα θεμέλια της εταιρείας — η ασφάλεια και η ευημερία τους είναι υψίστης σημασίας. Ως διεθνής οργανισμός, προσπαθούμε συνεχώς να οικοδομήσουμε ένα υγιές και εποικοδομητικό περιβάλλον εργασίας για όλους».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: