Η Ελλάδα έχει σήμερα μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία προτάσσει τη διπλωματία ως το κεντρικό μέσο για επίλυση διαφορών, ενώ προωθεί την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής της, τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Στο πλαίσιο αυτό, αλλά κυρίως, των ισχυρών ιστορικών, πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών μας με τον ρωσικό λαό, έχουμε επανεκκινήσει και αναβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας, υπογραμμίζει.
Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι ευρωρωσικές σχέσεις είναι επιβαρημένες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και σημειώνει πως η Ελλάδα αποτελεί ευρωπαϊκή χώρα και σέβεται απόλυτα τις δεσμεύσεις της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους ανήκει. Υπογραμμίζει ακόμη πως η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς συνεργασία και διάλογο με τη Ρωσία.
Για την επίσκεψη Πούτιν και τις συμφωνίες που θα υπογραφούν
Αναφερόμενος στη διήμερη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι σήμερα θα υπογραφούν με τον πρόεδρο Πούτιν πολιτική Διακήρυξη για την αναβάθμιση των σχέσεών μας.
Αν και σημειώνει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. και τα ρωσικά αντίμετρα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, υπογραμμίζει ότι «πεποίθησή μας αποτελεί ότι υπάρχουν τομείς, όπως οι επενδύσεις στις υποδομές, τις μεταφορές και τους λιμένες, αλλά και η ενέργεια και ο τουρισμός, όπου οφείλουμε να εστιάσουμε και μπορούμε να έχουμε πρακτικά, απτά αποτελέσματα».
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει:
«Έχουμε την πρώτη έκφραση ενδιαφέροντος από ρωσικούς ομίλους για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στον τουρισμό, η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά ασφαλή και φιλόξενο προορισμό. Ξεπεράσαμε τα όποια προσκόμματα δημιουργήθηκαν λόγω της αλλαγής συστήματος θεωρήσεων Σένγκεν, ενισχύουμε τα Προξενεία μας στη Ρωσία με δεκάδες νέα στελέχη και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στη σημαντική ζήτηση που υπάρχει από τους Ρώσους πολίτες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Παράλληλα, θεωρώ απαραίτητη, όπως έχω τονίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την επανεκκίνηση του διαλόγου για φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες. Στον τομέα της ενέργειας, πέραν της πρόσφατης συμφωνίας Edison-ΔΕΠΑ-Gazprom, σήμερα θα υπογραφεί μια ακόμη σημαντική συμφωνία Rozneft-ΕΛΠΕ».
Προσθέτει πως το Αμοιβαίο Αφιερωματικό Έτος Ελλάδος-Ρωσίας αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, καθώς και για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών επί τη βάσει του πολιτισμού και της παιδείας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι με την ενίσχυση της σύμπραξης διαφόρων οργανισμών και φορέων, σήμερα θα υιοθετηθεί και συμφωνία συνεργασίας ελληνικών και ρωσικών δήμων και περιφερειών.
Για το Συριακό
Ερωτηθείς για τον ρόλο της Ρωσίας στη Συρία, ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει η ότι η συριακή κρίση αποτελεί σε μεγάλο βαθμό πηγή των πρωτοφανών προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και επομένως για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός «ο άμεσος τερματισμός κάθε επίθεσης κατά αμάχων, η τήρηση της εκεχειρίας και η εξασφάλιση της ειρήνης, προκειμένου να τερματιστεί η τεράστια αυτή ανθρωπιστική κρίση, εντός και εκτός της Συρίας, και να ενισχυθεί η σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ρωσία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο αυτό, τόσο διπλωματικά όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως δε την αποτελεσματική και συντονισμένη καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά πρέπει να παλέψουμε για αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν, έχουμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό μας διάλογο επί περιφερειακών θεμάτων, όπως το Συριακό» καταλήγει.
typosthes.gr-Politiki
Tags: ασφάλιση, ζήτηση, κόμματα, πρωθυπουργός, ρωσια, Συρία, τουρισμος, τρομοκρατια, Τσίπρας