Επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο πλευρών, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που χαρακτήρισε τη συνεργασία στρατηγική επιλογή. Ξεπέρασε κατά πολύ τον προγραμματισμένο χρόνο η τετ α τετ συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ είχε προγραμματιστεί για 30 λεπτά.
Αιχμή κατά τον Πρωθυπουργό οι επενδύσεις
Αιχμή κατά τον Πρωθυπουργό ήταν οι επενδύσεις σε υποδομές, λιμάνια, στη μεταλλευτική βιομηχανία και τον τουρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης συμπράξεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν το κρύβουμε ότι έχουμε φιλοδοξία να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Με ξεκάθαρο τρόπο έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες κοιτάζοντας το εθνικό συμφέρον αλλά και θεωρώντας ότι οι αγωγοί δεν είναι αφορμή για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις». «Όταν αυτές μας ξεπερνούν μπορούμε να λειτουργούμε ως αγωγός θετικός ανάμεσα σε Ε.Ε. και Ρωσία» σημείωσε.
Ερωτηθείς για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της αλλά εξαιτίας των παραδοσιακών σχέσεων με Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη. «Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος για την ευρωπαϊκή ήπειρο με αντιπαλότητα Ε.Ε. και Ρωσίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της χώρας σε όλους τους οργανισμούς είναι «να εξαντλούμε κάθε περιθώριο άμβλυνσης της αντιπαλότητας». «Δεν αποτελεί λύση η στρατιωτικοποίηση και οι κυρώσεις» τόνισε και πρόσθεσε ότι «έχουμε εκφράσει τη στρατηγική μας πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ε.Ε. χωρίς να είναι μέρος η Ρωσία».
Ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λιμένα Θεσσαλονίκης
Την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες, εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων» σημείωσε. «Οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν με προοδευτική τάση» ανέφερε ο κ. Πούτιν. Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισε το ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας. Τόνισε ότι οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Ελλάδα αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη σε σειρά τομέων. Για τον τουρισμό ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στις κρατήσεις των Ρώσων τουριστών. «Αναμένεται 1 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα από την Ρωσία και αν επισπευσθεί το θέμα των θεωρήσεων ο αριθμός θα τριπλασιαστεί» πρόσθεσε. Ερωτηθείς για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από την Ε.Ε. είπε ότι αμέσως θα γίνει ένα βήμα προς τους εταίρους όταν εκείνοι άρουν τα μέτρα.
Για τις σχέσεις με την Τουρκία
Για τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαν να συντρίψουν δικό μας αεροσκάφος και πυροβόλησαν τον πιλότο μας. Δεν ακούσαμε τις εξηγήσεις της Τουρκίας. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Δεν αρκούν οι δηλώσεις για συνεργασία και φιλία». Χαρακτήρισε δε έγκλημα το γεγονός ότι πυροβολήθηκε ο πιλότος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα της Κριμαίας έκλεισε για πάντα». Μιλώντας για τη συμβολή της Ελλάδας στις σχέσεις με την Ε.Ε. ο κ. Πούτιν σχολίασε πως «δεν περιμένουμε από την Ελλάδα τους άθλους του Ηρακλή στις αυλές της Ε.Ε.».
Συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας
Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το πέρας της κατ” ιδίαν συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών. Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία). Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ υπουργείων, μεταξύ άλλων, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.
Ο Αλ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ρώσο πρόεδρο στο Μαξίμου
«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τη βούληση να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Έρχεστε σε μία στιγμή που γυρίζουμε σελίδα» είπε ο Πρωθυπουργός. «Θέλω να επαναλάβω γι άλλη μία φορά ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα που επιτάσσουν οι ισχυροί πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί, όσο και οι δεσμοί που ανοίγονται μπροστά μας, οικονομικές δυνατότητες και δυνατότητες για σταθεροποίηση στην περιοχή» είπε ο Πρωθυπουργός. «Έρχεστε σε μια ιδιαίτερη στιγμή όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα και μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας και όλα αυτά μπορεί να συμβάλλουν να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας σε περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Σας καλωσορίζω και πάλι και θέλω να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός, αισθήματα που μας επιβάλλουν να προωθήσουμε τις σχέσεις των χωρών μας με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν προοπτικές»
Απ” την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε ότι «δεν είναι μόνο η ενέργεια, υπάρχουν οι υψηλές τεχνολογίες και οι υποδομές» και εξέφρασε την ελπίδα να συζητηθούν όλα αυτά στο πλαίσιο των σημερινών συναντήσεων. Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν προοπτικές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος. «Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις σε απτά οικονομικά αποτελέσματα» είπε στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο κ. Πούτιν. Εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση και επισήμανε ότι συνεχίζουν τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το Αφιερωματικό Έτος Πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδας. Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι «και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουμε αναλυτικά συζητήσει τις προοπτικές μας στην οικονομική συνεργασία.
Τουρκικές προκλήσεις την ώρα που ο Πούτιν βρισκόταν στο FIR Αθηνών
Πολλαπλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη σημειώθηκαν την ώρα που το αεροσκάφος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο και προσέγγιζε το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Συγκεκριμένα δύο ζεύγη τουρκικών F-16 παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Αγαθονήσι και τους Φούρνους και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά τα οποία απογειώθηκαν από την Λήμνο και από την Σκύρο. Σε μια μάλιστα περίπτωση το ένα από τα τουρκικά F-16 δεν υπάκουσε στους κανόνες αναχαίτισης και ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με ελληνικό F-16. Το ρωσικό «Air Force One» ένα τετρακινητήριο «Ιλιούσιν 96» με διευρυμένη καμπίνα, που μετέφερε τον Ρώσο Πρόεδρο εισήλθε στο FIR Αθηνών από την ΠΓΔΜ και όχι από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Κατά την είσοδό του στο FIR Αθηνών απογειώθηκαν τρία F-16 και το συνόδευσαν τιμητικά έως την προσγείωσή του στο Ελ. Βενιζέλος. Μάλιστα πέταξαν σε χαμηλό ύψος την ώρα που ο κ. Πούτιν αναχωρούσε με το θωρακισμένο αυτοκίνητό του από το αεροδρόμιο.
Συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη
Εξάλλου, συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αργότερα το βράδυ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ρώσος Πρόεδρος στο Καβούρι.
Μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ κατά του Πούτιν στο Σύνταγμα
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ρώσου προέδρου για τη βία που ασκείται στη Ρωσία σε βάρος των ομοφυλόφιλων πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισeξουαλικά, Τρανσeξουαλικά, Κουήρ, “Ιντερσeξ άτομα). Τα μέλη της κοινότητας συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος, όπου φώναξαν συνθήματα κατά του ρώσου προέδρου, και στη συνέχεια μια ομάδα περίπου 30 ατόμων άρχισε να ανεβαίνει την Βασ. Σοφίας με κατεύθυνση την Ηρώδου Αττικού. Ωστόσο, την πορεία τους σταμάτησε ο φραγμός από κλούβες των ΜΑΤ πάνω στην Βασ. Σοφίας.
Το σημερινό πρόγραμμα
Σήμερα, Σάββατο, ο Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση όπου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Θα ακολουθήσει προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. (20:45). Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας προπέμπει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.
typosthes.gr-Politiki