Αλιβιζάτος: Κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει τη διάταξη για τις συναθροίσεις αντισυνταγματική

Την «έκπληξή» του για την ευκολία με την οποία ορισμένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων ως αντισυνταγματική εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων της Καθημερινής για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.
Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Yπενθυμίζεται ότι απαγόρευση συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με έναρξη ισχύος από τις 6 το πρωί σήμερα έως και την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ, καθώς επίσης πρόστιμα από 3.000 έως 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, προβλέπει η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλη Καραμαλάκη.

Σύμφωνα με αυτήν και ενόψει της επετείου, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις από 4 άτομα και πάνω, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την επικράτεια. Η ΕΛ.ΑΣ πάντως βρίσκεται επί ποδός και έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιο, καθώς παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, πολιτικά κόμματα και φορείς έχουν εξαγγείλει πορείες και εκδηλώσεις.

Πολιτική

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: