Συνολικά 69 ασθενείς με γρίπη νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, έχοντας εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές λόγω της νόσου και δίνοντας μάχη για τη ζωή τους
Άλλοι τέσσερις άνθρωποι προστέθηκαν το τελευταίο 48ωρο στον κατάλογο με τα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 18.
Τουλάχιστον τρεις εκ των 18 θυμάτων, σημειωτέον, κατέληξαν, ενώ νοσηλεύονταν σε θαλάμους και αναμένοντας την αναγκαία για τη βαριά κατάστασή τους νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 69 ασθενείς με γρίπη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έχοντας εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές λόγω της νόσου και δίνοντας μάχη για τη ζωή τους. Ανάμεσά τους νοσηλεύονται πέντε ανήλικοι ασθενείς, εκ των οποίων δύο έχουν επιβαρυμένο ιστορικό και τρεις συγκαταλέγονται στον υγιή πληθυσμό, που δεν έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 113 ασθενείς. Η ταχύτητα με την οποία κινείται το κύμα της γρίπης και η σφοδρότητα με την οποία πλήττει το κυρίαρχο για φέτος στέλεχος Α(Η1Ν1) τα άτομα ηλικίας κάτω των 55 χρόνων ανησυχεί τους ειδικούς, που εκτιμούν ότι η φετινή επιδημία γρίπης θα είναι πολύ ισχυρή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν αθωράκιστο και ανεμβολίαστο πληθυσμό, όπως οι Έλληνες και για ένα λειψό από ΜΕΘ σύστημα υγείας. Σε ένα… παράλληλο σύμπαν μοιάζει να κινείται το υπουργείο Υγείας: την ώρα που οι ασθενείς με γρίπη αυξάνουν με δραματικό ρυθμό και «διεκδικούν» τις πολύτιμες κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ (στις οποίες επίσης πρέπει να «χωρέσουν» και οι πολυτραυματίες, οι καρδιοπαθείς, οι χειρουργημένοι ασθενείς κα), τα στελέχη διαβεβαιώνουν πως προχωρούν οι διαδικασίες, ώστε να προκηρυχθούν, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 500 θέσεις (100 γιατροί και 400 νοσηλευτές), με στόχο αφενός να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και αφετέρου να ανοίξουν κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας. Με δεδομένο ότι τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που κλήθηκε να διαχειριστεί το υπουργείο Υγείας από τον περασμένο Νοέμβριο (τότε έληγαν οι συμβάσεις των νοσηλευτών και των γιατρών στις ΜΕΘ), καθώς και ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που σημειώνεται η κορύφωση του κύματος της γρίπης, δεν μπορεί να μην διερωτηθεί κάποιος εάν έγινε και σε ποιο τομέα κάποια στοιχειώδης διαχείριση του ζητήματος αυτού.
Δεν μπορεί να μην προβληματιστεί για το πώς «έβλεπαν» την κατάσταση οι επικεφαλής γιατροί του υπουργείου Υγείας αναφορικά και με τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες του συστήματος υγείας, λόγω της γρίπης που θα ενέσκηπτε όπως κάθε χρόνο από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο.
Και δεν μπορεί να μην απογοητευτεί από τα αντανακλαστικά τους…
Πηγή: protothema.gr
ellada
Tags: Γιατροί, διαχείριση, Έλληνες, μάχη