Στις αρχές του Φεβρουαρίου προτίθεται η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαδικασία του διαλόγου για το ασφαλιστικό, με επαγγελματικούς κλάδους, ασφαλιστικούς φορείς και δανειστές, ώστε να έρθει το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, όπως δήλωσε στο «Πρακτορείο FM» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος.
«Εικάζω ότι στις πρώτες μέρες του Φλεβάρη θα μπορούμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, να εισάγουμε και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μέσα στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, μετά από συζήτηση εκτεταμένη στη Βουλή όλων των διατάξεων, πλέον, για να έχουμε μέσα στον Φλεβάρη την αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα» ανέφερε ο υφυπουργός.
«Σήμερα έχω προσωπικά συνάντηση με τους επιστήμονες, τους επιστημονικούς φορείς, έχουμε συνέχεια επαφή και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, να δούμε τις λεπτομέρειες όσον αφορά το ύψος για την καταβολή των δικών τους εισφορών. Ελπίζω να έχουμε και με τους αγρότες σύντομα» πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με χαρακτηριστικά δικαιοσύνης για όλο τον λαό. Όπως διαβεβαίωσε, οι προσδιορισμοί που θα γίνουν στο νομοσχέδιο θα είναι τέτοιοι, ώστε το ύψος των εισφορών να είναι συμβατό με τις πραγματικές δυνατότητες των ασφαλισμένων να πληρώνουν «και ιδίως των αγροτών που είναι μία ιδιαίτερη και ευπαθής κατηγορία».
Αναφερόμενος στη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι «δεν δείχνει υπευθυνότητα στην παρθενική του εμφάνιση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει πράγματα κραυγαλέα αβάσιμα». «Αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας όσοι ανεύθυνα δεν λένε τίποτα για το πρακτέο», είπε.
Σε ό,τι αφορά τη στάση των αγροτών απέναντι στην κυβέρνηση ο υφυπουργός είπε ότι «ζητάμε διαρκώς και έχουμε ανάγκη αυτή τη συζήτηση, διότι πρέπει να προσδιορίσουμε πολύ σύντομα όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να το εισάγουμε στη Βουλή». Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι «υπάρχει μία κραυγαλέα και ακατανόητη συμπεριφορά, αντιφατική με τα ίδια τα δικαιολογημένα συμφέροντα των αγροτών, να υπάρχουν αγρότες που να λένε εμείς δεν θέλουμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή να μην παίρνουν εθνική σύνταξη οι αγρότες, όλοι οι άλλοι Έλληνες να παίρνουν εθνική σύνταξη 384 ευρώ ή όπως διαμορφώνεται, οι αγρότες να μην παίρνουν».
typosthes.gr-Politiki