Την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά και της προσέλκυσης επενδύσεων ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας σε δημόσια συζήτηση στην στην οποία συμμετείχε με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ιδρύματος Κλίντον, στη Νέα Υόρκη. Το ίδιο είχε πράξει λίγες ώρες νωρίτερα, στην ομιλία του ενώπιον της ειδικής συνόδου του ΟΗΕ για την ανάπτυξη.
«Δώσαμε μεγάλη μάχη και πήραμε μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Με τη συμφωνία η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Πιστεύω πως αυτή η απαίσια συζήτηση για το Grexit έχει τελειώσει. Τώρα έχουμε πολιτική σταθερότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι πλέον πιο σταθερό, καθώς, όπως σημείωσε, έχει λήξει η αρνητική συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Κλίντον, αν οι επενδυτές πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν με ασφάλεια και προοπτική κερδών, να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι για να συμβεί αυτό πολλά πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν, όπως είπε, στους τομείς της φορολογίας, της δικαιοσύνης, όπως και σε ό,τι αφορά την γραφειοκρατία, που θα διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων. Υπό αυτό το πρίσμα κατέθεσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές του ελληνικού κρατικού μηχανισμού ώστε να καταστεί αυτός πιο φιλικός προς την επιχειρηματικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι πέρα από τον τουρισμό, υπάρχουν επίσης μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα μπορεί καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
«Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι «είναι προϋπόθεση ένα σταθερό περιβάλλον. Είναι ώρα να βάλουμε την ανάπτυξη στην ατζέντα. Είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στη νέα τεχνολογία, την καινοτομία».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, και υποστήριξε ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μείνουν οι νέοι στη χώρα και να χρησιμοποιηθεί προς το καλό της Ελλάδας το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήταν έντονα υποστηρικτικός για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τον Πρωθυπουργό, και έφερε προ των ευθυνών τους τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, από τους οποίους –όπως είπε- ζητά να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και αυτό δεν πραγματοποιείται.
Action24.gr-Politiki