Φωτογραφία αρχείου
«Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του προσφυγικού είναι αποτελεσματικός μόνο στο βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης.
Για το λόγο αυτό, συμπληρώνεται, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την ΕΕ.
Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται επίσης:
«Η δημιουργία χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης, σε Αττική και βόρειο Ελλάδα, απορρέει από την συνεργασία της Ελλάδας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
» Η δημιουργία των κέντρων αυτών, που θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους, είναι επιβεβλημένη:
Πρώτον για να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των Προσφύγων στις χώρες υποδοχής.
Δεύτερον για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.
» Με τη διαδικασία μετεγκατάστασης συνδέεται και το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου. Αυτό το πρόγραμμα, πέραν του ότι διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης -ειδικά σε οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά, είναι βοηθητικό και για τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων, καθώς και για την οικονομία συνολικά. Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό, πέραν του ότι προβλέπει διαφορετικό τύπο φιλοξενίας, σχετίζεται άμεσα με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης, όπως και τα hot spots.
» Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
» Για το ζήτημα αυτό, η δήλωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής προβλέπει την οριστικοποίηση και άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ- Τουρκίας για την διαχείριση του Προσφυγικού, καθώς και την πλήρη ενεργοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής ανάμεσα στα δύο μέρη».
Μουζάλας: «Η Ελλάδα είναι μέρος του διαδρόμου»
«Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του σε Χίο και Λέσβο.
Ο υπουργός, συνοδευόμενος από την αρμόδια για το θέμα υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, επισκέφθηκε στη Λέσβο το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης (hot spot) στη Μόρια.
Σκοπός τους ήταν να εξετάσουν προσωρινές λύσεις για να μην επαναληφθούν σκηνές, όπως αυτές στη διάρκεια της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών, όταν μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, έμεναν επί πολλές ώρες στη βροχή.
Στη διάρκεια της επίσκεψης ανακοινώθηκε ότι εξετάστηκε ο πλήρης εκσυγχρονισμός του hot spot ώστε «κανένας πρόσφυγας που θα φτάνει εδώ να μη μένει περισσότερες από δυο μέρες. Να καταγράφεται γρήγορα και να αναχωρεί για τον τόπο που επιθυμεί».
Στη Χίο ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους προτεινόμενους από την τοπική αυτοδιοίκηση χώρους όπου μπορεί να δημιουργηθεί Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης. Συνοδεία του δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού, επισκέφθηκε τους χώρους στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΒΙΑΛ και στα παλιά βυρσοδεψεία στην περιοχή Ταμπάκικα. Επίσης επισκέφθηκε τον καταυλισμό στο Μυρσινίδι, όπως και τον καταυλισμό που έχει στηθεί στο Δημοτικό Κήπο όπου μένουν καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες πριν αναχωρήσουν για τον Πειραιά.
Όπως υποστήριξε ο κ. Μουζάλας στη Χίο, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική δομή και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συναντηθεί εκ νέου με το δήμαρχο για τη ρύθμιση σχετικών λεπτομερειών. Επίσης ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα οριστεί από το υπουργείο συντονιστής σε κάθε νησί που θα έχει Κέντρο Ταυτοποίησης.
typosthes.gr-Politiki