Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 καταγράφηκανί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη (30 EU/EEA Κράτη Μέλη) και 46 θάνατοι.
Στη χώρα μας, από τον Μάιο 2017 έως και σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 700 κρούσματα ιλαράς και δύο θάνατοι. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται σποράδικά περιστατικά ιλαράς σε βρέφη και παιδιά που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ιλαρά παρουσιάζει υψηλη μεταδοτικότητα μεποστοό δευτερογενούς προσβολής έως και 90%. Οι μαθητές κοι οι εκπαδευτικοί, λόγω του συγχρωτισμού τους στις σχολικές αίθουσες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου εφόσον είναι επίνοσοι. Για το λόγο αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει ττον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
Επίσης, συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.
seleo.gr-Ygeia