Όσο και αν κάθε σχέση είναι διαφορετική από τις άλλες, ο καθένας μας θα φέρει τουλάχιστον μία, μικρή ή μεγάλη, ανασφάλειά του, καθώς θα γνωρίζει έναν καινούριο σύντροφο.
Ανασφάλειες είναι όλες αυτές οι σκοτεινές σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας και μας δημιουργούν αισθήματα ελαττωματικότητας, ανεπάρκειας, ανικανότητας ή/και αποτυχίας. Καθώς πρόκειται για δικές μας σκέψεις, που τις έχουμε αποκτήσει εξαιτίας γεγονότων που ήταν σημαντικά στο παρελθόν, είναι απαραίτητο να έχουμε επίγνωση των ευάλωτων πλευρών μας και να τις φροντίσουμε. Είναι στο χέρι μας να διαχειριστούμε ή να επιτρέψουμε στις ανασφάλειές μας να διαλύσουν μια σχέση που τώρα ξεκινά να δημιουργείται. Διαβάστε παρακάτω…
Παρακάτω, θα βρεις συγκεντρωμένες τις 10 πιο συχνές ανασφάλειες που έχουμε για τον εαυτό μας, τον σύντροφό μας ή τη σχέση μας:
1. Το μυαλό του είναι ακόμη στην προηγούμενή του σχέση.
2. Πιστεύει ότι τον συγκρίνω με τους προηγούμενους συντρόφους μου.
3. Αν όσο γνωριζόμαστε, χάνεται ο ενθουσιασμός και δεν είναι τελικά όπως τον είχα στο μυαλό μου;
4. Κάποιοι από την παρέα του νιώθω να μην είναι ή να ήταν περισσότερο από φίλοι με τον σύντροφό μου.
5. Μοιραία θα βρεθεί εμπόδιο, απλά τώρα μάλλον δεν το βλέπω και ανησυχώ για αυτό.
6. Στην πραγματικότητα δεν ταιριάζουμε, αλλά είμαστε μαζί γιατί φοβόμαστε να μείνουμε μόνοι μας.
7. Αφήνει υπονοούμενα για να δει αν θα ζηλέψω.
8. Δεν έχω γνωρίσει φίλους του γιατί μάλλον ντρέπεται για μένα ή δεν ενδιαφέρεται για σχέση αλλά μόνο για σeξ.
9. Οι προηγούμενοι με απάτησαν, γιατί όχι και αυτός;
10. Μήπως λέω περισσότερα/λιγότερα από όσο χρειάζεται;
Τι να κάνεις όταν οι ανασφάλειες εμφανιστούν
1-Αντί να σκέφτεσαι «αυτά μου λείπουν», σκέψου «αυτά προσφέρω»
Η ‘τροφή’ που χρειάζεται η κάθε ανασφάλεια για να βγει στην επιφάνεια, είναι τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα σου, αλλά και σκέψεις όπως ότι σε κάτι είσαι ελλιπής ή ανεπαρκής. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα της εσωτερικής σου φωνής που σε επικρίνει σε κάθε σου κίνηση. Η αυξημένη κριτική διάθεση απέναντι στον εαυτό σου παρατηρείται όταν νιώθουμε ευάλωτοι, και γινόμαστε άμεσα επιθετικοί προς τους άλλους. Αντί, λοιπόν, να ακούς αυτή τη φωνή, προσπάθησε να δημιουργήσεις και μία ακόμη φωνή που θα σου αναφέρει όσα προσφέρεις στον σύντροφό σου, τα χαρακτηριστικά σου για τα οποία ακούς καλά σχόλια και τις πράξεις σου για τις οποίες δέχεσαι ‘ευχαριστώ’ και αγάπη.
2- Η παθητική-επιθετική συμπεριφορά δεν θα σε ανακουφίσει τελικά
Συχνά, και με σχετική ευκολία, παρατηρείται όταν νιώθουμε ευάλωτοι να γινόμαστε άμεσα επιθετικοί προς τους άλλους. Η βασική ιδέα πίσω από αυτή τη συμπεριφορά είναι πως με τον τρόπο αυτό ο άλλος δεν θα καταλάβει την αδυναμία μου. Επιπλέον, υιοθετώντας μία στάση που θα δείχνει τη δυσαρέσκειά μου, είναι πιθανό στο μέλλον αυτό να το θυμάται ο σύντροφός μου και να αποφύγουμε την επανάληψη. Με έμμεσους τρόπους, κρατώντας μούτρα, λέγοντας κακίες, προκαλώντας την ζήλια του συντρόφου μου, μπορεί να δείχνω την ενόχληση που νιώθω λόγω των ανασφάλειών μου, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνω τίποτα άλλο παρά να τις ενισχύω. Δεν τις αντιμετωπίζω, απλά τους δίνω ακόμη μεγαλύτερο χώρο στο μυαλό αλλά και στη σχέση μας, επιτρέποντάς τους έτσι να επιβεβαιώνονται και να έχουν την ικανότητα να επανέλθουν σε μία μελλοντική αντίστοιχη κατάσταση.
3- Η αυτοεκτίμησή σου
Εντός ή εκτός των epωτικών σου σχέσεων, υποθέτω πως αντίστοιχες ανασφάλειες θα σε εγκλωβίζουν και θα περιορίζουν την καθημερινότητά του. Συνεπώς, μέσα από την τωρινή κατάσταση της σχέσης, μπορείς να μάθεις πολλά για τον εαυτό σου ώστε να εξελιχθείς εσύ, ενισχύοντας την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου καθώς και την πίστη σου σ’ αυτόν. Παρατήρησε ποιο είναι αυτό το γεγονός που θα προκαλέσει αυτή τη δυσάρεστη ταραχή της ανασφάλειας και παρακολούθησε αν πρόκειται για μία συγκεκριμένη κατάσταση που να σε κάνει να νιώθεις πιο ευάλωτη. Μαθαίνοντας την αφετηρία της δυσκολίας σου, θα μπορέσεις να εντοπίσεις και τις σκέψεις που έχεις στο μυαλό σου και σε κάνουν να νιώθεις ανασφαλής. Πόσο ρεαλιστικές είναι άραγε;
Για να είμαστε χαρούμενοι και να απολαύσουμε μία υγιή σχέση, δεν είναι απαραίτητο να είμαστε τέλειοι, υπερβολικά όμορφοι, έξυπνοι, πετυχημένοι και με πολλά χρήματα. Αυτό που είναι απαραίτητο, είναι να νιώθουμε εμπιστοσύνη και αγάπη προς τον εαυτό μας, καθώς αυτός είναι και ο τρόπος να επιτρέψουμε και τον σύντροφό μας να αισθανθούν έτσι μαζί μας και από κοινού να δημιουργήσουμε μία σχέση σε βάσεις ειλικρίνειας, φροντίδα και ασφάλειας.
*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία — MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία — Sex Therapy
joytv.gr
sxeseis