Ο ανασχηματισμός, που… δεν ήταν ανασχηματισμός, αλλά διορθωτικές κινήσεις, μπορεί να μην ήταν ευρύς και εντυπωσιακός, αλλά έχει ενδιαφέρουσες αναγνώσεις σε πολλά επίπεδα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Το πρώτο και βασικότερο αφορά στους τομείς στους οποίους θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και δεν είναι άλλοι από την οικονομία, την υγεία και το ασφαλιστικό. Με άξονες το συντονισμό του σχεδιασμού για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του «υπερΕΣΠΑ» της περιόδου 2021- 2027, την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και επιχειρήσεων και την ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και την ασφάλιση.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας εξελίσσεται σε «υπερυπουργείο» με την προσθήκη μίας θέσης υφυπουργού, την οποία καταλαμβάνει η βουλευτής Βορείου Τομέα της ΝΔ Ζωή Ράπτη.
Η κ.Ράπτη όπως και ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νικος Ταγαράς ήταν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, καθώς μάλιστα έμαθαν για την απόφαση του πρωθυπουργού μόλις χθες στις 11 το πρωί, μία ώρα πριν την ανακοίνωση, ενώ τα τηλεφωνήματα είχαν ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας. Οι δύο αναπληρωτές πλέον υπουργοί που αναβαθμίζονται, δηλαδή ο Θοδωρής Σκυλακάκης (Οικονομικών) και Νίκος Παπαθανάσης (Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις ιδιωτικές επενδύσεις) γνώριζαν εκ των προτέρων τις προθέσεις του κ.Μητσοτάκη.
Πάντως ο πρωθυπουργός άλλαξε ορισμένα από τα σχέδια του όπως φαίνεται τελευταία στιγμή, αξιολογώντας εκ νέου όλα τα δεδομένα. Έτσι αν και αρχικά σχεδίαζε την αναβάθμιση γενικών γραμματέων σε υπουργούς και να βάλει περισσότερες γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα, επέλεξε να κάνει ακόμη λιγότερες παρεμβάσεις και να διατηρήσει επιτυχημένους γενικούς γραμματείς στις θέσεις τους.
Το υπουργείο Υγείας ενισχύεται και με την τοποθέτηση του Μάριου Θεμιστοκλέους στη θέση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά και συγκεκριμένα στον εκσυγχρονιστικό χώρο
Και μία που ο λόγος για τον κ.Θεμιστοκλέους, δεν λείπουν από το διορθωτικό λίφτινγκ και τα νέα «ανοίγματα» σε πολιτικούς χώρους πέραν των συνόρων της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως έκανε λόγο για νεοφιλελεύθερους πολιτικούς, ενώ το Μαξίμου απάντησε ότι πρόκειται για ανοίγματα στην κεντροαριστερά. Γεγονός είναι σε κάθε περίπτωση ότι δεν λείπουν τα πρόσωπα από τον πάλαι πότε εκσυγχρονιστικό χώρο ή το λεγόμενο σημιτικο ΠΑΣΟΚ.
Εξάλλου ήδη στην κυβέρνηση ο κ.Μητσοτάκης είχε αξιοποιήσει πρόσωπα που δεν έχουν γαλάζιες κομματικές ρίζες, όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Η πιο εντυπωσιακή νέα κίνηση αφορά στον ορισμό του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Πέραν όμως του πολιτικού συμβολισμού της επιλογής αυτής, καθώς ο κ.Τσακλόγλου έχει διατελέσει συνεργάτης του κ.Σημίτη, πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς και σύμβουλος των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, η επιλογή αυτή έχει και πρακτική βαρύνουσα σημασία. Και αυτό καθώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έρθει το νέο ασφαλιστικό, με τον τρίτο πυλώνα, δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση, παρότι ο νόμος Βρούτση ψηφίστηκε το Φεβρουάριο, καθώς ο κορονοϊός αποτελεί επιχείρημα για νέες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα συνδεθούν και με την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης από την Κομισιόν.
Το κεντρικό πόστο του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος το 2009- 2012 διατέλεσε σύμβουλος των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου και στη συνέχεια του Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.
Ενώ ο νέος γγ του Υγείας, κ.Θεμιστοκλέους ήταν μέλος της ομάδας που είχε επεξεργαστεί το λεγόμενο σχέδιο ανασυγκρότησης όταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εκλεγεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Δεν πρόκειται βέβαια για νέες μεταγραφές, καθώς ήδη από το 2016 ο κ.Κοντογεώργης και ο κ.Θεμιστοκλέους είχαν αναλάβει κομματικά πόστα στη ΝΔ. Ο κ. Κοντογεώργης, που έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του κ.Σημίτη, μάλιστα μόλις τρεις μήνες πριν ενταχθεί στη ΝΔ είχε ανακοινωθεί από τη Φώφη Γεννηματά στη σύνθεση της Επιτροπής Θέσεων του ΚΙΝΑΛ.
Σημειωτέον επίσης ότι η κ. Βίκυ Λοίζου αναλαμβάνει γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ένα πόστο ακόμη πιο κρίσιμο λόγω των συνεπειών του κορονοϊού στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού.
Και τώρα σενάρια εκλογών
Πάντως μετά την ανακοίνωση των διορθωτικών παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα και ιδίως καθώς στην κυβέρνηση προστέθηκαν πρόσωπα και δεν έφυγαν υπουργοί, πολλοί βλέπουν εκλογές το φθινόπωρο.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως διαψεύδουν λέγοντας ότι ίσα ίσα ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση των συνολικά 72 δισ που έχει λαμβάνειν η χώρα από την ΕΕ είναι μακροπρόθεσμος, αφού έχει ορίζοντα το 2027 και αφού οι εκταμιεύσεις δεν θα ξεκινήσουν εφέτος αλλά στην καλή περίπτωση του χρόνου.
Άλλωστε το ότι στην καρδιά του θέρους έγιναν διορθώσεις στην κυβέρνηση, κυρίως δομικές, δε σημαίνει ότι πριν τη ΔΕΘ δε θα μπορούσε να γίνει και κανονικός ανασχηματισμός… Αυτή τη στιγμή σημειωτέον ότι επικοινωνιακά δεν είχε και κανένα λόγο να κάνει ευρύτερο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να πηγαίνει καλά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Πολιτική
Tags: Κυριάκος Μητσοτάκης