Ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία από την κατάρρευση των ασιατικών αγορών

Ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία από την κατάρρευση των ασιατικών αγορών

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν ταχύτατα, μετά τη δραματική πτώση των κινεζικών μετοχών που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις στην Ασία και προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Tο χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε σήμερα με μεγάλη πτώση 4,61%, για πέμπτη συνεχή ημέρα, λόγω των ανησυχιών για την οικονομική κατάσταση γενικά και για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας ειδικότερα.

Τη στιγμή που το χρηματιστήριο της Σανγκάης κατέγραφε πτώση σχεδόν 8,5% στα μέσα της συνεδρίασής του, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχε μέσα στο 2015, ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%, σημειώνοντας απώλειες 895,15 μονάδων για να κλείσει στις 18,540.68 μονάδες. Ο Nikkei έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10% καταγράφοντας απώλειες 2.079 μονάδων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Ο δείκτης Topix έκλεισε σήμερα επίσης με μεγάλη πτώση 5,86%, με απώλειες 92,14 μονάδων, στις 1.480,87 μονάδες.

Ευρώπη σε κρίση

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραφε απώλειες 3,1% και κινείτο κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, στις 9,797,7 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης FTSE 100 στο , που έχει πολλές εταιρειών πρώτων υλών εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας υποχωρούσε 2,9%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 3,5%. Απώλειες 3% σημειώνει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSE Eurofirst 300.

Πτώση σχεδόν 4% κατέγραφε σήμερα λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών το χρηματιστήριο της Λισαβόνας, στον απόηχο της πτώσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τα οποία αποσταθεροποιήθηκαν από την κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηρίων. Ο πορτογαλικός δείκτης PSI 20 κατέγραψε πτώση 3,80% και διαμορφώθηκε στις 5.087,35 μονάδες.

Ψυχραιμία στο Πεκίνο

Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η κεντρική της Κίνας διέψευσε τις ελπίδες λήψης μέτρων μέσα στο Σαββατοκύριακο, μην προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων ή την παροχή ρευστότητας.

Η έλλειψη δράσης τόνισε την ανησυχία ότι το Πεκίνο δεν διακινδυνεύει πλέον την αξιοπιστία του προκειμένου να τονώσει τη χρηματιστηριακή αγορά. Η κίνησή του να επιτρέψει σήμερα στο κύριο ασφαλιστικό ταμείο να επενδύσει σε μετοχές για πρώτη φορά, ανοίγει έναν δρόμο για να μπουν κεφάλαια στην αγορά, αλλά δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τις πωλήσεις.

Το ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εξαμήνου και πλέον έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αγόραζαν το κοινό νόμισμα, καθώς τα ασιατικά νομίσματα έχασαν την ελκυστικότητά τους στην αναταραχή και εν όψει της προοπτικής μειώσεων των επιτοκίων στην Ασία μετά την υποτίμηση του γουάν από την .

Παράπλευρες απώλειες στη Μόσχα

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί φέτος με την ισοτιμία του έναντι του ευρώ να ξεπερνά το συμβολικό όριο των 80 ρουβλίων και την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται πάνω από τα 70 ρούβλια, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS κατέγραφε πτώση πάνω από 4% στην έναρξη των συναλλαγών, στον απόηχο της κατάρρευσης των ασιατικών αγορών.

Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε κατά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου το όριο 80 ρουβλίων για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου και διαμορφώθηκε στα 81,32 ρούβλια, έναντι 78,80 ρουβλίων το βράδυ της Παρασκευής. Η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε στα 70,91 ρούβλια έναντι 68,21 ρουβλίων πριν από το Σαββατοκύριακο.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, ο δείκτης RTS (συναλλαγές σε δολάρια) υποχώρησε κατά 4,21% και ο Micex (συναλλαγές σε ρούβλια) υποχώρησε κατά 1,76%.
Η νέα πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου προκαλεί φόβους για μια νέα αποσταθεροποίηση της χώρας τη στιγμή που η ρωσική οικονομία είναι σε ύφεση.

Οι ρωσικές χρηματαγορές ακολούθησαν τη βουτιά των κινεζικών χρηματιστηρίων, εξαιτίας των ανησυχιών για την κινεζική οικονομία, οι οποίες προκάλεσαν και μεγάλη πτώση σήμερα κατά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αθήνα στο κόκκινο

Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να φτάνει σε νέα χαμηλά έτους λόγω του έντονα αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Ειδικότερα, στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,63% στις 612,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 3 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 4,26% στις 179.03 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 7,35% στις 195,73 μονάδες.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Tags: , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: