Άνοιξαν οι κάλπες στη Βρετανία για Brexit ή Bremain

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 12:00 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας. 

 

Οσοι εργάζονται ως στελέχη, στις κεντρικές τράπεζες ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά και στις μεγάλες χρηματαγορές, απόψε το βράδυ δεν θα κοιμηθούν. Προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για ένα κολασμένο 24ώρο με την μεγαλύτερη αβεβαιότητα εδώ και 25 χρόνια…

Από τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος που θα κλείσουν οι κάλπες στην Βρετανία, ως τα ξημερώματα που ενδεχομένως θα υπάρχει ένα ασφαλές δείγμα για το τελικό αποτέλεσμα, θα ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σχοινί «το 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης, το 30% της διπλωματίας της, και το 50% της ιστορίας της», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ο Πασκάλ Λαμί, πρώην γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η ψηφοφορία για το κρισιμότερο δημοψήφισμα στην Ευρώπη, ξεκίνησε  στις 7.00 το πρωί (ώρα Βρετανίας, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα ολοκληρωθεί στις 10.00 το βράδυ με τα 46,5 εκατομμύρια των Βρετανών ψηφοφόρων να καλούνται να δηλώσουν αν προτιμούν το «remain» ή το «leave» από την Ε.Ε., όπως θα αναγράφουν τα δύο ψηφοδέλτια.

Δείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα του Βρετανικού Τύπου 

Μια πρώτη ένδειξη του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να υπάρξει λίγο μετά τις 12.30 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), καθώς θα ανακοινωθεί αρχικώς η συμμετοχή στην ψηφοφορία. Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν, ό,τι όσο μικρότερο είναι το ποσοστό της αποχής, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επικρατήσει το «remain» και το αντίστροφο.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται προοδευτικά από τα 382 εκλογικά κέντρα, μόλις το καθένα ολοκληρώνει την διαδικασία της διαλογής, με πρώτα αυτά του Σάντερλαντ της Βορειοανατολικής Αγγλίας, αλλά και της συνοικίας Γουάντσγουόρθ του Λονδίνου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας εκτιμάται ότι θα προβεί σε εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος τα ξημερώματα της Παρασκευής, εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι οριακό, ενώ λίγα λεπτά αργότερα μετά την ανακοίνωση της εκτίμησης του τελικού αποτελέσματος, θα ακολουθήσει κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, με την οποία θα ανακοινώνονται τα πρώτα βήματα που θα ακολουθήσουν για την διαχείριση της κατάστασης που θα έχει διαμορφωθεί.

Σε περίπτωση επικράτησης του «remain», ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ό,τι θα πρέπει να υπάρξει μια “έξυπνη και μετριοπαθής” διαχείριση της νίκης, χωρίς πανηγυρισμούς ή άλλες εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιττές εντάσεις ή προσβολή του βρετανικού λαού που μειοψήφισε.

Σε περίπτωση επικράτησης του «brexit», η Ευρώπη αλλά και οι χρηματαγορές θα πάρουν φωτιά…

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτιμάται ό,τι θα παραιτηθεί την ίδια μέρα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα απευθύνει διάγγελμα στον Γαλλικό λαό και από την επομένη θα ακολουθήσει πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα συνεδριάσει για να διαχειριστεί τις πρώτες επιπτώσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ένα «τσουνάμι» εξελίξεων, που θα χτυπήσει πρώτα τις γειτονικές χώρες, με πρώτη την Ιρλανδία (οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αγγίζουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα), αλλά και την Γαλλία (160.000 Γάλλοι ζουν στη Βρετανία και 400.000 Βρετανοί στη Γαλλία που θα κινδυνεύσουν να χάσουν μια σειρά από σημαντικά δικαιώματα και προνόμια).

Γεωγραφικά η Ελλάδα απέχει αρκετά από την Ελλάδα, αλλά το «τσουνάμι» δεν θα αργήσει να την χτυπήσει. Θα πλήξει πρώτα τις οικογένειες, των οποίων μέλη εργάζονται ή σπουδάζουν στην Βρετανία. Και στην συνέχεια και την πορεία της οικονομίας της, καθώς εκφράζονται ζωηρές αμφιβολίες, για το αν μετά από ένα πιθανό brexit, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν πρόθυμοι να συζητήσουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους… 

Πηγή: protothema.gr

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: